CHP ile İYİ Parti yol ayrımında mı?

CHP’nin HDP ile yakınlaşma gayretleri, İYİ Parti’yi rahatsız etmişe benziyor. Ankara kulislerinde, Akşener’in Millet İttifakı’nı sonlandırıp yeni bir blok oluşturabileceği konuşuluyor.

AK Parti’den kopanların/kopacakların kuracağı 2 yeni partinin yanında, aynı tabana hitap edeceği ileri sürülen diğer 2 oluşumun da hazırlıkları hızla devam ediyor.

Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu gibi, ANAP’ın eski Genel Başkanı Erkan Mumcu ile Çoban Ateşi Hareketi’ni örgütleyen Rıfat Serdaroğlu’nun da çalışmalarında son aşamaya gelindiği haber veriliyor.

Yeni oluşumlar; mevcut 2 ittifak arasında da tartışmalara, ayrışmalara sebep olabilir mi? Millet İttifakı’nın 2 ana unsuru, CHP ile İYİ parti arasındaki işbirliği sona erebilir mi?

Erkan Mumcu

Sonbaharda sıcak politik gelişmelerin görülebileceği bekleniyor/anlaşılıyor.

- CHP’nin HDP İle Yakınlaşma Gayretleri… -

CHP’nin HDP ile arasındaki soğukluğu/çekingenliği gidermeye çalışması, İYİ Parti cephesinde endişe/rahatsızlık yaratmışa benziyor. CHP yönetimi; İYİ Parti’yi kaybetmeden/küstürmeden, HDP ile bağları kuvvetlendirme çabası içinde… İstanbul Büyükşehir Belediyesi Seçimleri’nde alınan yüksek oy ve ortaya çıkan farkta HDP seçmenlerinden sağlanan destek sürekli hale getirilmek isteniyor.

CHP’nin HDP ile yakınlaşma/işbirliği çabasını geliştirmesi, İYİ Parti kurmaylarını harekete geçirebilir mi? Akşener; Millet İttifakı’yla bağları koparıp yeni oluşuma karar verebilir mi?

İYİ Parti’nin nabzını doğru tuta(bile)n bir gazeteciye göre Akşener; CHP’ye HDP ile yakınlaşma çabalarından duyduğu rahatsızlığı iletti. Tabanının tepkisini ve bazı yöneticilerin reflekslerini uzun süreli durduramayabileceği söyledi. HDP karşıya alınmamalıydı; ama ‘kol kola giriliyor!’ görüntüsü de verilmemeliydi. CHP yönetimi, Akşener’i dinledi; seçim sonuçlarını inceden inceye tahlil etti.

Meral Akşener

Sonuçta, HDP desteğinin kazanılmasının ülke demokrasisini kuvvetlendire(bile)ceği ileri sürüldü. İddiaya göre HDP; bir Türkiye partisiydi; küstürülmemeliydi; yalnız bırakılmamalıydı. Belli nezaket kuralları içinde eleştirilebilirdi; tümden yok saymak eşyanın tabiatına aykırıydı.

- CHP İle İYİ Parti İşbirliği Sona Eriyor Mu? -

CHP kurmayları; İYİ Parti ile işbirliğinin uzun sürmemesi ya da bitmesi durumunda takınacakları tavrı belirlemiş miydi? Konu hakkında kamuoyu araştırmaları yaptırmış mıydı? İYİ Parti ile ittifakı bitirmenin kazancı ya da kaybı neydi?

Aynı gazetecinin tespitine göre; CHP de, İYİ Parti de - kendi istekleriyle! - ilişkilerini sonlandırabilirdi. CHP’nin HDP’yi yanına alarak tesis ede(bile)ceği yeni ittifak; ilk denemeden - Millet İttifakı’ndan! - daha yüksek oy getirebilirdi; daha çok milletvekili çıkarabilirdi. CHP yönetimi; yeni projeksiyona sıcak bakıyor/denemekten de çekinmiyor görüntüsü veriyordu. Hatta iddia doğru ise CHP yönetimi; bütün olasılıkları taşıyan birkaç kamuoyu araştırması yaptırdı; sonuçları da MKYK’de uzun uzadıya tartıştı.

- İYİ Parti, Haziran 2018 Seçimleri’nde Beklediği Sonucu Alamadı… -

Öte yandan İYİ Parti yöneticileri; Haziran 2018 Genel Seçimleri’den daha çok milletvekili bekliyordu. Ama ittifakın başat unsuru CHP; umulan neticeyi verdir(e)medi.

İYİ Parti; ana omurgasında kendisinin yer alacağı yeni ‘ittifak bloğu’ tesis edebilir miydi? Davutoğlu ve Babacan’ın yanında, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Büyük Türkiye Partisi vb. gibi daha - kurulacaklar da dahil! - yapıları çevresine toplayabilir miydi?

Kemal Kılıçdaroğlu

Aynı gazetecinin bilgilendirmesine bakılırsa; İYİ Parti ana omurgasındaki ‘yeni ittifak’; 1991 Genel Seçimleri’nde MHP, RP ve Millet Partisi’nin oluşturduğu 3’lü bloğun başarısını tekrarlayabilirdi/yakalayabilirdi. Böylesi bir sonuç da, Türkiye’de siyasetin baştan kurgulanmasına yol açabilirdi.

Yeni ittifak girişimindeki bulanık/çözülemeyen nokta: Davutoğlu ve Babacan’ın girebilecekleri seçimde alabilecekleri oy oranlarıydı. Her iki kurucu isim, iddialı görünse de; sonuçları kestirememenin kararsızlığını/çaresizliğini yaşıyordu. Araştırma şirketlerinin verileri/tahminleri arasındaki uçurum da heyecan/belirsizlik kat sayılarını artırıyordu.

- Meral Akşener; Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı Adaylığına Olumlu Bakmıyor… -

Müstakbel blok adayları içinde eli kuvvetli unsur: İYİ Parti’ydi. TBMM’de gruba, ülke çapında da yaygın örgütlenmeye sahipti. Oysa Davutoğlu ve Babacan’ın kartlarını açık etmemesi, kuvvetlerinin ölçülmesini zorlaştırıyordu. Özellikle Babacan çevresinde şekillenen yeni oluşumun ihdas sebebinin Abdullah Gül’ü yeniden Cumhurbaşkanı seçtirmek olduğu ileri sürülüyordu.

Abdullah Gül

Savın doğruluğu durumunda, Gül ile Akşener arasındaki rekabetin aşılması hayli zordu. Akşener; Cumhurbaşkanlığı’ndaki iddiasını sürdürüyordu. Gül’e şans vermek istemiyordu.

Bütün sorunların aşılması, 3. ittifakın tesis edilmesi durumunda, çok partili TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. turu yaşamak olasılık dahilindeydi. Aynı kaynağın iddiasına/tahminine göre; Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın eşitlene(bile)cek gücü, Akşener liderliğindeki yeni koalisyonu etkin/sonucu belirleyen durumuna getir(ebil)irdi.

Davutoğlu ve Babacan oluşumlarının AK Parti’ye oy kaybettirecekleri muhakkaktı. Ama nispetin bilinmemesi, her 3 tarafı de kesin adım atmaktan/tavır koymaktan alıkoyuyordu.

Akşener; hayatının satrancını oynamak üzereydi. CHP ile işbirliğini bitirir; yeni ittifaka vücut verirse; Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkinden daha iyi sonuç alabilir miydi?

Teori ile pratik arasındaki makas önceden belirlenememişti…

 

 


ALİ HİKMET İNCE
SİYASETCAFE.COM

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

5 yaşındaki kardeşini ilaç tankerine atarak öldürdü Türkiye'de neler oluyor?
Kuran kursunda erkek öğrencilere cinsel istismar! Mescide kilitleyip, defalarca tecavüz ettiler
Zam fırtınasını Mansur Yavaş da sevdi 3 yıl sonra Ankara'da ilk

Siyaset Haberleri