Emniyet’ten önemli uyarı: İnternette “oltaya” gelmeyin.

İçişleri Bakanlığının eğitim ve farkındalık programı SİBERAY'dan, "oltalama" yoluyla aşı dolandırıcılığına karşı vatandaşlara uyarı yapıldı.

İçişleri Bakanlığının eğitim ve farkındalık programı SİBERAY'dan, "oltalama" yoluyla aşı dolandırıcılığına karşı vatandaşlara uyarı yapıldı. SİBERAY’ın resmı sosyal mdya hesabı üzerinden yaptığı uyarı şöyle:

Oltalama(phishing), teknolojik imkânlardan faydalanılarak oluşturulan özel yöntem ve içeriklerle, insanların kişisel/hassas bilgilerini ele geçirmeyi amaçlayan bir dolandırıcılık türüdür. Peki oltalama mağduru olmamak, maddi ve manevi zarara uğramamak için neler yapılmalı?

Zararlı olabilecek bağlantıları engellemek için içerik filtreleme sistemleri, zararlı yazılımlar için antivirüs programları kullanılmalıdır. Kullanılan sistem ve yazılımların lisanslı olmasına dikkat edilmeli ve güncellemeleri zamanında yapılmalıdır.

İnternetten yapılan ödeme işlemlerinde şifre koruması ve güçlü şifre kullanılmalıdır. Ödeme sistemleri tarafından sağlanan güvenlik ve doğrulama seçenekleri atlanmamalı, şüpheli durumlarda işlem yapılmamalıdır.

İnternet üzerinden alışveriş yapılırken internet sitesi ile bağlantının güvenli olduğuna dair sertifikalar kontrol edilmelidir. (Bu sertifikalar kabaca güvenli bağlantıyı ifade eder, fakat sitenin tamamen güvenli olduğunu tek başına teyit etmez.)

Giriş bilgisi isteyen web sitesi ve uygulamalarda kullanılan şifreler, birden fazla hesap için kullanılmamalı, kimseyle paylaşılmamalı ve sık sık değiştirilmelidir. Güçlü şifreler belirlenmeli, şifreler dijital veya fiziki herhangi bir ortamda kayıt altına alınmamalıdır.

Tanınmayan kişilerden gelen e-postalar ve telefon aramalarına karşı şüpheyle yaklaşılmalıdır. Bu tür e-postaların ekleri açılmamalı, bilgisayara ya da telefona yüklenmemelidir. Gelen aramalarda arayan kişi teyit edilmedikçe kişisel bilgiler karşı tarafla paylaşılmamalıdır.

Eğer kişi oltaya geldiğini ve kişisel/hassas bilgilerini paylaştığını fark ederse hemen şifrelerini değiştirmeli, zaman kaybetmeden ilgili kurum/banka çağrı merkezini arayarak bilgi vermelidir.

Son olarak ise, kötü niyetli kişilere fırsat vermemek adına dikkatli davranılmalı, mağduriyet yaşanmaması için yetkili kişi ya da resmî kurumların açıklamaları dikkate alınmalıdır.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bu proje çok tartışılacak… Bilim insanlarından çılgın proje: Güneş'i karartacaklar
Meğer herkesi kandırmışlar! Teknoloji devi Apple’dan 113 milyon dolarlık Bataryagate tazminatı!
Dikkat bu şifreleri sakın kullanmayın! 2020 yılının çözülmesi en kolay şifresi seçildiler

Teknoloji Haberleri