Heykeltraş Louis Bourgeois atölyesi

Açık Diyalog İstanbul’da eğitmen Pınar Yılmaz ile çocuklar bir yandan Fransız Heykeltıraş Louis Bourgeois’in hayatı, sanatı ve çalışmaları hakkında bilgi alacak diğer yandan da aldıkları ilham ile kendi iki ve üç boyutlu çalışmalarını yapacaklar.

Açık Diyalog İstanbul çocukları sanatla tanıştırmaya devam ediyor. Düzenlenen atölye çalışmalarında çocuklar her ay farklı bir sanatçı tanıyor. 8 Şubat Cumartesi günü 12.30-14-00 saatleri arasında Pınar Yılmaz’ın yürüttüğü atölyede, 7 ile 11 yaş grubu çocuklara Fransız Heykeltıraş Louis Bourgeois’in hayatı, sanatı ve çalışmaları anlatılacak. Daha sonra da katılımcılar Bourgeois’’in çalışmalarından aldıkları ilham ile kendi iki ve üç boyutlu eserlerini meydana getirecekler.

21. yüzyıl Amerikan heykel sanatının öncülerinden olan 2010 yılında hayatını kaybetmiş sanatçı Louise Bourgeois, 60 yıldan fazla uğraştığı sanat yaşamında önceliği kendi tanıklıklarına verdi. 1930'larda resimle başladığı sanatı gerçeküstücü izler taşır. Yapıtlarına sürekli yansıyan hüzün olgusundan kurtulmaya çalışmasının yanında, aldığı matematik eğitiminin de etkisiyle 1947 sonrasında ilk heykel çalışmalarından sonra varoluşçu düşünceyi benimsediğini açıkladı. Eserlerinin bazıları soyut olmakla beraber onlar hakkında konuşmalarında eserlerini sembol olarak ifade etmekte ve ilişkiler üzerine odaklanmaktadır. Eserleri için ilhamını çocukluğundan almaktadır. Özellikle evlerinde yaşayan bir dadı ile babasının ilişkisini ve annesinin bu ilişkiyi görmeyi kabul etmemesinden etkilenmiştir. Doğumundan beri kendinin babasının "vurucu-izlenimi" olduğunu iddia etmektedir.

 

 

Bourgeois eserlerinde öfke, ihanet ve kıskançlık hislerini açığa vurmaktadır ama bu alaycı şakacılık şeklinde ifade edilmektedir. Heykelleri için lastik, tahta, taş, metal gibi çok çeşitli malzemeler ve ailesinin ana işi olan dokuma duvar halıcılığına uygun olarak da kumaş ve tekstil de kullanmıştır.

 

En ünlü eseri, yaşamının son 12 yıllık döneminde bitirdiği (örümcek biçimli) Maman adlı yapıttır. Yönetmenler Amei Wallach ve Marion Caiori tarafından 2008 yılında bu eseriyle ilgili olarak ‘Louise Bourgeois: The Spider, The Mistress And The Tangerine’ adlı 1 saat 39 dakika uzunluğunda bir belgesel çekilmiştir.  

 

siyasetcafe.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri