Dikkat! Saç dökülmesinin sebebi bu hastalıklar olabilir

Saç dökülmesinin ardında, pek çok sağlık sorunu olabiliyor. Uzman doktor İbrahim Çevik, dökülmenin sebepleri ve tedavisi konusunda açıklamalarda bulundu.

Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan stres faktörü, saç dökülmesini en fazla tetikleyen etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Başlıca sebepleri, kalıtsal ya da çevresel etkenler olabileceği gibi, birçok hastalığın habercisi de olabiliyor.

Uzmanlara göre, günde 50-150 adet saç dökülmesi normal kabul ediliyor. Dökülmede artış gözlemlenirse ve erken önlem alınmazsa, kişinin yaşadığı saç kaybı birçok psikolojik soruna sebep olabiliyor.

Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi Medikal Direktörü İbrahim Çevik, tedavideki en önemli noktanın dökülmenin nedenini doğru tespit etmek olduğunu, bu aşamadan sonra hem kalıcı dökülmenin hem de dökülmeye sebep olan hastalığın tedavisine başlanabileceğini söylüyor ve erken teşhisin önemini vurguluyor.

DÖKÜLMENİN FARKLI NEDENLERİ OLABİLİR

Genetiğe bağlı saç dökülmesi erkeklerde şakak ve alın bölgesinde görülürken, kadınlarda tepe bölgesindeki seyrelmeler şeklinde oluyor. Erkeklerde genetik olarak 20’li yaşlarda başlayan dökülme, kadınlarda çoğunlukla hormonal problemlerden kaynaklanıyor. Kadınlarda belirli bir yaştan sonra, menopoz ile ilişkilendirilen saç dökülmesi, androjen hormonunun normalin üzerine çıkmasıyla başlıyor. Bu gibi jinekolojik rahatsızlıklarda, kişiler saç ekim merkezlerine gidiyor. Fakat uzmanlar, kadınların ilk olarak jinekolojik muayene olması gerektiğinin altını çiziyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ YAŞANLAR… BU HASTALIKLARA DİKKAT EDİN!

Saç dökülmesi; tiroit bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kalp rahatsızlıkları, insülin direnci, hormonal rahatsızlıklar, diyabet ve anemi gibi birçok hastalığın semptomu olarak ortaya çıkabilir.

Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi Uzmanları, “Saçlarda güçsüzleşme ve seyrelme gözleniyorsa sadece saç analizi yaptırıp ilaç tedavisine başlamak doğru olmayacaktır. Bir hastane ya da saç ekimi merkezine giderek, doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda kan tahlili yaptırmanız gerekli” diyor.

Saç dökülmesinin başlıca sebepleri arasında, vitamin ve demir eksikliği de görülüyor. Özellikle D vitamini ve A vitamininin eksik olması, demir, çinko, biotin ve B12 eksikliği saç köklerinin ihtiyacı olan protein ve keratinle beslenememesine neden oluyor. Bu da saç köklerinin güçsüzleşip dökülmesine neden olabiliyor. Doktor kontrolünde alınan vitamin ve besin takviyesi de saç dökülmelerini önlemek konusunda önem kazanıyor.

Aynı zamanda doğuştan var olan ya da sonradan oluşmuş birçok psikolojik rahatsızlık da saç dökülmesine neden olabiliyor.

BU İLAÇLARI UZMAN KONTROLÜNDE KULLANIN

Kemoterapi ilaçları, kolesterol ilaçları, insülin ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar, psikiyatrik tedavi ilaçları, zayıflama ilaçları ve steroidler, tansiyon ilaçları kullanımı bağışıklık sistemine verdiği zararlardan dolayı saçın ihtiyacı olan vitamini alamamasına yol açıyor. İlaç kullanımı sonucunda saç dökülmesi yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekiyor.

siyasetcafe.com

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri