MHP'li Oktay Vural Zafer Çağlayan'ın annesinin hayatını kaybetmesi nedeniyle AKP'ye oylamanın ertelenmesini teklif ettiklerini söyledi. Vural AKP'lilerin teklifi kabul etmediğini belirtti.
İşte TBMM’deki görüşmelerden satır başları:
CHP’Lİ GRUP BAŞKANVEKİLİ AKİF HAMZAÇEBİ:
İki konuyu dikkatinize sunmak istiyorum. Siz gündemi özetleyen bir bildirimde bulundunuz. Meclis soruşturma komisyonu kurulmasına esas teşkil eden AKP vekillerinin imzalamış olduğu siz üç eski sayın bakanla ilgili iddiaları ortaya koyarken, bir şahıstan sağlanan menfaati ileri sürdünüz. bu şahsın kim olduğu AKP'li vekillerin meclis soruşturma komisyonundaki önergelerinde mevcut, Rıza sarraf. Bu ismi neden sunmadınız merak ettim? Sunumunuz eksiktir. Eğer iddia menfaat sağlandığı yönündeyse, bu iddiayı açıklıkla genel kurulun bilgisine sunmaktır. Burada yapmış olduğunu sunumun, meclis soruşturma komisyonu raporunun eksik olduğu açıktır. Ben sunumunuzu tekrarlamanızı iddiayı açık seçik genel kurula sunmanızı talep ediyorum.
Bugün görüşmeler yapılacak, altı vekil görüşlerini ifade edecek. Eski bakanlar dilerlerse savunma hakkını kullanacak. Oylama gizli oylamayla yapılacaktır.
Madde 148: Milletvekillerine beyaz yeşil ve kırmızı renkte üç yuvarlak verilir. Bunlardan oy olarak kullanılacak kutuya atılır. söz konuyu yuvarlağın zarfa konulup kutuya atılmasından sonra kalan iki yuvarlak odada bırakılmaktadır. Ben içtüzüğün bu hükmünün genel kurulun bilgisine sunulmasını, başkanlık divanının gerekli önlemi almasını talep ediyorum.
BAŞKAN:
Önergede de isim belirtilmiyor. Bastırılıp dağıtılan önergenin kapağında... İsterseniz buradan okuyayım aynı şeyi okumuş olacağım. Bastırılarak dağıtılan önergenin ön kapağındaki şeklindeki gibi okudum.
HAMZAÇEBİ:
Şu an önümde olan 681 sıra sayılı, komisyon raporunun hemen birinci ikinci üçüncü dördüncü beşinci sayfalarında bu içeriğin ne olduğu açık şekilde yazılı. AKP'li vekilin imzasının olduğu önergeyi okudum şu an. Kendisinden menfaat sağlanan kişinin ismi açıkça yazılır.
BAŞKAN:
Burada yok. Raporun iç kapağına bakarsanız burada da yok.
OKTAY VURAL:
5 mayıs 2014 tarihinde AKP'li vekillerin verdiği meclis soruşturma önergesi TBMM tarafından 453 oyla kabul edilmişti. Umarım TBMM aynı şekilde hareket edecektir. Öncelikle bugün meclis soruşturmasına konu önergeyi Yüce Divan'a bulunacak, Sayın Zafer Çağlayan'ın annesi vefat etmiştir Allah rahmet eylesin.
Bu oylamanın bugün yapılmaması hususundaki görüşümüzü AKP'ye bildirdik ama, kendileri bir mahsuru olmadığını bildirdiler. Bunun dışında bu oylama çok önemli.
Oylama sırasında herhangi bir yığıltıya ve milletvekillerinin iradesi hakkında farklı bir düşünceye sahip olacak bir uygulamaya izin verilmemesi hususunda, zatıalinizin önem vermesini rica ediyorum.