Petrol fiyatları fırlayacak iddiası! ABD sert konuştu

Rusya ile Ukrayna savaşıyla piyasalarda olumsuz yön çizen ve akaryakıt fiyatlarını da doğrudan etkileyen petrol fiyatlarıyla ilgili ABD’den çok tartışılacak iddia ortaya atıldı. Tarih veren ABD, petrol fiyatlarının tırmanacağını açıkladı.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın sürmesi küresel piyasalarda petrolü olumsuz etkiliyor. Fiyatların dalgalanması akaryakıt ve motorin fiyatlarına da yansıyor.
ABD ve Batı’nın yaptırım tehditlerine karşı doğal gaz kartını oynayan Rusya’nın adımları petrolü de doğrudan etkiliyor. İşgalin ardından petrol fiyatları rekor düzeylere ulaşmış ve 139 dolar ile yaklaşık sok 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Daha sonra müzakere masasına oturan iki ülke piyasaların ateşini bir nebze de olsa söndürerek fiyatları 100 dolar bandına çekmişti.
Yatırımcılar brent petrol, petrol ve akaryakıttaki güncel verileri takip ederken ABD’den çok tartışılacak bir iddia ortaya atıldı.


ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo Washington'un, 5 Aralık'tan itibaren Rus petrolüne erişimin azalmasıyla petrol fiyatlarının tırmanacağı yönünde endişelendiğini söyledi.

Hindistan'ın Yeni Delhi şehrinde bugün gazetecilere açıklama yapan Adeyamo, Rus ham petrolüne ithalat tavan fiyatı getirme konusunda Hindistan yetkilileri ve özel sektör katılımcılarıyla etkili bir görüşme yürüttüklerini belirtti.

 

G-7 ZİRVESİ'NDE GÜNDEME GELDİ

 

G-7 ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle "ağır ve acil ekonomik maliyetler" getirme sözü vererek, belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesini araştıracaklarını duyurmuştu. Haziran ayının sonlarında Almanya'nın ev sahipliğinde Bavyera eyaletinde düzenlenen G-7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde bu konuya da vurgu yapılmıştı.

Moskova'nın enerji üretiminde pozisyonunu kullanarak Ukrayna'da başlattığı savaştan faydalanmasını önlemek için G-7'nin daha fazla önlem alacağı belirtilen bildirgede, belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesinin gözden geçirileceği kaydedildi. Bildirgede, "Benzer düşünceye sahip tüm ülkeleri (Rus petrolü konusunda) eylemlerimize katılmayı değerlendirmeye davet ediyoruz." denildi. Bildirgede, tedariklerini çeşitlendirmek isteyen ülkelere yardım etmek de dahil olmak üzere Rusya'dan sivil nükleer teknoloji ve ilgili ürünlere olan bağımlılığın daha da azaltılacağı bildirildi.

ZAM KORKUSU

Petrol fiyatlarının aşırı yükseleceğine ilişkin iddialar, akaryakıt fiyatlarını yakından takip eden vatandaşları da tedirgin etti. Akaryakıta yüksek düzeyde zam korkusu gündemdeki yerini aldı.


GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

 

Dün 102,47 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 99,34 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.41 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,03 artarak 100,37 dolar olmuştu. Şu sıralarda motorin 26, 85 TL, benzin ortalama 21,15 TL bandında…

Siyasetcafe.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri