Kanser İlk Defa ne Zaman Bulundu?

Güney Afrika’da görülen antik insan akrabasına ait fosilleşmiş olan bir ayak parmağı; insanlığın en az 1.7 milyon senedir kanser ile savaştığı tahmin ediliyor.

Fosil, çok tehlikeli bir kanser türü olan osteosarkom (habis bir kemik tümörü) taşıyor.

Bu da demek oluyor ki; bütün kanser türleri modern yaşama ait olaylar değil, bazı kanser tetikleyicileri evrimsel geçmişimizde kendine yer edinmiş.

University of Witwaterstrand’dan Edward Odes; modern tıbbın, insanlardaki kanser ve tümörleri modern yaşamın ve çevrenin sebep olduğu hastalıklar olarak ele aldığı, fakat bu çalışma, bu tür hastalıkların modern sanayi toplumların oluşumundan milyonlarca sene evvel antik akrabalarımızda kök bulduğunu söylüyor.

South African Journal of Science’ da yayımlanan çalışmada, araştırmacılar; kemiğin, bir yetişkine mi yoksa bir çocuğa mı ait olduğu ya da kanserin kişinin ölümüne sebep olup olmadığını henüz bilmediklerini, fakat muhtemelen çok acı verici bir ağrıya sebep olduğunu ve kişinin hareket kabiliyetini olumsuz yönden etkilediğini açıkladı.

Aynı araştırmacıların yapmış olduğu bir başka eş çalışma ise aynı bölgede bir kemik tümörü keşfedildiğinin altını çiziyor ve bunun daha da eski olduğu, 1.98 milyon sene evvele ait olduğu tahmin ediliyor. Fakat ayak parmağının aksine bu tömörün iyi huylu olduğu söyleniyor.

Şimdiye kadar bulunmuş en eski iyi huylu kemik tümörü örneği 120.000 sene evvele ait bir fosilde keşfedilmişti, fakat bu yeni çalışma ile en eski kaydın 1.98 sene evveline ait olduğu söylendi.

Bu iyi huylu fakat anormal bir büyüme gösteren (osteoyid osteyem olarak tanımlanan) tümore dair şaşırtıcı olan ise; 12-13 yaşındaki bir kişinin omurgasına ait olduğu.

Daha evvel bir çocukta böylesi bir hastalığa dair fosil delili elde etmemiştik ve modern zamanlarda nadiren omurgada bir tümör olayı ile karşılaşıyoruz, bu da elde edilen bulguyu çok değerli kılıyor.

Her iki kemik de Güney Afrika’daki Cradle of Humankind (İnsanlığın Beşiği) olarak bilinen paleontolojik bölgedeki mağaralardaki kazılardan elde edildi.

Hiçbir tümör belirtisi görülmeyen Mısır’daki mumya çalışmalarına dayanarak kanser hastalığının görece yeni bir hayati risk olduğu fikri benimsenmişti.

Fakat görünen o ki; kanser de neredeyse insanlığın kendisi kadar eski bir geçmişe sahip.

Araştırmacıların artık sağlıksız yaşamanın (sigara kullanımı gibi) ve “zararlı” genetik mutasyonların sebep olduğu kanser sayısı arasındaki dengeye dair tekrar bir ölçüm yapmaları gerekiyor.

Edward Odes; Paleo diyetini seçseniz de, istediğiniz kadar temiz bir çevrede yaşasanız da, kendinize ne yaptığınızın bir önemi olmaksızın bu hastalığın antik bir geçmişe sahip olduğunu söylüyor.

En azından şimdilik, uzak atalarımızın da bizim gibi bazı benzer sorunları yaşadıklarını biliyoruz ve eğer bu tip bir kanserin nasıl ortaya çıktığını anlayabilirsek, durdurma şansımız da olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri