Kış mevsiminde sağlık ve güzellik için 30 faydalı bilgi

Kış mevsimine özel 30 sağlık ve güzellik önerisi; bunları yapan kışın hastalanmıyor..! İşte detaylar;

Kış geldi, soğuklar artık iyiden iyiye yüzünü göstermeye başladı. Kışın hem vücut sağlığımızı hem de cildimizi özenle korumamız lazım. İşte kış mevsimine özel 30 sağlık ve güzellik önerisi:

1) Sabahları Duş Alıp Çıkmayın:

Ne kadar kat kat giyinseniz de saçlarınızı kurutsanız da havaların soğuğuna fayda etmeyecektir, özellikle sabah soğukları sizi oldukça etkiler.

 

2. Uyuduğunuz odayı çok fazla ısıtmayın.

Gece vücut ısınız siz uyurken fazlaca yükselecek, terlemenize neden olacaktır. Bu şekilde ya terli bir şekilde sokağa çıkmış olacaksınız ya da ilk maddedeki sabah duşuna ihtiyaç duyacaksınız. Her İki türlü de hastalığa davetiye çıkarmış olacaksınız.

3. Çok sıcak duş almayın.

Sıcak duş normalde de vücudunuzun çabuk kurumasına sebep oluyor. Kış aylarında vücut daha fazla neme ihtiyaç duyar. Bu sebeple cildiniz oldukça fazla kuruyacaktır.

4. Sadece yüzünüzü değil tüm vücudunuzu nemlendirin.

Normalde tüm vücudumuzu nemlendirmeye pek vakit ayırmıyoruz ama kış aylarında bu oldukça önemli.

 

5. D vitaminini yiyeceklerden ya da besin takviyelerinden alın.

Bildiğiniz gibi D vitaminini güneşten alıyoruz ve kış mevsiminde D vitamini eksikliği en sık yaşanan sorunlardan. D vitamini eksikliği kemik ağrıları, halsizlik, başın terlemesi, yüksek tansiyon hatta depresyon gibi bir çok soruna sebep olabiliyor.

6. Ensenizi ve eklem yerlerinizi sıcak tutun.

Vücudun ısınabilmesi için öncelikle bu bölgelerin ısıtılması gerekir. Bu bölgeleri açıkta bırakırsanız kat kat giyinmek size sadece yük olacaktır.

 

7)Kalp rahatsızlığınız varsa soğuğa ekstra dikkat edin.

Soğuk, kalp krizini tetikleyen başlıca faktörlerden biridir. Bu sebeple kalp rahatsızlığınız varsa mümkün olduğunca dikkatli olun. Doktorunuzdan bu konuda öneriler isteyin.

8. Gribinin son günlerine yaklaşmış insanlarla yan yana gelin.

Gribin üçüncü gününde mikroplar gücünü kaybedecek, size bulaşsalar bile sizde aşı etkisi yaratacaklardır.

9. Kış demek sebze demek!

Bu mevsimde sebzelerden mümkün olduğunca faydalanın.

 

10. Sabahları yumurtalı, sıkı bir kahvaltı yapın.

Kış mevsiminde vücut, ısısını ayarlamaya çalışırken açlık dengeleriniz sürekli değişecek ve çok fazla yeme ihtiyacı duyacaksınız. Bu sebeple sabahları sıkı bir kahvaltı yapmalısınız.

 

11. Yüzünüz pul pul dökülüyorsa ten makyajından bir süre uzak durun.

Kışın bazı kuru ciltlere nasıl bakım yapılırsa yapılsın, yeterince neme doymaz. Bu durumda da cilt pul pul dökülür ya da fondöten sürüldüğünde süngerimsi bir görüntü olur. Böyle durumlarda ten makyajı cildinizin daha fazla zarar görmesine sebep olacaktır.

 

 

12. Günde 2-3 bardak kış çayı ya da bitki çayı tüketin.

 

13. Kapalı alanlarda kalın giyinmeyin.

Dışarı çıktığınızda daha fazla üşümemek için kapalı bir alana girdiğinizde üzerinizdeki fazlalıklardan kurtulun.

14. Yağlı cilt bakımlarına yönelin.

Yağlı cilt bakımı bazı ciltlere uygun olmasa da bu mevsimde hemen hemen her cilt tipinin ihtiyacı olan bir bakım türüdür. Saçlardan tırnaklara tüm vücudunuzu doğal yağlarla besleyin.

 

 

15. Ara öğünlerinizi meyvelerle yapın

Kış mevsiminde hem meyve sebze bol hem de içerdikleri vitaminlere vücudumuzun fazlaca ihtiyacı var. Bu sebeple fazla abartmadan ara öğünlerinizi meyve ile yapın. Bu sayede kışın yaşanılan kilo alma probleminin de önüne geçmiş olacaksınız.

 

16. Yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotikleri öğünlerinizde bol bol tüketin.

 

 

17. Mümkünse haftada 2 gün balık tüketin.

Kış mevsimi ;sebze, meyvenin olduğu gibi balığın da mevsimi, bol bol tüketin.

 

 

18. Kalorifer peteklerinden uzak durun.

Özellikle dışarıdaki, okul koridorlarındaki kalorifer peteklerine yapışmayın. Kışın en fazla temas edilen, en fazla mikrop barındıran yerler maalesef kalorifer petekleri. Bunun yanında bu şekilde cildinizin de daha fazla kurumasına sebep olursunuz.

19. Uyuduğunuz odanın nem dengesini iyi ayarlayın.

Evleri ısıtmaya çalışırken nem oranının oldukça düşmesine sebep oluyoruz. Bu durum boğaz tahrişlerinden tutun da akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok sağlık sorununa sebep oluyor.

20. Saçlara da dikkat!

Saçlar kışın soğuk hava sebebiyle kururken bir yandan da taktığımız bereler sebebiyle fazlaca yağlanıyor. Bu da saçların nem dengesinin alt üst olmasına sebep oluyor. Bu sebeple saçlarınızı uygun bir şampuanla yıkayıp doğru bir kremle nemlendirin. Düzleştirici ya da fön gibi ısı işlemlerinden bir süre uzak durun.

 

21. Turşu tüketin.

Turşu doğal antibiyotiktir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerir. Tuz miktarını göz önünde bulundurarak öğünlerinizin yanında turşu tüketin.

 

 

22. Elleriniz çok fazla kuruyorsa nemlendirici sürdükten sonra streç film ya da bunun için üretilmiş eldivenleri kullanın.

 

 

23. Mutlaka her gün çorba tüketin.

Çorba hem fiziksel ısınmayı sağlar hem de vücudun sıvı ihtiyacını az da olsa karşılar. Ayrıca diyetlerdeki önemini düşünecek olursak çorba, kışın yaşanan kilo alma problemlerinin de önüne geçilmesine yardımcı olur.

 

 

24. Sabunlardan uzak durun.

Sabunlar saçı da cildi de kurutur. Kış mevsiminde cilt zaten kuruyacağından cildiniz yağlıysa bile onarılması zor durumlara sebep olabilir.

25. Mat ve kuru rujlardan uzak durun. Mümkünse yalnızca balm kullanın.

Kışın en çok kuruyan yerimiz dudaklarımız. Kış boyunca dudaklarınızı mat rujlarla daha da kurutmak yerine, balmlar ya da nemlendiricili rujları tercih edebilirsiniz.

 

 

26. İçlik iyi fikir.

Çoğu kişi pek sıcak bakmasa da kış için gerçekten vücudumuzun en çok ihtiyacı olan şey içlik. Çünkü içlik vücudun hem ısı dengesini hem de nem dengesini aynı anda korur.

27. Mümkün olduğunca evinizde vakit geçirin, iyice dinlenin.

Demek istediğimiz kendinizi eve kapatın değil elbette ama kış battaniye altında bitki çayı eşliğinde film izlemek kitap okumak için en ideal mevsim. Bunu değerlendirin.

28. Güneş kremlerini kışın da kullanabilirsiniz.

Uzmanların aynı fikirde olduğu nadir konulardan biri de bu. Uzmanlara göre güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkisi mevsimlerle ilgili değil. Bu sebeple kışın da güneş kremi kullanmak önemli. Aman dikkat!

 

 

29. Bol bol su için

Kışın su ihtiyacını pek fazla hissetmeyiz. Bu sebeple sıvı tüketimini istemeden azaltıyoruz. Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız içtiğiniz suyu not edin ya da hatırlatıcılar kullanın.

 

 

30. Yoga, meditasyon gibi aktiviteleri tercih edin

Kışın her ne kadar istemesek de hareketsiz kaldığımız süre artıyor. Spor yapacak enerjiyi de pek fazla bulamıyoruz. Tamamen hareketsiz kalmak yerine yatak yogası ya da meditasyona yönelmek kış mevsimi için seçeneklerden olabilir.

 

 

siyasetcafe.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri