Serap Balaman Morel: Trump'ın son hamlesi: DİA, CIA'ya karşı

Serap Balaman Morel: Trump'ın son hamlesi: DİA, CIA'ya karşı

JFK suikastının 57 yıl dönümüne Trump'ın son hamlesini ve tartışmalı ABD seçimlerinin arka planında yatan CIA ve DIA gerçeklerini Serap Balaman Morel yazdı.

Trump ’ın son hamlesi: DİA (Savunma İstihbarat teşkilatı) CIA’ya (Merkez İstihbarat Teşkilatına) karşı

JFK suikastının 57 yıl dönümüne dört gün kala 18 Kasım 2020 tarihinde ABD Başkanı Trump, çok önemli bir adım atarak JF Kennedy’nin uygulayacak gücü bulamadığı ancak hala yazılı kalan 57 numaralı Milli güvenlik eylem muhtırasını (NSAM #57) etkinleştirildi. İcra emrini imzalayan Trump, Savunma bakanı Christopher C. Miller üzerinden bu muhtırayı uygulamaya geçirerek Merkez İstihbarat Acentasının (CIA) yetkilerini sınırlandırdı.

57 numaralı Ulusal güvenlik eylem muhtırası Amerikan İmparatorluğunun kalbinde 57 yıldır yatan iyi korunmuş bir sırdı.

Başkan Trump ordu ve istihbarat arasındaki ilişkileri değiştiriyorum demeden sadece eski ve uygulanmayan bir muhtırayı etkinleştirdi. Bundan sonra CIA'nın gizli operasyonlar yapmasını engelledi artık sadece kuruluş amaçlarına uygun olarak sadece istihbarat toplayacaklar. Bu başkanlık gücü şimdiye kadar hiç kullanılmamıştı. Artık rahatlıkla diyebiliriz ki Savunma İstihbarat teşkilatı (DİA) Merkez İstihbarat teşkilatına (CIA) karşı savaşını kazandı. Bir çeşit ajan ajana karşı mücadele.

Seçimlerin bitiminin hemen ardından 9 Kasım 2020 tarihinde Başkan Trump bir anda Savunma Bakanı Mark Esper’i attığı bir tweet ile kovdu. Yerine aynı gün Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Christopher C. Miller’i Savunma Bakanı olarak atadı. Miller daha önceleri Özel Kuvvetler Timi ve (DİA) Savunma İstihbarat Teşkilatı üyelerinden. “Horse soldiers” kitabında ve “Twelve strong beret” filminde hayatı anlatılmış ve bir milli kahraman sayılıyor (1).

Ertesi gün Başkan Trump, 10 Kasım 2020 de Savunma bakanlığı İstihbarat Savunma Bakanı Müsteşarı olarak da Ezra Cohen-Watnick’i atadı. 34 yaşındaki Watnick, Milli Güvenlik Konseyine eski Savunma ve İstihbarat Teşkilatının Başkanı olan ve Trump kabinesinin ilk Milli Güvenlik Danışmanı General Flynne tarafından getirildi (2). Oldukça düşük profilli bir geçmişi görünen eski bir Savunma İstihbarat acentası (DİA) çalışanı. 2018 yılında Q hareketi tarafından isminden söz edilen Watnick’i, General Flynne’den sonra atanan “derin devletin adamı, Milli güvenlik Danışmanı H. R. McMaster her zaman ezip görevden uzaklaştırmayı denediyse de başaramadı. Watnick’in Amerikan Askeri İstihbaratının arkasında olduğu bilinen gizemli Q takımının önemli üyeleri arasında olduğu düşünülüyor. Bu iki ismin atanmaları yeni bir enerji yarattı.

2018 yılında Beyaz Saray Siber Güvenlik Koordinatörlüğü kaldırılmıştı. O zamandan başlayarak bugüne gelindiğinde Savunma Bakanlığının önemli değişimler geçirdiğini görüyoruz. 57 numaralı Ulusal güvenlik eylem muhtırasının uygulanması ile CIA’nın özel ve örtülü operasyonları artık Savunma Bakanlığına bağlanarak tüm örtülü operasyonlarını önce bakanlığa bildirme, izin alma zorunluluğu getirildi. CIA’nın  özel bütçesi ve özel hava kuvvetleri kaldırıldı ve yakında CIA nın şimdiki başkanı Gina Haspel’in de kovulması bekleniyor. CIA'nın işkence programlarında yer aldığı için “Kanlı Gina” olarak adından söz edilen Haspel, CIA‘nın Başkan Trump’ı azletme, devirme çalışmalarının başında görev aldı ve bugün artık eskiden saklamayı başarabildiği bir çok olay delilleri ile açıkta.

Başkan Trump’ın geçtiğimiz günlerde Biden için “o bir milli güvenlik tehlikesidir” demesi sonucu Askeri İstihbarat ve Ordu içerisindeki bazı güçler harekete geçerek, bugün yaşananların önünü açtılar.

CIA teşkilatının geçmişine bakacak olursak ;

1961 yılında JF Kennedy ABD Başkanı olduğunda, devlet yönetimdeki CIA nın gücünü fark etti. Kendisinden önceki Dwight D. Eisenhower’in Başkanlığı süresince 1953-55-57 yıllarında iki kalp krizi ve bir felç geçirerek yaşadığı önemli sağlık problemleri nedeniyle devlet yönetimini ele geçiren Merkez istihbarat teşkilatı (CIA) ve uzantıları dış politikada da ABD adına kararlar alıyor ve müdahalede bulunuyorlardı (3). Köylüler yararına toprak reform yapan Guatemala Başkanını bir darbe ile devirerek ülkeyi çok uluslu şirketlerin sömürüsüne hazırlamak, İran Petrollerinin devletleştirilmesini önleyerek özel şirketlere verilmelerini sağlamak için  başbakan Mussadık’ı devirerek Şah’ı kendi aparatları olarak kullanmak gibi. CIA’nın kanun ve ahlak tanımaz operasyonları uluslararası politikada ABD algısını korkunç bir hale getirmişti ve tamamen devlet kontrolü dışına çıkmışlardı. Böylelikle CIA “Derin Devlet” yapısının anahtar bir öğesi oldu. Önceki başkan Eisenhower JF Kennedy'e bir mesaj göndererek, “onları Başkanlık kontrolü çatısı altına getirmelisin” diyerek uyardı. Kennedy bu nedenlerle CIA nın gücünü sonlandırmak istediyse de gücü yetmedi. 55-56-57 numaralı Milli güvenlik eylem muhtıralarını 1961 yılında tarihe not düştü ve orada bıraktı (4).  Hemen ardından da CIA başkanı Dulles’ı kovdu. Başkan Trump da 57 yıl sonra gelip Savunma Bakanı Chris Miller aracılığı ile bu muhtırayı uygulamaya geçirdi.

CIA nasıl yaratıldı?

II Dünya savaşı sırasında öncelikle  ABD devletince istihbarat toplama amaçlı OSS (Stratejik Servis Bürosu) kuruldu. Savaş süresince çok etkin olan bu teşkilat savaş koşulları ortadan kalkınca daha sonra kapatılarak yerine CIA  kuruldu. O dönemde çok güçlü olan Alman istihbarat toplama biriminde çalışan ve savaştan sonra kendi Organizasyonunu kuran Nazi Reinhard Gehlen ile ortak çalışmalar yapmaya başladılar.

Başkan Truman daha önceleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı fikrine ilk olarak “Milli bir Gestapoya ihtiyacımız yok” diyerek tepki vermiş olsa da, 1947 yılında bir istihbarat toplama aracı olarak CIA nın kuruluşuna onay verdi. Bu onay örtülü operasyonlar yapma gücü için değildi elbette. Avukat olan eski OSS çalışanı Allen Dulles her türlü hazırlıkları yapıp sadece Başkan Truman’ın evrakları imzalamasını sağladı. 1947 deki Milli Güvenlik yasası ( National Security Act) onlara gizli güçler vererek bu güçleri büyütüp kendi otoritelerinin  gerçekleştirmelerini sağladı. Seçim hileleri gerçekleştirmek, köprüleri bombalamak, rejim değişiklikleri yapmak gibi. 1948 yılında İtalya seçimleri için Mafya ile çalışmaya başlayıp seçim sonuçlarında etken oldular. 1949 yılından itibaren de gerçekten gücü ele geçirdiler. Eski Başkan Truman 1963 yılında Kennedy suikastının üzerinden 9 gün geçtikten  sonra The Washington Post  gazetesinde yazdığı bir makalede CIA’nın rolünün bir an önce kısıtlanması gereğinin önemini açıkladı (4).

CIA açıkça Wall Street para borsasının, uluslararası finansın çıkarını temsil eden, onun askeri olmayan ordusu. Kuruluş amaçları da bu. Orduların giremediği yerlerde operasyon yaparak orduların yapamadıklarını yapıyorlar. Milyarlarca dolar bütçeleri ve bağımsız olarak operasyonlar yapabilen kendi özel Hava Kuvvetleri var. Kendilerine özel insansız hava aracı (drone) programları ve yine kendilerine ait Milli güvenlik politikaları var. Diğer ülkelerdeki politikacı, gazeteci satın alma, rüşvet, sivil toplum örgütleri operasyonlarına yardımcı olmak gibi konularda bütçeleri yetmediğinde uyuşturucu ve silah kaçakçılığı başta olmak üzere birçok kirli işlere bulaştıkları açıkça bilinen bir gerçek.

JF Kennedy suikastının üzerini örten ve gerçeğin ortaya çıkmasını her şekilde engellemek için çabalayan CIA, kendilerinin yaratıp medya yolu ile yaydıkları ve herkese mantıksız gelen suikast açıklamalarını araştırıp, yeni teoriler geliştiren herkesi komplo teoriciliği ile suçlayarak itibarlarını sarstı. Bu terminoloji böylece o zamandan bu yana günlük yaşantımıza girdi.

Kennedy 'den bu yana gelen başkanlar içerisinde Bush, Clinton ve Obama hepsi CIA teşkilatı ile yakın ilişkide olan kişiler. Trump ise uzun zamandır süregelen ABD Devlet sisteminin genel akışını değiştirdi.

I ve II dünya savaşı boyutlarında fakat daha değişik yaşanan bir savaşın tam göbeğindeyiz. 1919 ve 1945 den bu yana oturtulan sistemi sorguluyor bağımsızlık arayışlarına giriyor yeni ittifaklar kuruyor yeni çözümler amaçlı  küresel denge şekillenmelerine giriyoruz. III Dünya Savaşını “Teröre karşı Küresel savaş olarak yaşadık. Şu an ise IV Dünya Savaşında örtülü istihbaratsal psikolojik vekalet savaşları içindeyiz. Her şey geleceğin insan ırkına ve yaşayan tüm canlılara sağlık, özgürlük ve mutluluk getirmesi için. Bu uğurda din, dil, ırk farkını gözetmeden düşmana karşı birlik olan Milli yapıdaki devletlerin Küreselcilik doktrinine karşı ortak savaşı bu. Mücadelenin özündeki güç gelecek kuşaklara daha yaşanılır bir dünya bırakabilmek umudu.

Serap Balaman 

30 Kasım 2020

 

KAYNAKLAR

  1. Christopher C. Miller : https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_C._Miller

  2. Ezra Cohen-Watnick : https://en.wikipedia.org/wiki/Ezra_Cohen-Watnick  

https://www.defense.gov/Our-Story/Biographies/Biography/Article/2297081/ezra-cohen-watnick

  1. The impact of presidential illness on the administration of Dwight D. Eisenhower : https://www.jstor.org/stable/23359809?seq=3#metadata_info_tab_contents

  2. The order you can find national library of congress security memerondums. (55+56+57)+JFK library https://www.jfklibrary.org/asset-viewer/archives/JFKNSF/330/JFKNSF-330-005

Presidential Directives and Where to Find Them : https://www.loc.gov/rr/news/directives.html

Classified National Security Information Program for State, Local, Tribal and Private Sector Entities Implementing Directive : https://www.dhs.gov/sites/default/files/publications/mgmt-classified-national-security-program-implementation-directive.pdf

(5)    Truman’in makalesi: https://ratical.org/ratville/JFK/Unspeakable/TrumanLimitCIA.html

https://www.usnews.com/opinion/blogs/peter-fenn/2015/01/28/truman-was-right-to-warn-against-cia-power

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.