Suriyeve Irak’ta büyük bir alanda kontrolü sağlayan terör örgütü IŞİD, Türkiye Suriye’ye geçiş önlemini artırınca, Avrupalı cihatçılar için yeni bir kılavuz kitap hazırladı.
“İslam Devleti’ne Hicret-2015” başlıklı 50 sayfalık İngilizce el kitabının kapağında Şanlıurfa Havaalanı, Akçakale Sınır Kapısı ve Rakka’nın işaretli olduğu bir harita kullanıldı. El kitabında örgüt sempatizanlarının yolculukta tercih etmeleri gereken yol ve yöntemler de, yanlarında neler bulunması gerektiği de ayrıntılı olarak anlatıldı.
‘DOĞRUDAN UÇMAYIN’
Kitapçıkta Türkiye üzerinden Suriye’ye geçecek olanlara, ailelerine dahi yolculukları hakkında bilgi vermemeleri öğütleniyor. Örgüt, yolculuğa ‘turistik seyahat’ izlenimi vermek için Türkiye’ye doğrudan değil, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerden aktarmalı uçuşların tercih edilmesini istiyor. İnandırıcılık için uçak biletinin ‘gidiş-dönüş’ alınması gerekiyor. İlk uçuştan sonra Türkiye’ye deniz veya karayoluyla geçmenin daha güvenli olacağı da vurgulanıyor.
‘TÜRKİYE’DEN GEÇIŞ ZORLAŞTI’
Kitapta Türkiye’den sınır geçişlerinin çok zorlaştığına vurgu yapılıyor ve şöyle deniyor: “2012-2014’te Suriye’nin Babüsselam (Öncüpınar) veya Baas el Havva (Cilvegözü) sınır kapılarından geçmeden önce bir arkadaşla buluşup dini olmayan bir görüntüyle Suriye sınırına ulaşılırdı. Türk sınır muhafızları vize verirdi. Sonrasında kişi sınır kapısı yakınındaki sığınmacı kampındaki kişilerle buluşurdu. Güncel yöntemdeyse (2014/2015) ‘hicret’ edenlerin çoğu Türkiye’ye ulaşıp bir otele gidiyor ve Twitter’la iletişime geçiyor. Kontakları Suriye’den geliyor ve otelde buluşuyor. Güvenlik için sınır geçişi öncesi buluşma büyük önem taşıyor. Şanlıurfa’ya gidiliyor. Tel Abyad (Akçakale) sınırında kapı bulunmuyor. Ancak sınır boyunca asker bulunabiliyor. Sınırı geçmeden önce etrafta kimsenin olmadığından emin olunuyor ve Suriye’ye doğru olabildiğince hızla koşuluyor. Sınır geçilince bir otomobile biniliyor ve Rakka’ya gidiliyor.”
‘TÜRKLER BIZE DOST DEĞİL’
Kitapçıkta, IŞİD’e katılacak olanlar, Türkiye’ye ulaştıktan sonra gizlilik içinde hareket etmeleri ve talimatları izlemeleri konusunda uyarılıyor. Gelenlerin otele yerleştikten sonra Suriye’den birileriyle temasa geçmesi ve gerektiğinde IŞİD’in ‘güvenli evlerine’ yerleştirileceği anlatıldıktan sonra şöyle deniyor: “Bu evlerin büyük bölümü sadece erkeklerin kalmasına uygun. Suriye’ye gitmek isteyenlerin büyük bölümü burada konaklıyor. Burada sahte kimlik, pasaport, vizeler yapılabiliyor. Evler gizli ve bulmak çok zor. Bu evleri bulmak için IŞİD’in kendilerine ‘tezkiye’ denilen güven mektubu sahibi kişilerle iletişim kurmak gerekiyor. ‘Unutmayın Türk istihbarat servisleri IŞİD’in hiçbir şekilde dostu değildir.’ IŞİD sempatizanlarını hapsetmeye çalışırlar. IŞİD üyelerinin Türkiye’de huzur içinde olmasının tek nedeni, Türkiye’nin intikam saldırısından korkmasıdır” deniliyor.
YOLCULUK ÖNCESİ GEREKENLER
El kitabında IŞİD’e katılacakların yanında götürmesi istenen eşyaların ayrıntılı listesi de bulunuyor. ‘Hicret’ edeceklere yanlarında bir el çantası, bir sırt çantası ve bir bavuldan fazlasını getirmemeleri vurgulanıyor. Bu çantalarda yer alması tavsiye edilen eşyalarsa şöyle: El çantası (İçinde silah, kesici alet, sıvı ve patlayıcı olmamalı), pasaport, uçak biletleri, cüzdan, nakit para, cep telefonu, kulaklık ve şarj aleti, mendil, küçük LED fener, yara bandı, gözlük ve güneş gözlüğü, kâğıt ve kalem, birkaç ilaç, 24 saat içinde hayatta kalmanızı sağlayacağını düşündüğünüz her şey.
‘YAKALANIRSAN YALAN SÖYLE’
IŞİD’e katılacaklara yakalanma durumunda şu önerilerde bulunuluyor:
1- Sakin olun: Durdurulmanız, sınır dışı edileceğiniz anlamına gelmez. Geçerli vizeniz var, hakkınızda uluslararası arama kararı yok ve valizinizde yasak madde bulunmuyorsa Türk yetkililer gözaltına alıp tutuklayamaz.
2- “Türkiye’de ne yapacaksınız?” diye sorulduğunda “Turizm” yanıtını verin. Türkiye’deki turistik merkezler hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
3- “Suriye’ye mi gidiyorsunuz?” sorusuna doğrudan ‘Hayır’ deyip yalan söyleyin. Sıkıştırırlarsa Suriye’deki insanlara yardım etmek istediğinizi söyleyebilirsiniz ama asla sınırı geçmek istediğinizi söylemeyin.
4- “Terörist misin? El Kaide ile bağlantın var mı? Suriye’de El Kaide’ye mi katılacaksın?” diye soran Türk yetkililer El Kaide ile IŞİD arasında fark gözetmez. IŞİD ile El Kaide’nin bir olduğunu düşünüyorlar. Bunları güçlü biçimde reddetmelisiniz. Ama Türkiye’ye girişte bavulunuzda askeri bot, kamuflaj kıyafeti gibi eşya olmamalı. Cep telefonunuz ‘temiz’ olmalı.