Sağlık Bakanı Koca'dan önemli koronavirüs açıklaması

Sağlık Bakanı Koca'dan önemli koronavirüs açıklaması

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Bakan Koca toplantı sonrası açıklama yapıyor.

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Koronavirüsün oldukça zor, pek çok bilinmezi beraberinde getirdiği bir dönemini aştığımız konusunda bir iyimserlik içindeyiz.

Tedbire daha az ihtiyaç duyulacak dönemi, şimdi uyguladığımız tedbirlerle hazırlıyoruz.

Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Herkesi bu kurala uymaya davet ediyorum.

Maske kullanmayan kişinin maske kullananlara karşı sorumluluğu vardır. Gerekli durumlarda maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir.

"VİRÜSÜN YAYILMA HIZINDA AZALMA OLMAMIŞTIR"

Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt yoktur.

Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar, virüse karşı halen risk grubundadır.

YKS AÇIKLAMASI
(YKS) Yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Ailelerin sınav merkezinin uzağında beklemelerini, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz. Sınavın, ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından karar verilmesi doğru görünmektedir. Sağlık yönünden sınava uygun şartların hazırlanması konusunda bizler elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulumuz, sınav tedbir rehberi hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kurumlar hazırlıklarını tamamladı. Yakın günlerde yapılan diğer sınavları dikkate almalıyız. Okul girişindeki yığılmalarda ailelerin olduğunu biliyoruz. Gençlere iştirak edecek aileler olursa kendilerinden sınav merkezlerinin uzağında beklemelerini rica ediyoruz.

Tüm hayatın yeniden sağlık kazanması, eski temposuna yaklaşması, vaka sayılarının kontrol altında tutulmasına bağlıdır.

"İKİNCİ DALGA MI YAŞANIYOR?" SORUSUNA YANIT
(Kovid-19 vakalarındaki artış) İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz.

Yoğun bakımdaki hasta sayımız ve entübe sayılarımız düşüyor. Yoğun bakımdaki hastaların can kaybı oranı yüzde 2'lere düşmüş durumda.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YAŞ ORTALAMASI

16 Mart öncesinde vefat edenlerin yaş ortalaması 71 iken şu anda 74 oldu.

Vaka sayılarında ise daha önce 41 iken ortalama yaş şu an 32'ye kadar düşmüş oldu. (Kovid-19) Eskiye göre hastane yükümüz daha az. Yoğun bakıma giren, entübe olan, entübe hastanın vefat etme oranı giderek düşüyor.

(Kovid-19) Eskiye göre hastane yükümüz daha az. Yoğun bakıma giren, entübe olan, entübe hastanın vefat etme oranı giderek düşüyor.

Toplum bağışıklığı oranımız yüzde 0,81. Sürü bağışıklığından bahsedebilmemiz için bu oranın yüzde 60'lar 70'ler seviyesinde olması gerekiyor.

 

AŞI AÇIKLAMASI

(Aşı çalışmaları hakkında) 4-6 aydan önce dünyada aşı konusunda bir gelişme olacağını düşünmüyoruz. Rusya ve Çin'le klinik çalışmayı birlikte yapma noktasında genel bir yaklaşım içindeyiz. Rusya ile daha ilerideyiz.

Virüsün mutasyona uğradığına dair somut ve bilimsel bir veri yok.

(Kan grupları çalışması) Dünyada A grubunun biraz daha fazla riskli, 0 grubunun daha az riskli kan grupları olduğuyla ilgili bir çalışma var. Bunu daha geniş kapsamlı bir çalışma yaparak desteklemek gerekiyor. Bizde ülke olarak bu konudaki verilerimizi yayım safhasına getirmek üzere topladık. 1-2 hafta içinden yayımlanması için bir noktaya geliriz.

YENİ BİR KISITLAMA OLACAK MI?

İller, ilçeler, köyler bazında birtakım kısıtlamaları il hıfzıssıhha kurulları alabilir. Ülke genelinde şu an bir kısıtlama gündemimizde olmadı.

Vaka sayılarının binin üzerinde olduğunu görüyoruz, vefat sayılarının eskiye göre düşük olduğunu görüyoruz, hastane yükünün az olduğunu da görüyoruz, önümüzdeki dönemde benzer şekilde yeni bir kısıtlamayı bilim kurulunda gündeme almadık. Hastane yükü beklentimiz doğrultusunda ama vaka sayılarının aynı beklenti doğrultusunda olmadığını söyleyebilirim.

 

KURBAN BAYRAMI'NDA KISITLAMA OLACAK MI?

Bununla ilgili rehber yayınlandı. Ama Bilim Kurulu'nda Kurban Bayramı'yla ilgili bir kısıtlama gündeme gelmedi. Ama 1 aydan fazla bir zaman var. Önümüzdeki süreçte salgının seyri bu dönem için belirleyici olacak. Önümüzdeki dönemde Kurban Bayramı'nda kısıtlılık olabileceğini, herhangi bir kısıtlama olabileceğini şimdiden söylemem zor. Ama büyük oranda Ramazan'da olduğu gibi olmayacağı kanaatindeyim.

Bilim Kurulu'nun 65 yaş üstünde var olan tedbir dışında yeni bir tedbir olmadı. Varolan tedbirin devamı konusunda oldu.

Biz bu sınavın yapılması için alınması gereken bütün tedbirleri Bilim Kurulumuz rehber olarak yayınladı. Bu anlamda alınması gereken tüm tedbirler alınmış oldu. Burada sorun olarak görünen velilerimizin okul önlerinde mesafe olarak uyum konusundaki hassasiyeti. Aracıyla evladını getirmek isteyenlerin olma durumunda mümkün mertebe araçlarından inmemesi. Hatta okula gelmeden 50-60 metre öteden evlatlarını yolcularlarsa gördüğümüz görüntüleri yaşamamış oluruz.

 

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.