Sait ÇAMLICA

Sait ÇAMLICA

Yeşil Para Aklama

Yeşil Para Aklama

'Paranın rengi mi olur?' diye sormayın. Mesela 'kara para' denilince neyin kastedildiği bilinir. Dindar ve muhafazakar insanların kurduğu şirketler için bir zamanlar “yeşil sermaye” deniliyordu. Kullanılan renk, verilmek istenilen mesajı da içeriyor. “Kara” yasa dışı olmanın, “yeşil” muhafazakar olmanın rengi olarak bilinir.

“Para aklama” denilince sadece “kara para aklama” tabiri kullanıldı bu günlere kadar. Başka bir renk kullanılmadı hiç. “Yeşil Para Aklama” tabiri bana ait. Başlık kısa olsun diye bu şekilde kullandım. “Kara parayı yeşile boyayarak aklama” diye başlık atsam, derdimi daha iyi anlatmış olurdum. 

Kara Para!

Suç kaynaklı, kaçakçılık, eroin satışı, kadın ticareti gibi yasa dışı yollardan elde edilen paraya “kara para”, bu parayı türlü yollarla yasal duruma getirmek için yapılan işlemlere “kara para aklamak” deniliyor. Son yıllarda özellikle sosyal medya fenomenleriyle ilgili kara para aklama operasyonları gündeme geldi. Güzellik merkezi açarak çok hızlı zengin olan insanlar tartışıldı. Bu insanların servetlerinin kaynağı araştırma konusu oldu. Mali Suçları Araştırma Birimi olan MASAK, bu insanların hesaplarına giren ve hesaplarından çıkan paralar üzerine ciddi araştırmalar yaptı. Bazılarına operasyonlar düzenlendi. 

“İslam’a hizmet, mazluma destek” sloganları arasında, dindar insanların dini duygularını sömürerek para toplayan vakıf ve dernekler üzerine en kısa zamanda ciddi bir devlet araştırması yapılır inşallah. Bu araştırmayı yapmak, yapılan usulsüzlükleri belgelemek, gelen ve giden paranın takibini yapmak, tahmin edilenden çok daha zor olur. Kumbara dağıtarak, kermes düzenleyerek, esnaf dolaşılarak toplanılan paraların takibi nasıl yapılacak?

MASAK gibi bir kurum, mevcut yasalar çerçevesinde, bunun altından kalkabilir mi emin değilim. Makbuz olmadan elden verilen paranın miktarını takip etmek nerdeyse imkansızdır. Önümüzdeki yıllarda bu konularda ciddi bir çalışma yapılsa, birçok vakıf ve derneğin masum olmadığı çok çabuk anlaşılır. 

Bu işlemlerin adına “kara para aklamak” demek doğru değil elbette. Kara para değil ama kayıt dışı para dolanıyor ortada. Kayıt dışı olan paranın miktarını tahmin etmek imkansızdır. Dini vakıf ve dernek kisvesi altında yapıldığı için adını “yeşil para aklamak” diye koymak daha doğru olabilir. Kara parayı yeşile boyayarak aklıyorlar. Cemaat ve tarikatların, vakıf ve dernek kisvesi altında milletten topladıkları paraları, kendi lüks hayatları için nasıl kullandıklarını, milletin öğrenmesi gerekiyor.  

Yedi Milyon Dolar Nerde?

2023 yılı sonlarına doğru, iki tane dernekte yapılan yolsuzluklar medyaya düştü. Kardeş Eli İnsani Yardım Derneği ve Şefkat Eli İnsani Yardım Derneği merkezlerinde yapılan denetimler sonrası usulsüzlükler tespit edildi ve hesapları bloke edildi. Usulsüzlük diye geçiştirilecek küçük bir rakamdan bahsettiğimi sanmayın. Gazeteci Murat Ağırel’in konuyla ilgili yazdığı yazıda çok ciddi rakamlardan bahsediliyor. 

Dernek 28 Haziran 2018 ve 4 Ekim 2021 tarihleri arasında 76 milyon 376 bin TL toplamış. Bunun 22 milyon 761 bin TL’si yardım için harcanmış. Kalan 52 milyon 614 bin TL ve bankadaki mevcut 11 milyon TL para düşüldüğünde toplamda 42.5 milyon TL ne oldu diye araştırılmış. Paraların izinsiz toplandığı görülüyor. 42.5 milyon TL’nin ilan ve reklam, gayrimenkul alımı, kişisel kullanılan araçlar, personel gibi masraflarda harcandığı tespit edilmiş.

Dönemin kuruyla bu para 7 milyon dolara denk geliyor. Yardım paralarıyla İstanbul Beykoz Anadolu Hisarı Kavacık mevkisinde yedi katlı bir işyeri binası ve arsası, yine aynı yerde iki katlı bina, Anadoluhisarı Göksu Göztepe yolu mevkisinde iki buçuk katlı bina, bir adet araç alınmış. Dernek; parayı su kuyusu açıyoruz, Kuranı kerim dağıtacağız, et dağıtacağız gibi bahanelerle toplamış.

Denetim sonucunda usulsüzlükler nedeniyle derneğin taşınmaz, taşınır ve demirbaş malların tamamına el koyuluyor. Banka hesapları da bloke ediliyor. 
Bu yazıyı okurken yedi milyon doların kaç TL ettiğini hesaplayın! Derneğin hayır işlerini kovalamak için altlarına kaç tane lüks araç aldıklarını, dernek merkezi için satın alınan gayrı menkullerin parasını nasıl topladıklarını bir düşünün. Kurban kesmek için toplanan paralarla böylesi lüks bir dernek merkezi sahibi olmanın fetvasını kimden aldılar acaba? 

Bu ve benzer, “yeşil para aklama” operasyonları yapılmaya başlanınca, birçok dindar insanın önce yüzü kızaracak, sonra öfkeden gözü kararacak. Kullanılıp kandırıldığını anlayınca moraracak çok insanımız var.  

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait ÇAMLICA Arşivi