Binali Yıldırım açıkladı 'Devlet Bey'in farklı çıkışları oluyor'

AK Parti İstanbul Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım Habertürk'te soruları yanıtladı. Yıldırım, 'Bazı projelerini ilk kez açıklayan Yıldırım, Devlet Bey'in partisinin dışında memleket, millet meseleleri olunca farklı çıkışları oluyor.' dedi.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Habertürk'te 'Türkiye'nin Nabzı' programında Didem Arslan Yılmaz'ın moderatörlüğünde gazeteci Nagehan Alçı, Sevilay Yılman ve Deniz Zeyrek'in sorularını yanıtladı.

Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde;

HALKTAN ‘SORUNLARI SİZ ÇÖZERSİNİZ’ ALGISINI GÖRDÜM

Sokak iyi. Bir kere sokakta olumsuz bir şeye rastlamadım dersem yanlış olur. Biraz farklı düşünüyordum. Özellikle İstanbul'un konularıyla ilgili insanları rahat gördüm. Şöyle bir algı var, siz bu sorunları çözersiniz, diye. Bazıları yüzüme karşı 'trafik sorunu, depremle ilgili dönüşümü, otopark sorununu çözeceğinizi biliyoruz' diyorlar. Bazıları da gençlere iş, aş alanı bulacak projeler bekliyor. Genel anlamda İstanbul'da meydanlar gayet güzel. Seçmen yerel konularda öncelik trafik ve ulaşım. İkinci öncelik otopark. Üçüncü öncelik yeşil alan, altyapının engelli vatandaşlarımıza uygun olmaması.

ANKETLER HAVADA UÇUŞUYOR

Tabii ki rakipler bir tane değil. İstanbul'da herhalde 7 mi 10 mu? CHP'nin adayı kendi programını, biz kendi programımızı anlatıyoruz. İstanbullular onu da dinliyor, beni de dinliyor. Sonunda karar verecekler. Anketler havada uçuşuyor. Ekrem Bey 80 anket yaptırdım diyor. 80 anket yapacak kampanya günü yok. Nasıl becerdi bilmiyorum. Anketler bir ölçüdür. Sık sık nabız yoklamak doğru bir şey. Ben şahsen yaptırmıyorum. Ama parti yaptırıyor. Anketler fikir verir. Yok sayamayız. Geçmişte bazı yönlendirmelerde ters köşe oldular. Anketlerin bir zorluğu var. Bu yalın bir seçim değil. İttifaklar var. Kim kiminle yol gidecek, kim kime oy verecek tam net değil. İttifakı kuranlar bir tanım yapmış ama ittifakın içinde yer alacak seçmen o tanımı çok fazla algılamıyor. Bir ittifak içerisinde göz kırpmadan diğer ittifaka oy verecekler olacak. Bu oy geçişken ligini anketler nasıl tespit edecek. Anketlerin verebileceği fikir sıkıntılı. Ama bizim sıkıntımız yok.

MHP TABANINDA ÇOK CİDDİ BİR HEYECAN VE İSTEK VAR

Pazar günkü miting çok geniş katılımlı olur, tereddüttüm yok. Hava şartlarında olumsuzluk olmazsa, katılım çok coşkulu ve yoğun olur. MHP tabanında da bayağı bir heyecan ve istek var. Belediye Meclis üye listeleri ortak. Ben her ilçeye gittiğimde programın ya başında ya sonunda AK Parti ve MHP teşkilatına gidiyorum. Çok büyük oranda benimsendi.

CUMHUR İTTİFAK’IN TEMELİ 15 TEMMUZDA ATILDI

Bana göre Cumhur İttifakı'nın temelleri o gece atıldı. O gece hızlı durum tespiti yaptık. İlk görüşmeyi sayın Cumhurbaşkanımızla yaptık. Beni ikinci arayan sayın Devlet Bahçeli oldu ve açık bir şekilde 'önce millet' dedi ve 'sonuna kadar arkanızdayız, bu bayrak inmez, ezanlar dinmez' dedi. Medya hiç yönlendirme yapmadan durumdan vazife alarak çok güzel bir duruş sergiledi. Savcılar, kolluk kuvvetleri, HSYK çok seri hareket ettiler, o geceyi zamanla yarıştı. O bizim açıklama darbecilerin kimyasını bozmuş oldu.

DEVLET BEY’İN MEMLEKET MESELESİNDE FARKLI ÇIKIŞLARI OLUYOR

MHP 2015 yılı 7 Haziran seçimlerinde orada yeni seçimi işaret etti. Orada bizim bir birlikteliğimiz yoktu. O işleri çok kolaylaştırdı. Yeni seçime gidecek yolları açmış oldu. Öyle bir katkısı oldu. Devlet Bey'in zaman zaman dokunuşları oluyor. Partisinin dışında memleket, millet meseleleri olunca farklı çıkışları oluyor. Başkanlık sisteminin sürecini de Devlet Bey başlattı.

İSTANBUL’DA HER KESİMDEN OY BEKLİYORUM

Ben kendi işime bakıyorum. İstanbul'da oy verecek her seçmenden nüfus kağıdına, etnik kimliğine bakmadan 'İstanbul benim kaygım, geleceğim. İstanbul belediye başkanı benim için önemli' diyen herkesten oy beklerim. İstanbul'a yaptığım bir sürü iş var. Belediye başkanı da değildim. Avrasya, Marmaray, Hızlı Tren, banliyo hatlarını yaptık. Yapılan, devam eden işler var. Bunlar İstanbul'un ihtiyacı olan şeyler. Henüz bitmiş değil. Yapılması gereken çok daha fazla şeyler var. Onların da nasıl yapılacağının planlamasını yaptık.

HEDEFİMİZ 5 YILDA RAYLI SİSTEMİ YÜZDE 487'E ÇIKARMAK

Trafik ulaşım hep liste başı geliyor. Deprem daha sonra geliyor. İnsanlar günübirlik yaşadıklarını daha çok önemsiyor. İşe gidip geliyorsunuz, yaşadığınız stres, sıkıntı. Bu herkesin başında. Trafikle ilgili bir mucize beklemeyelim, ama çözüm var. İstanbul gibi şehirlerin trafik sorununu yüzde 100 çözerim diyen varsa inanmayın. Çünkü dünyada çözen şehir yok. Sürdürülebilir, eziyet olmaktan çıkarılabilir, akan bir trafiği İstanbullular'a vadediyorum. İstanbul'da şu anda 31,5 milyon günlük yolculuk var. Bunun 15 milyonu yaya, 16,5 milyon da özel aracıyla, metroyla, metrobüsle, otobüsle, minibüsle, taksiyle, deniz yoluyla gidiyor. Raylı sistem yüzde 18. Bizim kurtaracak olan raylı sistemin oranını arttırmak. Hedefimiz raylı sistemi 5 yıl içerisinde yüzde 48'e çıkarmaktır.

HER İSTANBULLU 750 METRE GİTTİĞİNDE İSTASYONA VARACAK

Karayolunun yükünü yüzde 30 azaltacağız demektir. Bu bir rahatlama getirecek. Her yıl 57 kilometre demiryolu yapmamız, tünel yapmamız lazım. Yüzeysel veya monoray, kısacası raylı sistem yapmamız lazım. Bunların projeleri var. Toplam tutarı 70 milyar lira. Yaklaşık 20 proje. Otoparklar da trafiği sıkıştırıyor. Yolların yüzde 40'ı otopark olarak kullanılıyor. 1 milyon 750 bin araca otopark lazım. 700 binine ancak yer bulabiliyoruz. 243 bin kapasite yapacağız 5 yıl içinde. Daha önemlisi insanlar aracını almayacak. 4 milyon araç var. 2 milyonu trafiğe çıkacak. İstanbullu her yöne 750 metre gittiğinde metro istasyonuna rastlayacak. Toplama merkezi yapacağız, aracını park et devam et. Bu 5 yılda hissedilecek. İstanbullu bir yetkiyi versin. Bunların hepsini yeni baştan elden geçireceğiz. Türkiye'de yaptım ben bunu. Türkiye'nin ulaşım sorununu çözen biriyim, İstanbul'da da hayli hayli çözerim.

İSTANBUL'DA GIDA ÜSLERİ KURACAĞIZ

İnsanın temel ihtiyaçlarını sağlamak bir hükümetin en önemli görevidir, yerel yönetimin de görevidir. Bunun da geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz. Bir kur operasyonundan sonra dengeler bozuldu. Maliyetler değişti. Üretim miktarı maliyetlere göre değişti. Burada bir öngörülemez durum ortaya çıktı. Bunu dengelemek için kısa vadeli tedbirler hükümet alıyor. Bizim orta ve uzun vadede eğer İstanbullu bize yetki verirse yapacağımız iş açık ve net. Mutlaka ve mutlaka kuracağımız gıda üsleri vasıtasıyla sebze, meyve, kuru gıdalarda fiyat istikrarını sağlayacağız. Trakya'yı çok etkin kullanacağız. İstanbul'u besleyen hem kuru gıda, hem sebze hem meyveyi Trakya'dan alabiliriz. Burada lojistik problemi kalmıyor.

ÖĞRENCİLER İSTANBUL'DA YÜZDE 40 İNDİRİMLE YOLCULUK YAPACAK

Bunlar güncel, çok konuşulan konular olmakla beraber, insanlar trafik sorununu da unutmuş değil. Kanalistanbul projesi genel bütçeden yapılacak proje değil. Bu bir iç su projesidir. Milli güvenlik meselesidir. İstanbul'un güvenliğini ilgilendiren meseledir. Boğaz'dan 140 milyon ton petrol, doğalgaz taşınıyor. Proje kendi finansmanıyla yapılabilecek bir şey. Şu anda bakanlığın yürüttüğü proje.

Adalar'da oturanların adalar arası ve adadan İstanbul'a gidiş gelişlerini bedava yapacağız. Çöp ayrıştırma işini evlere kadar yayacağız. Çöp ayrıştırmadan elde ettiğimiz parayı da öğrencilere indirim olarak kullanacağız. Öğrencilere yüzde 40 indirim yapabileceğiz.

EN AZ 500 BİN İSTANBULLU'YA İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ

İstanbul'da bir kere deniz var. Hayat var iyot var. İstanbul'la Ankara'yı kıyaslamak doğru bir şey değil. Ben Ankara'yı olumsuz nitelendirmek için söylemedim, yaptığımız iş itibarıyla Ankara'yı tanıyamadık ki.  Devlet kurumlarını ancak tanıdık. Bir şehiri tanımak için o şehirde kendin araba kullanacaksın, yürüyeceksin, sıkıntılarını yaşayacaksın. Ben 40 yıl burada yaşadım. İstanbul'un her yerini bilirim. Şu anda benim genlerime işlemiş bir şehirden bahsediyorum.

İstanbul'a mesajım şu: Biz İstanbul'un gelecek 5 yılı için 3-4 hedefimiz var. 9 başlık altında 3 bin 500 proje var. İstanbul zenginleşecek, dolayısıyla Türkiye zenginleşecek. İhracatı arttıracağız. En az 500 bin İstanbulluya iş sağlayacak yatırımları, üretimi, hizmet alanlarını oluşturacağız. Bu üç hedef neyle gerçekleşecek? Yapacağımız 178 milyarlık yatırımla gerçekleşecek. Sağlık, turizm, eğitimle ilgili diğer alanlarda, kültür sanata girmedik hiç, tasarım merkezi yapacağız, Anadolu yakasına AKM yapacağız. Bütün bunları yapınca hedefleri tutturmuş olacağız.”

SİYASETCAFE.COM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri