Sayıştay, CHP'li belediyedeki deprem usulsüzlüğünü ortaya çıkardı

Sayıştay, CHP'li belediyedeki deprem usulsüzlüğünü ortaya çıkardı

Sayıştay raporu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP'li Tunç Soyer'in önceki belediye başkanlığında, Seferihisar'da inşaatların deprem sigortasını yaptırmadığını ortaya çıkardı.

Sayıştay bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP'li Tunç Soyer'in buradan önceki belediye başkanlığında, Seferihisar'da inşaatların deprem sigortasını yaptırmadığı ortaya çıkardı.

Sayıştay'ın Seferihisar Belediyesi 2018 denetim raporunda CHP'li belediyenin yaptırdığı inşaatlarda yapım işi için verilen süre uzatımında Tüm Risk (All Risk) sigorta poliçesinin bu süreyi kapsayacak şekilde yenilenmediğini buldu.

 

Sayıştay CHP'li belediyeye Kamu İhale Kanunu'nun "deprem sigortasını" da içeren, şu maddesini hatırlattı:

 

"Yapım işlerinde yüklenici; işyerlerindeki her türlü araç, malzeme, ihzarat, iş ve hizmet makineleri, taşıtlar, tesisler ile sözleşme konusu iş için, işin özellik ve niteliğine göre ihale dokümanında belirtilen şekilde, işe başlama tarihinden geçici kabul tarihine kadar geçen süre içinde oluşabilecek deprem, su baskını, toprak kayması, fırtına, yangın gibi doğal afetler ile hırsızlık, sabotaj gibi risklere karşı, geçici kabul tarihinden kesin kabul tarihine kadar geçecek süreye ilişkin ise kapsamı ihale dokümanında belirtilen genişletilmiş bakım devresi teminatını içeren sigorta yaptırmak zorundadır.”

 

Yine Yapım İşleri Genel Şartnamesi'nin "İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması" maddesi belediyelere deprem sigortalarının inşaatlar uzasa bile ödenmesini emrediyor.

 

Madde şöyle:

 

"Sigortaya esas alınacak bedeller, işin kendisi için (varsa fiyat farkları dahil) hakediş tutarları; her türlü araç, malzeme, ihzarat, iş ve hizmet makineleri, taşıtlar, tesisler ve benzeri için ise piyasa rayiçlerine göre hesaplanan bedellerdir. Ödenen toplam hakediş tahakkuk tutarının (fiyat farkları dahil) poliçedeki sigorta bedelini aşması ve/veya poliçede öngörülen sigorta bitiş tarihinin süre uzatımı veya cezalı çalışma sebebiyle aşılması hallerinde, zeyilname ile sigorta bedelinin artırılması ve/veya sigorta süresinin uzatılması zorunludur."

 

Sayıştay mevzuatı sıraladıktan sonra CHP'li belediyenin usulsüzlüğünü şöyle anlattı:

 

"Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere sigorta bitiş tarihinin süre uzatımı veya cezalı çalışma sebebiyle aşılması halinde sigorta süresinin yeni süreyi kapsayacak şekilde uzatılması gerekmektedir. Kamu İdaresi tarafından süre uzatımı verilen yapım işinde yukarıdaki mevzuat hükümlerine aykırı olarak sigorta sürelerinin nihai süreye uygun olarak uzatılmadığı anlaşılmıştır."

 

Aynı CHP'li Tunç Soyer'in yönettiği CHP'li Seferihisar belediyesinde aynı dönemde bir başka deprem rezaleti de Kamu İhale Kanunu'nuyla ilgili. Kanun deprem ve diğer afetlerle ilgili belediyelere hızlı ve kolay karar alabilmeleri için "ilansız pazarlık" hakkı tanıyor.

Ancak CHP'li Seferihisar belediyesi bu idareye tolerans ve hız kazandıran idari uygulamayı "sıradan" ihaleler için kullanmış.

 

Sayıştay, CHP'li belediyede hizmet alımlarında usule aykırı olarak pazarlık usulü ihaleye çıkıldığını belirterek konuyu şöyle anlattı:

 

"Belediye tarafından 2018 yılı içerisinde 10 adet hizmet alımı ihalesi gerçekleştirilmiş olup bu ihalelerden 7 tanesi gerekli şartlar oluşmadan ve geçerli bir gerekçe gösterilmeksizin pazarlık usulü ile ihale edilmiştir. Söz konusu ihalelerin pazarlık usulü ile yapılmasının gerekçesi olarak kanunda geçen 'Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması' ifadesi matbu bir şekilde konulmuş olup, ihalelere özgü herhangi bir gerekçe sunulmamıştır.

Sonuç itibariyle, hizmet alımı ihalelerine, davet edilecek isteklilerinin İdare tarafından belirlendiği ilansız pazarlık ihale usulü ile yapılması ile tüm isteklilerin teklif verebildiği açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılması halinde oluşacak rekabet ortamı karşılaştırıldığında, açık ihale ve belli istekliler arasında ihale usulünün sağladığı üstünlük ve fayda açıktır. Kamu yararı sağlanmasına dikkat edilmelidir."

Sayıştay, Kamu İhale Kanunu'na göre deprem, sel, su baskını, büyük yangın gibi doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması durumlarında pazarlık usulü ile ihaleye çıkılabildiğini bir kez daha vurguladı.

 

AKIL DURDURAN GEREKÇELER SUNDU

 

CHP'li Seferihisar belediyesinin sıradan işler için "ilansız pazarlık yöntemiyle" istenilen kişilerin çağrılıp ihale verilmesini savunmak için akıl durduran gerekçeler öne sürdü.

Belediye, ilçenin nüfusunun yaz aylarında artması sonucunda yeni hizmet ihtiyacının ortaya çıkmasını ve bu ihtiyaçların ivedilikle karşılanması ihtiyacını pazarlık usulünün kullanılmasının gerekçesi olarak belirtti.

Sayıştay uzmanları ise bu gerekçeyi, "Lakin söz konusu husus öngörülemez bir durum olmayıp İlçe için her yıl ortaya çıkan bir durumdur" diye kabul etmediler.

 


siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.