Türkler en çok ne pişiriyor?

Metro Toptancı Market'in Konda Araştırma ve Danışmanlık ile birlikte gerçekleştirdiği Türkiye'nin yeme içme değerleri ve alışkanlıkları araştırması ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

Aralık 2017'de 31 ilde 2 bin 163 kişiyle görüşerek gerçekleştirilen araştırma sonuçları, aile yapısı ne olursa olsun evde yemek yapan kişinin çok büyük oranda yine kadınlar olduğunu gösterdi. Araştırma sonuçlarına göre evde en çok çorba, makarna, pilav pişiyor ancak en çok sevilen yemek sırasıyla et, dolma ve kuru fasulye olurken, dışarda ise et, döner ve kebap yeniyor. Araştırmaya katılanların yüzde 95'i evde yemek yemeği tercih ettiğini belirtmekle beraber, yüzde 65'i dışarda yemek zorunda kaldığını ifade etti.

Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan şunları kaydetti:

"Metro olarak en temelinde Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak için çalışıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz toplumun bir parçası olarak, bilgi ile beslenen bu mutfağa sahip çıkmak için el ele vermenin gerekliliğine inanıyoruz. Türk mutfağı için yapacağımız araştırmalar genişleyerek devam edecek, akademik dünya ile buluşacak ve umarız ki elde ettiğimiz bu veriler Türk mutfağı adına çalışmalarımıza ilham verecek.

-"MODERN HAYAT DEĞİŞİMİ EN ÇOK MUTFAĞI ETKİLİYOR"-

Bugünün alışkanlıklarının yanı sıra önümüzdeki yılların olası alışkanlıklarını da takip etmek istiyoruz. Bu araştırma ilk adım, biliyoruz ki nüfusun yüzde 50'si halen metropollerde yaşıyor ancak Türkiye'de henüz metropolde doğan kişilerin oranı sadece yüzde 9. Türkiye'de yeme içme tarafında asıl değişim metropolde doğan neslin büyümesi ile başlayacak. Modern hayat değişimi en çok da Türk mutfağını etkileyecek."

-"TÜRKLER EN ÇOK MEYVE, EN AZ BALIK YİYOR"-

Gelir seviyesi ne olursa olsun Türklerin bir hafta boyunca en çok meyve, ardından ikinci olarak sebze tükettiğinin ortaya çıktığına dikkat çeken Özerkan, "Biz Metro olarak bu alanda yatırımlarımızı uzun yıllardır devam ettiriyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerin yetiştirilmesinde büyük emekleri olan yerel kooperatifler ile iş birliklerimiz artacak. Eğitimden tedariğe kadar olan alanda desteklerimizi sürdüreceğiz. Raflarımızda yer alan yerel ürünlerimizin sayısının artması için çabalarımız sürecek" dedi.

-"YETİŞKİN NÜFUSUN YÜZDE 50'Sİ KENTLERDE, YEME-İÇME KÜLTÜRÜ HIZLA DEĞİŞİYOR"-

Toplantıya katılan Konda Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Bekir Ağırdır da araştırma sonuçlarını değerlendirirken şunları kaydetti:

"Toplumun yeme içme kültürü, alışkanlıkları ve tercihleri hızla değişiyor. Yetişkin nüfusunun yüzde 50'si metropollerde, yüzde 3'ü kentlerde, yüzde 16'sı nüfusu 2 binin altına olan kırsal bölgede yaşayan Türkiye toplumunun yeme içme kültürünü yalnızca geleneklerinden ya da gelirinden açıklamak artık mümkün değil. Gelir kadar çalışma durumu, hane halkının kimlerden oluştuğu, yaşanılan evin türü gibi demografik özelliklerde etkiliyor. Yanı sıra gelenekler, ev içi kadın-erkek rol dağılımı gibi kültürel faktörler, sağlıklı beslenme, sağlık ve diyet tercih ve zorunlulukları gibi bir dizi hayat tarzı tercihleri gibi faktörler de son derece belirleyici."

-ARAŞTIRMADAN BAŞLIKLAR-

Aralık 2017'de gerçekleştirilen Türkiye'nin Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması'na göre araştırmaya katılanların yüzde 95'i akşam yemeğini evde, sofraya ailesi ile birlikte oturarak yemeyi tercih ediyor, gelir seviyesi ne olursa olsun bir haftada en çok meyve yiyor, tercih ettikleri gıda sıralamasında meyveyi sebze, pilav, makarna, tavuk ve et takip ediyor, en az sıklıkta tükettikleri gıda ise balık ancak balık miktarı (gram olarak) et ve tavuğu geride bırakıyor.

siyasetcafe.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri