Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik yaptırımların belirli alanda faaliyet gösteren Türk vatandaşlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini de içeren kararnameyi imzaladı. Putin ayrıca, Türkiye ile imzalanan ve yaptırım kapsamına dahil edilmeyecek anlaşmaların listesinin hazırlanması için ilgili kurumlara talimat verdi.
Putin, Türkiye’ye özel ekonomik tedbirlerin uygulanması kararını imzaladı
Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'ye özel ekonomik önlemlerin uygulanmasını içeren 28 Kasım 2015 tarihli kararnamede değişiklikler öngören kararnameyi imzaladı.
Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, kararname ile 'Türkiye Cumhuriyeti’nin yargı alanına giren kurumlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve/veya Türkiye Cumhuriyeti yargı alanındaki kurumlar tarafından kontrol edilen kurumların, Rusya Federasyonu toprakların belirli alanlarda faaliyette bulunmalarına yasak ya da kısıtlama getirildi.'
PUTİN'DEN 'YAPTIRIM DIŞINDA KALACAK ANLAŞMALARI BELİRLEYİN' TALİMATI
Öte yandan, kararnamenin kapsamında giren talimatta, Putin, yaptırımların genişletilmesinin yanı sıra yaptırım dışında kalacak anlaşmaların listesinin hazırlanmasını da istedi. Türkiye Cumhuriyeti mevzuatları altındaki kuruluşlarla imzalanan ürün sevkiyatını öngören, Türk vatandaşları tarafından kontrol edilen kuruluşlarla imzalanan ve özel önlemlerin uygulanmayacağı anlaşmaların listesinin hazırlanması yönünde talimat verdi.
Anlaşma, Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından imzalanmasının ardından bugün itibariyle yürürlüğe girdi.
'BAŞKA ADIMLAR OLACAK'
Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç de uçak krizinin ardından Türkiye’ye karşı alınan bazı yaptırımların genişleyeceğini söyledi. Rossiya-24 TV kanalına konuşan Başbakan Yardımcısı, “Daha sonra duyurulacak başka adımlar olacak” dedi.
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in zaten hükümet toplantılarında bu yöndeki planlarını duyurduğunu belirten Dvorkoviç, “Bu yolda mütemadiyen devam edeceğiz” diye ekledi.
Bu arada Rusya hükümetinin Türkiye ile işbirliğini tümden reddetme gibi bir görevi olmadığını söyleyen Başbakan Yardımcısı, “Dostane olmayan hareketlere yönelik yeterli bir cevap verilmesine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Rus uçağının Suriye sınırında Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından Rusya, Türkiye’ye karşı bir dizi ekonomik tedbir almıştı. Bu tedbirlerin büyük kısmı 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.