Cumhurbaşkanı açıklık getirdi, dolar düştü...

Bugün açıklanan enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceği beklentileri güçlendi.3.94 seviyesinden 3.91'e inen dolar/TL, Erdoğan'ın “yurt dışına para çıkışı” sözlerine açıklık getirmesiyle 3.90 seviyesinin de altına geriledi.

Dolar/TL, kasım ayına ilişkin enflasyon verisi sonrası faiz artışına ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla aşağı yönlü hareketini sürdürüyor. Enflasyon kasımda, bir önceki aydaki yüzde 11.9'dan yüzde 12.98'e yükselerek, 2003'te açıklanan yeni serinin tarihi zirvesini gördü. Verinin açıklanmasından hemen önce 3.9405'ten işlem gören dolar kuru, daha sonra kuvvetlenen faiz artışı beklentisiyle yönünü aşağı çevirdi. Kur, 3.91 seviyelerine kadar çekildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü "yurt dışına para çıkışı" sözlerine açıklık getirmesiyle dolarda düşüş güç kazandı ve kur 3.8938'e kadar indi. Dolar/TL saat 16:29'da 3.8952 seviyesinden işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.6198 ve sterlin/TL 5.2686 seviyesinde yer aldı.

-“İSTEYEN HERKESİN YURTDIŞINA PARASINI ÇIKARMA HAKKI VAR”-

Hafta sonu Türkiye’deki iş adamlarının yurt dışına para kaçırmaya çalıştıklarını ancak buna izin vermeyeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi:

“Dün bazı sinyalleri aldığımı belirttim. Önce orayı düzeltelim. Mal varlığını başka ülkelere kaçıranların bulunduğunu söylemiştim. Farklı değerlendirmeler yapıldığını gördüm. Türkiye, serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülkedir. İsteyen herkesin yurtdışına parasını çıkarma hakkı vardır. Yurtdışından yatırımcı çekmenin yanında yurtdışına yatırım yapan da bir ülkeyiz. Benim söylediğim, ekonomik olarak da baskı altına alınmaya çalışıldığı şu dönemde yerli ve milli duruş sergilenmesi gerektiği. İş adamlarımız bugünlerde sahip çıkmayacaksa ne zaman sahip çıkacak?”

-“KURDA TEKRAR YUKARI YÖNLÜ BİR HAREKETLENME GÖRÜLEBİLİR”-

Yüksek enflasyon ve dolardaki küresel güçlenmeye karşın dolar/TL'de görülen sınırlı gevşemenin kalıcı olamayacağını belirten uzmanlar, kurda tekrar yukarı yönlü hareket görülebileceğini ifade ediyor.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

TSK Asos'daki 36 PKK hedefini duman etti
Zarrab Davasında Hakan Atilla'nın avukatı 'ejderhalı kadın'

Ekonomi Haberleri