Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yenikapı'da düzenlenen 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde önemli açıklamalarda bulundu.
Kılıçdaroğlu, "En kanlı darbe girişimidir bu." dediği 15 Temmuz'un bir özelliği olduğundan da bahsederek, "Artık 15 Temmuz'un bir özelliği var; 15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz'da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir Türkiye'yi hep birlikte bırakmış olacağız." sözlerini kaydetti.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında yer verdiği önemli konu başlıkları şöyle:
"DEMOKRASİ TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR OLAY"
"Bugün tüm siyasal hayatın demokrasi tarihinde önemli bir olaya imza attı. 15 Temmuz akşamı, TSK içerisinde yuvalanan bir çete grubu darbe yapmak istedi, daha doğrusu size bize hepimize darbe yapmak istedi, ama çok şükür özellikle buradan, TBMM'yi sabaha kadar açık tutan TBMM Başkanı'na yürekten teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
"PARLAMENTO DIŞINDAKİ GENEL BAŞKANLAR..."
240 şehidimiz var, onları unutmayacağız ve unutturmayacağız. TBMM gazi meclistir, sabaha kadar çalışarak darbecilere karşı dik durarak sadece kendi onurunu değil, vekillerin de onurunu ve milletimizin onurunu korumuştur.
Gönül isterdi ki bu toplantıya eşlik etmek için sadece parlamentoda değil, parlamento dışındaki genel başkanlar da burada olsaydı çok mutlu olurdum, çünkü Atatürk diyor ki söz konusu vatanda gerisi teferruattır.
"ÖNCE TEŞHİS, SONRA TEDAVİ"
Neden ve niçin bu noktaya geldik? Önce teşhisi güzel koyacağız ki tedaviyi güzel yapalım. Ben dahil bütün siyasi parti genel başkanlarının yeni bir olaya zemin hazırlamadan, Türkiye'yi çağdaş uygarlığa götürmemiz lazım.
Nedir bu dersler bunları sizle paylaşmak istiyorum.
HAZIRLANAN 12 MADDE
Sizin için 12 madde hazırladım, 12 maddeyi diğer liderler de kabul ederse sözüm söz Türkiye çağı yakalamış, uzlaşma kültürünü özümsemiz bir Türkiye olacak.
İşte o 12 madde:
1- Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayalım. Bizim soylu bir uzlaşmaya ihtiyacımız var.
2- Siyasette özeleştiri yapmak, geçmiş iyi tahlil etmemiz gerekiyor.
3- Tarihi tekerrür ettirmemeliyiz.
4- Devletin inşasında liyakat sistemini esas almalıyız.
5- Her tarafta, her koşulda demokrasiye sahip çıkmalıyız. Bu darbe girişimi demokrasinin bize ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Demokrasi üzerindeki tüm vesayetleri reddetmeliyiz. Ne darbe, ne dikta yaşasın tam demokrasi diyoruz.
6- Cumhuriyet'in kurucu değerlerine sahip çıkmalıyız. Cumhuriyet bizim alın terimizdir, onu yaşatmak ve korumak hepimizin görevidir.
7- Parlamenter sistemimizi güçlendirmek durumundayız.
8- Medyanın özgürlüğü, bakın değerli vatandaşlarım 15 Temmuz akşamı bağımsız medya olmasaydı belki hiçkimse sokaklara çıkmayacaktı. O medya bütün bu görüntüleri verdi.
9- Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı. FETÖ ordunun içinde yuvalandı, yargının içinde, devletin her kademesinde yuvalandı. Eğer bir hakim Pensilvanya'dan aldığı talimatla karar veriyorsa o hakim hakim değildir.
10- Laikliğin ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz gösterdi, dini kullanarak, her türlü yasa dışı işin içinde olanlar milleti nasıl kandırdılar hepimiz gördük.
11- Demokrasinin güçlenmesine sadece bugün için değil gelecekte de katkı vermek zorundayız. Çocuklarımız birilerinden talimat alıp onun gereğini yapmamalı.
12- FETÖ'yü artık dünya biliyor. Bu örgüt geçmişte Balyoz, Ergenekon dediler, o dönem yanlış yapıyorsunuz diyen bizdik, şimdi onların tamamının kumpas olduğu ortaya çıktı. Geçmişin mağdurlarını haklarını, itibarlarını iade edelim, böyle yaptığımız taktirde devlet hakettiği konuma gelmiş olur.
"YOL HARİTAMIZI AÇIKLADIK"
İçimizden bir kişinin emeği, eseri, zamanı ziyan olduğunda bu tüm Türkiye'nin kaybıdır. Bu nedenle ülkemizi yeniden inşa ederken yeni mağduriyetler yaratmamalıyız. Devlet adalet üzerinde yükselmek zorundadır. Yol haritamızı açıkladık, Türkiye'yi düzlüğe çıkarmak hepimizin görevi.
Bu meydanda, en ön saflarda kadınlarımız vari tıpkı 15 Temmuz gecesi gibi. Bundan gurur duyuyorum. Kadınlarımızın desteği, katkısı bizim için vazgeçilmez değerdedir. Allah bir daha Türkiye'ye böyle bir acı yaşatmasın."