Obama Polonya'da ezberi bozdu

Avrupa turunun ilk durağı Polonya'da Obama, ''Polonya Özgürlük Günü'' kutlamaları kapsamında başkent Varşova'da birçok ülkenin lideri ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen törende konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin, Polonya ve Doğu Avrupa'daki müttefiklerine yönelik olası saldırılara karşı güvenliklerinin sağlanması konusunda NATO'nun taahhütlerini tekrarladı.


Avrupa turunun ilk durağı Polonya'da Obama, ''Polonya Özgürlük Günü'' kutlamaları kapsamında başkent Varşova'da birçok ülkenin lideri ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen törende konuştu.

Obama, tarih boyunca Polonyalıların dostlarına en fazla ihtiyaç duydukları zamanda sahipsiz bırakıldığını söyledi. Ülkesinin ve NATO'nun Polonya'nın güvenliğinin sağlanması konusunda sarsılmaz bağlılığını tekrarlamak adına Varşova'ya geldiğini dile getiren Obama, ''Polonya asla yalnız kalmayacak. Sadece Polonya değil. Estonya, Litvanya, Letonya ve Romanya asla yalnız kalmayacak'' dedi.

NATO'nun 5. maddesinin çok açık olduğunu hatırlatan Obama, ''NATO üyesi ülkeye yapılan bir saldırı herkese yapılmıştır. Müttefikler olarak bu bizim kutsal görevimizdir. Anlaşma bağlamında, sizin bölgesel birliğinizi sağlamak sorumluluğuna sahibiz ve bunu yapacağız. Sizin özgürlüğünüz için şimdi ve gelecekte de hep birlikte duracağız. Bunlar yalnızca sözler değil. Bunlar, dünyadaki en güçlü müttefik ve dünyanın en güçlü ordusu olan ABD silahlı kuvvetleri tarafından yapılan sarsılmaz taahhütlerdir '' diye konuştu.

ABD Devlet Başkanı Obama'nın konuşması liderler ve hükümet temsilcilerince yoğun alkış alırken, konuşmanın yapıldığı Kraliyet Kalesi'nin bahçesindeki birçok Polonyalı tarafından da ilgiyle dinlendi.

Halkın ''Teşekkürler Obama, teşekkürler Obama'' sloganları atması dikkati çekti.

Polonya, Obama'nın bu yıl içerisinde ikinci defa yaptığı Avrupa turunun ilk ayağı.

Obama'nın bugün Brüksel'de katılacağı G7 zirvesinin önemli gündem maddeleri arasında Ukrayna bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'da devlet başkanı seçilen Petro Poroşenko ile Polonya'da bir araya gelerek bu ülkeye 5 milyon dolarlık ek yardım sözü vermişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri