Hollanda silahlı saldırı failinin Türk olduğunu açıkladı

Hollanda da silahlı saldırı sonucu önce bir kişinin hayatını kaybettiği ve 6 kişinin de yaralandığı saldırıda ölü sayısı 3’e yükseldi. Hollanda polisine göre terör saldırısının hedefinde camiler var.

Hollanda'nın Utrecht kenti 24 Ekim Meydanı'nda silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda önce bir kişi hayatını kaybettiği ve 6 kişinin ise de yaralandığı bildirildi. Hollanda polisi son açıklamasında ölü sayısının 3’e çıktığını bildirdi.

Hollanda polisinin yaptığı açıklamada terör saldırısının hedefinde camiler olduğu bildirildi. Geçen Cuma günü Yeni Zelanda’da camiye saldıran teröristten hemen sonra yaşanan Hollanda saldırısının faili Türk kökenli olarak açıklanması İslam dünyasına karşı bir provokasyon olarak yorumlandı.

Hollanda saldırısı yerel saatle 10:45 civarı 24 Ekim Meydanı yakınlarında bulunan Oudenrijn Hastanesi civarında meydana geldi. Polis ekipleri, saldırganın Trumanlaan´da saklandığı düşünülen bir binaya operasyon düzenledi. Ayrıca olay yerine terör uzmanı ekipleri de gönderildi. Operasyon helikopterlerle havadan takip ediliyor. Hollanda polisi, olayın 'terör' saldırısı olmasından şüphelenmesinden dolayı vatandaşların evlerinden çıkmamasını istedi.

SALDIRGANIN TÜRK KÖKENLİ OLDUĞU AÇIKLANDI

Anadolu Ajansı'n haberine göre, Hollanda emniyet yetkilileri, Utrecht kentindeki silahlı saldırıyla ilişkili olarak 37 yaşındaki Türk kökenli Gökman Tanış'ın olduğu bildirildi. Polis, Tanış'ı görenlerin kendisine yaklaşmaması ve polise haber vermesi çağrısında bulunuldu.

Hollandalı emniyetinden yapılan yazılı açıklamada, saldırgan henüz yakalanmadığı için yeni bir saldırı ihtimaline karşı herkesin evinde kalması uyarısında bulunuldu. Ayrıca, başkent Amsterdam, Lahey ve diğer kentlerde güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtildi. Camilere ve okullara giriş çıkışların yasaklandığı bildirilen haberlerde, söz konusu binaların etrafında güvenlik önlemleri alındığına yer verildi. Haber kaynaklarında ayrıca şehir merkezlerindeki tren istasyonları etrafında da güvenlik önlemleri alındığı kaydedildi.  

TEHDİT SEVİYESİ 4’E İNDİRİLDİ

Hollanda’nın Utrecht şehrinin Başbakanı Mark Rutte konuyla ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Rutte, “Çok korkutucu bir durum ile karşı karşıyayız” dedi.

Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörü (NCTV) Sözcüsü Pieter-Jaap Aalbersberg, Utrecht şehri için tehdit seviyesi maksimum 5 seviyesine yükseltildiğini ifade etti.

Ülkenin geri kalanında, tehdit seviyesinin 4’e indirildiğini söyleyen sözcü, acil servislerin yaralılara ve vatandaşlara yardım etmek için tüm enerjiyi kullanacaklarını açıkladı.

DAHA FAZLA FAİL OLABİLİR

Saldırganın arandığına devam edildiğini belirten Aalbersberg, olayda daha fazla faillerin olabileceğini, bu konudaki araştırmaların devam ettiğini açıkladı. Utrecht’te beraber hareket eden polis, savcılık ve belediye bölgede yaşayan vatandaşları sokağa çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Saldırıdan sonra emniyetin alarma geçtiği Hollanda’da camiler, havaalanları ve istasyonlarda yoğun bir güvenlik alındı. Okullar tatil edilerek güvenlik sağlandı.

GÖRGÜ TANIĞI ANLATTI: BÜYÜK KAOS VARDI

Olaya tanık olan Jimmy de Koster, RTV Utrecht TV’ye verdiği demeçte, "Yerde bir kadın yatıyordu ve 'Ben bir şey yapmadım' diye bağırıyordu. Kaos vardı. Olay gerçekleştiğinde işten dönmüştüm ve trafik ışıklarında bekliyordum. 20-25 yaşları arasında bir kadının düştüğünü gördüm. Sonrasında üç el silah sesi duydum. Dört adam yerdeki kadına hızlı bir şekilde gidip onu uzaklaştırmaya çalıştı. Ardından tekrar silah sesleri duydum. Büyük kaos vardı" dedi.

TERÖR İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Silahlı saldırısının terör saldırısı ihtimali üzerinde duran Hollanda polisi, yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgili araştırmanın devam ettiği ve bunun terör saldırısı ihtimali üzerinde durulduğu bildirdi.  Bazı basın organlarında ki haberlerde, saldırı sırasında olay yerinde bulunan bir kişinin "saldırganın büyük bir silahla etrafa ateş açtığını" iddia ettiğini aktardı.

Hollanda polisi saldırının failinin 37 yaşındaki Türk kökenli Gökman Tanış olduğunu bildirdi. Polis Gökmen ve beraberinde olabilecek failleri aramaya devam ediyor. Saldırı failinin Türk vatandaşı olması iki gün önce Yeni Zelanda cami saldırısı sonrası İslam dünyasına yeni bir provokasyon olarak yorumlandı.

SİYASETCAFE.COM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri