Türkiye Diyanet Vakfı bünyesindeki 29 Mayıs Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti’nde yapılan değişiklikler, kurum içi tepkilere yol açtı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş’un eşi Prof. Dr. Hatice Kelpetin Arpaguş’un heyete dahil edilmesi, çıkar çatışması ve denetim zafiyeti endişelerini gündeme getirdi.
ATAMA VE TEPKİLER
Başkanlık kaynakları, atamanın idari ve mali kararları doğrudan etkileyen bir konumda denetim sorunları yaratabileceğini belirtiyor.
“Başkan, kendi eşini nasıl denetleyecek?” sorusu, kurum içinde sıkça dile getirilen eleştirilerden biri oldu.
Mütevelli Heyeti, üniversitenin stratejik kararlarında belirleyici rol oynuyor. Bu durum, Diyanet’in geniş personel kadrosu ve devasa mali kaynaklarıyla birleşince, şeffaflık ve liyakat tartışmalarını alevlendirdi.
ÇOKLU GÖREVLER VE YÖNETİM YÜKÜ
Heyette ayrıca Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ahmet İshak Demir ile Hatice Boynukalın Şenkardeşler de yer alıyor. Kaynaklar, bu isimlerin Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti’nde de görev yaptığını hatırlatarak, “Bir kişi üç ayrı kurumda nasıl etkin rol üstlenebilir?” diye soruyor.
140 binden fazla personeli yöneten Diyanet İşleri Başkanlığı, milyarlarca liralık bütçe ve vakıf faaliyetleriyle Türkiye’nin en büyük dini kurumlarından biri. Eleştirmenler, üst düzey yöneticilerin bu kadar çok sorumluluğu aynı anda taşımasının verimliliği düşürebileceğini savunuyor.
ARKA PLAN: ÖNCEKİ DÖNEMLER VE BEKLENTİLER
Ali Erbaş döneminde “Ali Baba’nın Çiftliği” benzetmesiyle anılan Diyanet’te, yeni yönetimle şeffaflık ve adalet beklentisi yükselmişti. Ancak son atamalar, “imkanların dar bir çevreye paylaştırıldığı” eleştirilerini beraberinde getirdi. Başkan Arpaguş’un teşkilata sırtını döndüğü iddiaları da kurum içi rahatsızlığı yansıtıyor.
Siyasetcafe.com