Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısında, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlıyor, Bakanlığın faaliyetlerine ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu "Rusya bizden nereleri vurmamamız gerektiğini bildirin" diyerek önemli bir adıma imza attı.
Rusya-Türkiye arasındaki önemli gelişmeler Çavuşoğlu tarafından değerlendirdi. İşte Çavuşoğlu'nun o açıklamaları:
RUSYA'YA İLE ALINAN KARARLAR
"AB'ye ya bizimle ol ya da Rusya'yla ol deme imkanı da vermedik, dengeli götürdük. Bundan sonra da Rusya ile olan ilişkilerimizi normalleştireceğiz. Yeni bir yol haritası düzenledik. Rusya ile ilişkilerimiz daha iyi noktaya gelecek. Alınan kararlar var. Biz Rusya'ya karşı herhangi bir adım atmadık, sabırlı olduk. İstemediğimiz bir hadiseydi, haklı olduğumuz halde bunu koz olarak kullanmadık.
AMBARGOLARI KALDIRDIK
Rusya'daki kriz nedeniyle ticaret yüzde 23 düşmüştü. Hedefimiz 100 milyon dolar. Putin bir çok ambargoyu kaldırdı. Bizde buna karşılık Rusya ile ilgili koyduğumuz ambargoları kaldırdık.
İşadamlarımıza yöbelik kısıtlamalar kaldırılıyor. Charter seferlerin başlaması için çalışmalar da sürüyor. İki ülke de uzmanlarını yolladı. Onla ilgili bir sıkıntı da şu anda görünmüyor.
TÜRK AKIMI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK
Yatırımlar konusunda birlikte çalışma konusu var. Türkiye ile Rusya arasında önemli projeler var. Akkuyu Nükleer projesi ve Türk Akımı gibi iki önemli proje var. Akkuyu projesinde çalışmaları hızlandıracağız. Türk Akımı konusunda daha önce fizibilite çalışmaları için izin vermiştik. Güney Akımı için hazırlanan ÇED raporunu kabul edeceğimizi bildirdik. En kısa sürede Türk Akımı çalışmalarına başlanacak.
2017 başında Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşeceğiz. Kendisini Alanya'ya davet ettim. Burada bir toplantı gerçekleştireceğiz.
KARABAĞ SORUNU İÇİN UĞRAŞACAĞIZ
Kafkasya'nın güvenliğini etkileyen bir Karabağ sorunu var. Bu konuyla ilgili Rusya'nın girişimleri var. Bu kapsamda önemli toplantılar yapmışlardı. Rusya'nın önerilerine baktığımızda bizim Ermenistan'a yaptığımız önerilere benziyor. Biz de Karabağ sorununda üzerimize düşeni yapacağız.
Türkiye-Rusya-Azerbeycan üç düzeyde sorunları ele alarak bu konuda elimizden geleni yapacağız.
RUSYA BİZDEN NERELERİ VURMAMAMIZ GEREKTİĞİNİ BİLDİRİN DEDİ
Ateşkes, insani yardım ve siyasi çözüm konusunda aşağı yukarı aynı düşünüyoruz. Ateşkes konusunda farklı düşünceler olabilir. Biz sivillerin zarar görmesini ve ılımlı muhalefetin zarar görmesini istemiyoruz. Halep'in kuşatılmasını istemiyoruz. Ama siyasi çözüm konusunda Cenevre müzakereleri başlaması lazım. Ateşkes konusunda, Rusya'nın farklı tutumu olmadı. Rusya ve rejimin hava saldırıları oldu. Biz uyarılarımızı yaptık. Rusya ve biz aynı şeyi söylüyoruz. Ilımlı muhalefet ve Rusya'nın girdiği bölgelerin ayrışması lazım. Suriyeliler hangi çizgiye gidecek ona bakmak lazım. Tüm bu konularda Rusya ile bu detayları heyetler arası görüşmelerde ele alacağız. Nasıl ayrılabilirler, arazide ateşkes nasıl uygulanabilir? Rusya bizden nereleri vurmamamız gerektiğini bildirin dedi. Sivil nerede, ılımlı muhalifler nerede, bilgileri kendileri ile paylaşacağız. Ortada bir DAEŞ terör örgütü var onları hedef alalım, sonra diğer grupları ayırmak için çaba sarf edelim.
Siyasi çözüm olarak hem fikiriz. Sorunların çözümüne katkı sağlayacağız. Sonuç getirici müzakerelerin gelmesi lazım. Suriye'nin geleceği için otel odalarında aracılarla o iş olmaz.