Faydaları saymakla bitmiyor!

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Vücudumuzun dost besinlerinden olan karpuzun faydalarını haberimizde sizler için hazırladık. İşte karpuzun 8 önemli faydası;

Yaz mevsiminin ve Ramazan ayının vazgeçilmez besin kaynağı olan karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Fazla tüketildiğinde kalori açısından tehdit oluşturan karpuz, yeteri kadar tüketildiğinde tam bir vücut dostu denilebilir.

Serinletici etkisi nedeniyle sofralarımızdan eksik etmediğimiz besinlerden olan karpuzun içerdiği vitamin ve minareller vücudumuza çok sayıda fayda sağlıyor.

Kanserden cildi gençleştirmeye, saçların beslemesinden kilo vermeye kadar pek çok faydası olan karpuz uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilen besinlerin başında yer alıyor. Ancak şeker oranı yüksek olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Karpuzun faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “2 dilim (280 gram) karpuz 80 kalori olup; 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir, 1 gr lif içerir. Yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerekir. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse kan şekeri dengesini sağlamış olur” diyor.

ÖDEMİ AZALTIYOR

Su oranı çok yüksek bir meyve olan karpuzun diüretik özelliği bulunuyor. Bu özelliği sebebiyle sık sık idrara çıkarıyor. Ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin olduğunu söylenilebilir. Lif içeriği sayesinde de kabızlık problemini önleyen karpuz, aynı zamanda bağışıklık sistemini de düzene sokuyor.

KAN BASINCINI DENGELİYOR

Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını dengeliyor. Yani tansiyonu düşürüyor. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul ediliyor yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı oluyor.

SAÇ VE CİLT SAĞLIĞINI KORUYOR

A ve C vitamininden zengin olan karpuz saçlarımız ve cildimiz için de oldukça etkili bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösteriyor. C vitamini de cildi esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor. Aynı zamanda cilt hücrelerini de onarıyor.

KANSERİN DÜŞMANI

Tam bir antioksidan deposu olan karpuz, içerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçerdiği C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar da, karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu gösteriyor.

KALP SAĞLIĞINI KORUYOR

Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da koruyor.

UYKUYU DÜZENE SOKUYOR

Karpuz, yüksek magnezyum içerdiği için uyku uyumaya da yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını tedavi edici etkisi bulunuyor.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin olan karpuz çekirdeği, öğrenmeyi kolaylaştırıyor ve hafızayı güçlendiriyor. Ayrıca yağ emilimine yardımcı oluyor, kronik inflamasyonu azaltıyor.

KASLARI RAHATLATIYOR

Egzersizden sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azalttığı gibi kasları da güçlendiriyor. Spordan hemen sonra içilen 1 bardak karpuz suyu hızlı kas toparlanması için oldukça etkili.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri