Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Kanal İstanbul paneli düzenledi

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği, 'İstanbul Kanalı (1920) mi? – Kanal İstanbul (2020) mi?' açık oturumunu gerçekleştirdi.

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği tarafından 'İstanbul Kanalı (1920) mi? – Kanal İstanbul (2020) mi?' açık oturumu Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 

AÇIK OTURUM EROL ŞAHİNGİL'İN KONUŞMASIYLA BAŞLADI

 

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği İstanbul Temsilciliği’nin ev sahipliğinde 25 Ocak 2020 Cumartesi günü saat 14:30-19:00 arasında Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleşen 'İstanbul Kanalı (1920) mi? – Kanal İstanbul (2020)mi?'  konulu açık oturumu programı saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Temsilcilikler Başdanışmanı Erol Şahingil’in açılış konuşması ile başladı.

 

Erol Şahingil konferanstaki konuşmasında şunları söyledi:

 

'Konferansımıza gelerek şeref veren İstanbul'un gerçek sahipleri olan misafirlerimize Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlayarak hoş geldiniz diyorum ve Açık Oturumunun yapılmasında ev sahipliği yapan Sarıyer Belediye Başkanı Sayın Şükrü Genç Bey'e Teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği 12 Eylül 1980'den sonra Türkiye'de İnsan Hakları üzerine 1986'da kurulan İHD,1991'de MAZLUM-DER den sonra 1992 yılında kurulmuş 3.Sivil Toplum Kuruluşu olup Birleşmiş Milletler Mülteci komisyonu üyesidir.

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği, Din, mezhep, siyaset, etnik kimlik Ayrımının Konuşulmadığı, bir zümre veya Partilerin değil, sadece Türkiye ve Türk milletinin hizmetkârlığını yapmak üzere gönüllü olanların kayıtlarının tutulduğu bir ocaktır.

Derneğimiz yurt içinde de yaşanan İnsan Haklarına müdahil olmakta olup,en son olarak Van’da mülteci Kampında İran'a iade edilmek üzere bekletilen ve iade edildiği takdirde İran tarafından idam edilecek olan Gazeteci Yazar Hüseyin SACADİ için Birleşmiş Milletler Ankara Mülteci Komiserliği ile bağlantı kurularak Van Barosundan SACADİ'ye avukat tutulması temin edilerek mahkemeye sevki sağlanmış İran'a iadesinin durdurulmuştur.

Sözlerimi Elazığ Depremi sonucunda hayatını kaybedenlere Yüce Tanrı'dan Rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek,hepinizi sevgi saygıyla selamlayarak artık sözü Açık Oturum Konuşmacılarına bırakıyorum'

 

 

Açık Oturuma Oturum Başkanı olarak Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Baş Danışmanı ve Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof.Dr.Mustafa Ersen Erkal, konuşmacı olarak ise Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı ve 24-25-26.Dönem TBMM Milletvekili Prof.Dr.Yusuf Halaçoğlu , Jeo-Fizik Mühendisi ve Yer Bilimcisi Prof.Şener Üşümezsoy, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av.Hüseyin Özbek ve Araştırmacı Gazeteci-Hukukçu Yazar Arslan Bulut tek tek tanıtılarak sahneye gelerek programa katıldılar.

Oturum Başkanı Prof.Dr.Mustafa E.Erkal, bu oturumun gerçekleşmesinde emeği geçen Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği İstanbul Temsilciliği Yönetim Kuruluna ve Ev Sahipliği yapan Sarıyer Belediye Başkanı Sayın Şükrü Genç’e teşekkür ettikten sonra 20 Ocak 2020 günü vefat eden Türk İnsanına Doğa ve Çevre sevgisini aşılayan Toprak Dede Lakaplı TEMA VAKFI Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca ile SSSCB ‘NİN Bakü’de yaptığı katliamlarda şehit olan soydaşlarımıza ve 24 Ocak 2020 günü Elazığ Sivrice İlçesi Merkezli 6,8 Şiddetinde olan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza yüce Tanrı’dan rahmet, yaralılara Acil Şifalar ve Türk Milletine Başsağlığı diliyorum diye söze başladı.

 

 

Prof.Dr.Mustafa E.Erkal konuşması şöyle;

 

'Öncelikle proje tanımı doğru ifade edilmeli İSTANBUL KANALI ismi kullanılarak doğru Türkçe kullanılarak bu tabir tanımlanmalıdır. KANAL İSTANBUL l yanlış bir tabirdir. İstanbul Kanalı GAP gibi ne kadar harcanacağı bilinmeyen bir projemidir acaba.Bu programa gelirken Moderatör kelimesinin anlamına baktım 'Uzlaztırıcı Çatışmayı Önleyici' manasına geliyor.Onun için Oturum Başkanı ifadesi ile Türkçe Konuşmayı ve Dünya dili Türkçeyi kullanmayı çok önemli buluyorum.

Ülkenin öncelikli ve önemli meseleleri dururken İstanbul Kanalı Projesine bütçe ayrılması yanlış bir girişim olacaktır. Türkiye'nin öncelikli birinci sorunu İşsizliktir,ikincisi İşsizliktir,Üçüncüsü İşsizliktir.Ülkemizin özellikle kırılan itibar ve dış güveninin tekrar kazanılması, Türkiye’nin sıradan bir Ortadoğu ülkesi olmadığının tekrar ortaya konulması kanaldan çok daha önceliklidir.

Tarım ve hayvancılıktaki sorunların giderilmesi, üreticinin diğer bazı ülkelerde olduğu kadar desteklenmesi, tarım alanlarının boşalmaması ve betonlaşmaması yine kanaldan önce düşünülmesi gereken bir konudur.Üretim yerine ithalatı çözüm olarak görme yanlışı ve son yıllarda patlayan ithalat anlayışının giderilmesi kanaldan çok daha önceliklidir.

Türkiye’nin nüfus yapısını değiştirecek ve yeni terör örgütleri doğurabilecek yabancı kaynaklı nüfusun vatandaşlığa geçirilmesi yolunda yeterli maddi destek sağlanmadan dış baskılara boyun eğilmesinin düzeltilmesi yine önceliklidir. Harcanan 40 Milyar doları hammadde yatırımlarına ve ara malı üretimine destekte kullansaydık; üretimi dışa bağımlı kılmazdık. Cari açığı da daha kolay azaltabilirdik.

 

 

Geçici koruma altındaki Suriyelilere ve diğerlerine harcanan paranın önemli bir bölümünün başta İstanbul’u depreme hazır hale getirici faaliyetlere ayrılması, iyileştirici faaliyetlerin artırılması ve toplanma alanlarının korunması yine kanaldan önce gelir.1936 tarihli Montrö sözleşmesi ile egemenlik haklarımız boğazlar üzerinde tesis edilmiştir.

 

'MONTRÖ LOBİSİNİ SUÇLAYANLAR HANGİ LOBİNİN MENSUBU'

 

Milletlerarası bir komisyonun denetimine terk edilmek yerine; bizim boğazlar üzerindeki haklarımızı belirleyen bu sözleşmeden rahatsız olmayı doğrusu anlayamıyoruz. Montrö’nün ne kazandırdığı ortadadır. Bize bu sözleşmenin kaybettirdiklerinden bahsedenleri doğrusu hayretle karşılıyoruz. Türk egemenliğini savunanları “Montrö lobisi” olarak suçlayanların acaba hangi lobilerin mensubu olduklarını da doğrusu merak ediyoruz.

KKTC’de bir deniz üssünün kurulma çalışmaları kanaldan önce düşünülmeli idi.Türkiye’nin jeopolitiğini fark edebilmek, bunun doğurduğu imkânları kullanabilmek, değişen dünya ekseninin Atlantik’ten Ortadoğu ve Asya’ya kaydığını görebilmek, jeopolitik gücümüze dayanmak, sadece ittifak merkezli hareket etmemek anlayışı kanaldan önce gelir. Anadolu coğrafyası üzerinde egemenlik haklarımızı perçinleyen Montrö Sözleşmesini yapanları ve bu uğurda emeği geçenleri, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere saygı ve rahmetle anmayı bir görev biliriz.'

 

Kanal projesine alternatif bir önerisi olduğunu söyleyen Prof.Dr.Yusuf Halaçoğlu şunları söyledi:

 

'Boğaz’daki kazaları önleyeceklerini söylüyorlar. Samsun Ceyhan boru hattını yapsınlar, daha ucuza mal olur. Eğer illaki kanal açılması gerekiyorsa ki bence ihtiyaç yok. Teknoloji gelişti boru hattı yaparsınız. Büyük tonajlı petrol taşıyan gemiler artık Boğaz’dan geçmez. Karadeniz’de yükünü boşaltır ve Akdeniz’de yüklenir ve istenen yere götürülür.'

 

Montrö’ye de değinen Halaçoğlu, “Montrö’ye göre savaş anında savaş gemilerinin geçişi Türkiye’nin kendi inisiyatifine bırakılmış. Ticari geminin ise belirli vergiler dışında ödeme yapması söz konusu değil. O yüzden ben bir gemi sahibi olarak tutup da para ödeyerek o kanaldan geçmem” ifadelerini kullandı.

 

 

Prof.Dr.Şener Üşümezsoy'da şunları söyledi:

 

'Bu projenin Sazlı Bosna Barajının elden ,Terkos'un elden çıkarıldığı anlamına geldiğini asıl önemli meselenin İstanbul Halkına ait olan Kırsal alanların İnşaata ve yapılanmaya açılacağı yani toplumun ortak mülkiyet alanının yok edileceğidir.

İstanbul’un kuzeyinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün etrafında yeni bir şehir kurdular.Bu İstanbul Kanalı yapıldığında Deprem olarak Sazlı Bosna, Terkos, Altışehir bölgesini etkilemeyecektir.

 

 

Çünkü oralar kayalık sağlam zemine sahiptir. Ancak Adalar-Silivri 1894 de fay hattı kurulmuş deprem olmuş Dragos,Maltepe sağlam kalmış, Bakırköy,K.Çekmece,Avcılar 1999 depremine dayanamayarak kırılmalar olmuştur.

Nitekim bu proje yapıldığında marmaraya bağlantı kısmı olan K.Çekmece Avcılar ,Beylikdüzü ve Bakırköy fay hattını tetikleyecektir.

Ancak bu projenin maksadı İstanbul’u paranın finans merkezi haline getirmek Uluslar arası sermayenin kontrolüne vermektir.'

 

'MELEN BARAJI'NIN YAPISIYLA OYNADILAR'

 

Açık oturumun bitmesinden sonra Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, kapanış konuşmasını yaparken,kendisinin de İnşaat mühendisi olduğunu ifade ederek, 'Melen Barajının yapısı ile oynadılar çatlama yaptı ve sızma var dolayısıyla her şeyin iyi planlanarak araştırılarak yapılması gerekir.' dedi.

Daha sonra Şükrü Genç Programı hazırlayan Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği İstanbul Temsilciliği’ne ve programa katkı sağlayan değerli Konuşmacılar ile Açık oturumu izlemeye gelen misafirlere teşekkür etti.

 


siyasetcafe.com

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Carmen ile İspanyol esintisi
Erdoğan’dan Trump’a sert tepki: Bu plan kabul edilemez
Salgın hastalık alarmı

Gündem Haberleri