Sait ÇAMLICA

Sait ÇAMLICA

Cahil Profesörler

Cahil Profesörler

‘Hem ‘cahil’ hem ‘Profesör’ nasıl olunur?’ diye bir soru aklınıza gelebilir. Hatta bu iki kelime nasıl yanyana gelebiliyor diye düşünebilirsiniz.

Bu yazıyı, uzun zamandır zihnimi meşgul eden bazı soruların cevaplarını bulunca, yazmaya karar verdim.

On yıl önce (2010 yılında) genç bir Profesör arabasını çalıştırırken ‘Himmet şeyhim Bismillah’ diyerek kontağı çevirip arabasını çalıştırmıştı benim yanımda. O kadar garibime gitmişti ki bu durum, yıllar geçmiş olmasına rağmen unutamadım.

Dindar, beş vakit namaz kılan, Profesör olmuş birisi, arabasını çalıştırırken Allah’tan önce şeyhinden himmet / yardım istiyordu. O gün ‘ama bu adam bir Profesör. Nasıl yapar bunu?’ diye düşünmüştüm. 
‘Artık Profesör oldum.

Şimdi biraz kitap okuyup kendimi geliştirsem iyi olur’ diyen bir Profesörü anlattıklarında, şaka yaptıklarını sanmıştım. Sonra öğrendim ki cemaatinin desteği ile akademik hayatında hızlı yükselmiş, birçok yerde danışmanlık ve yöneticilik yapıyor ama hala kitap falan okuduğu yok . 

Konuya giriş yapmadan önce, kendini iyi yetiştirmiş, ülkesi ve öğrencileri için sürekli zihinsel emek harcayan, ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adamış eli öpülesi Profesör ve akademisyenlerimizin konunun dışında olduğunu belirtmek isterim. Hatta burada yazacağım bazı şeyleri bana onlar hatırlattılar, anlattılar. Başka bir ifadeyle söylemem gerekiyorsa, bu yazıdan yarası olanlar gocunsun. 

Akademisyen kimdir?

Her ülkenin bir beyin takımı vardır. Bu beyin takımı özgür düşünceye sahip, belli alanlarda uzmanlaşmış kişilerden oluşur. Bir ülkenin geleceği için ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adayan insanlardır akademisyenler.

Teknik olarak tarifi şöyledir akademisyenin: Üniversitelerin farklı bölümlerinde ders veren, alanı dahilindeki konularda araştırmalar yapan, bilimsel çalışmalar yürüten, konusu ile ilgili deneysel çalışmalar hazırlayan, aynı zamanda konferans, sempozyum ve panel gibi faaliyetlere katılarak araştırma sonuçlarıyla ilgili öğrencilerini, toplumu bilgilendiren kişilere akademisyen denir.

FETÖ’cü Akademisyenler

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bünyesinde sadece asker, polis, öğretmen veya imamlar yoktu. Binlerce akademisyen ihraç edildi üniversitelerden. Bunların bir kısmı Profesör unvanına sahipti. Düşünün şimdi, adam üniversite bitirmiş, yüksek lisans yapmış, Doçent olmuş ve sonunda Profesör unvanı almış. Ancak ABD’de yaşayan ilkokul mezunu emekli bir Vaizin ‘Kainat İmamı’ olduğuna inanıyor.

Aklınız alıyor mu bu çelişkiyi? Benim asıl derdim ve cevabını vermeye çalışacağım soru şu: Bir insan Profesör olduğu halde nasıl bu kadar cahil kalabiliyor?

Bu FETÖ’cü Profesörün, Profesör olmaya doğru giden yolculuğunun başlarına dönmezsek, bu soruların cevabını bulamayız. Lise veya üniversite yıllarında bu gençlere bir lider övülüyor ve tanıtılıyor. Ama öyle sandığınız gibi bir lider değil.

Kalp gözü açık, içinden geçenleri bile okuyabilen, her hafta Peygamberimizle istişare eden, ağlaya ağlaya vaazlar veren birini sevdiriyorlar. İsmi anılırken başına ‘muhterem’ sonuna ‘hocaefendi’ sıfatları konmadan adını zikredemezsin. 

Şöyle düşünün mesela: Bu çocuklara zihinlerinin gelişme çağında bir kuş gösteriliyor. Hepimizin ‘karga’ olarak bildiği kuştan başka bir kuş görmelerine izin verilmiyor.

Karga’nın sesi ne kadar çirkin olursa olsun, dünyanın en güzel kuş sesi olarak anlatılıyor. Kargadan başka kuş görmelerine, karga sesinden başka kuş sesi duymalarına izin vermiyorlar.

Üniversite hayatları boyunca kargadan başka kuş tanımamaları için her şeyi yapıyor büyükleri. Sonra akademi hayatları başlıyor. Kargadan başka kuş, karga sesinden başka kuş sesi duymuyorlar yine. Başka güzel kuşlardan ve kuş seslerinden bahsetmeye başlayanlara ‘şefkat tokadı’ uyarısında bulunuyorlar. 

Normal şartlarda akademisyenlik sürecinde fazla ilerleyemeyecek olanlara, aynı Kargayı sevenler yardımcı oluyor. Yani hak etmediği birkaç zor basamağı, karga sesi sevdiği için atlatıyor büyükleri. Diline birkaç parmak bal sürülen karga sever akademisyen, artık başka bir şey duyamaz, başka bir sesi anlayamaz hale geliyor.

Belli bir yerden sonra düşünmek istese bile düşünemiyor, duymak istese bile duyamıyor. Artık bu adam Profesör bile olsa bülbül çirkin, karga güzel bir kuştur onun için. Çünkü gözlerine cemaat perdesi çekilmiştir. Bülbül’ün sesi çirkin, karga’nın sesi çok güzel gelir bu Profesöre. Çünkü kulaklarında perde vardır.

Aklını Fethullah Gülen’i kainat imamı sanan kişilere genç yaşta teslim eden kişi, artık düşünemez, göremez, duyamaz, anlayamaz hale gelmiş bir robota dönüşüyor. Ama unvanı Profesör!

Sadece FETÖ’cü Profesörler mi?

Buraya kadar yazdıklarıma tüm Türkiye, özellikle 15 Temmuz 2016’dan sonra, şahitlik yaptı. Profesör olmuş ama adam olamamış birçok FETÖ’cü akademisyen atıldı Üniversitelerden. Bana sorarsanız Üniversitelerimiz cahil akademisyen ve cahil Profesörlerden kurtulmuş oldu.    
‘Düşünme melekesini kaybetmiş Profesör’ denilince aklımıza sadece FETÖ’cü Profesörler gelmemeli. Aklını herhangi bir şahsa, cemaate, tarikata, ideolojiye  genç yaşta teslim etmiş ve bir daha o gruptan o fikirlerden ayrılamamış bir çok akademisyen, maalesef aynı durumdadır.

Ülkemiz için çok ciddi bir problem ve israftır bu adamların Profesörlük makamlarını işgal ediyor olmaları. Bazıları danışmanlık yapıyor, bazıları rektör olmuş ama düşünme ve üretme melekesi sıfır. Tek bildiği şeyi yapıyor, kadrolaşmak. Etrafını cemaatinden olanlarla dolduruyor ki yeri sağlam kalsın.   

FETÖ ekibi yetiştirilirken ‘Kainat İmamı’ olarak inanılan bir adama akıllar teslim edildi. Diğerlerinde sadece isim farklı ama yöntem aynı. ‘Üstad, Şeyh, Hocaefendi, Üstaz, Muhterem, Bediüzzaman, Mevlana, Gavs’ gibi sıfatlara genç yaşta iman eden kişiler, Profesör bile olsa düşünme melekesini kaybediyor.      

İhlas diyerek milleti soymasıyla meşhur ‘Işıkçı’ diye bilinen cemaatin başındaki Mücahit Ören’i şeyh sanan Profesör, cahildir. 

Babadan oğluna geçen bir aile şirketi olan İskenderpşa cemaatinin başındaki Muharrem Nureddin Coşan’i şeyh sanan Profesör, cahildir. 
Başka bir aile şirketi olan Süleymancıların başındaki Alihan Kuriş’i şeyh sanan Profesör, cahildir. 

Adıyaman Menzildeki veya Eskişehir’e kendi tekkesini kurmuş olan, doğru düzgün konuşmayı bile bilmeyen adamları şeyh sanan Profesör, cahildir.
Cübbeli Ahmed’i alim sanan Profesör bile var! Düşünün artık halimizi.
‘Osmanlı yıkılmadı. Durduruldu. Yeniden ayağa kaldıracağız’ diyen bir Profesör cahildir.

Kurtuluşu Osmanlı’yı yeniden diriltmekte sanan bir Profesör ne kadar cahil ise kurtuluşu Kemalizm’de sanan bir Profesörde en az o kadar cahildir. Listeyi uzatmak mümkün. Eskisi kadar sesleri çıkmasa bile kurtuluşu sosyalizm, komünizm gibi ideolojilerde arayan Profesörler de var ülkemizde. 

Bu Profesörlerden bazıları İlahiyat Fakültesinde Profesör, bazıları Tarih Profesörü. Özellikle medyaya sık sık çıkartılan bazı Tarih Profesörleri var ki, anlattıklarını dinleyince Ortaokul tarih dersinde sanırsınız kendinizi. ‘Bir insan nasıl olurda bu kadar cahil bir Tarih Profesör olur?’ diye düşünmeden edemezsiniz.  

İşin özü şudur: Kurtuluşu bir şahısta sanan, geçmişte yaşamış şahıslara veya ideolojilere ‘bakış açısını’ teslim eden kişi geleceği göremez. 
Gençlere tavsiyem; Yakanıza hiçbir rozeti takmayın. Yakasında rozetle size nasihat edenlere hep şüpheyle bakın. Profesör bile olsa…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait ÇAMLICA Arşivi