Sibirya'da tarihi değiştirecek keşif: 23 bin yıllık Venüs

Sibirya'da tarihi değiştirecek keşif: 23 bin yıllık Venüs

Rusya’da tarihi bir keşife imza atıldı. Paleolitik döneme tarihlenen ve yünlü mamut dişine oyulmuş 23,000 yıllık gösterişli venüs figürü 5 cm. uzunluğunda ve narin bacaklara sahip görünümüyle görenleri büyülüyor.

Kazıları yürüten Dr. Konstantin Gavrilov, “Bu heykelcik iri bir kadını resmediyor, ancak muhtemelen uzun ve ince bacakları yüzünden inanılmaz derecede narin görünüyor. “diyor. Dr. Gavrilov, bu tip figürlerin “doğurganlık kültü” olarak tanımlandığını, ancak tarımın varlığından çok öncesine tarihlenmesi nedeniyle bunun mümkün olmadığını belirtti.

 

Figür, büyük kireçtaşı tabakalarının ve kahverengi bir mineral boyayla boyanmış mamut kemiği parçalarının yanında bulundu. Araştırmacılar bu figürün, bulunan diğer venüslerin aksine kasıtlı olarak gömülmediğini ve mamut kemiklerinin yanına konulduğunu düşünüyor. Heykelciğin göbeğinin ve suratının bir kısmı, mamut dişinde doğal yollarla oluşmuş çatlaklarla uyumlu bir şekilde oyulmuş.

 

Dr Gavrilov, bu tip heykelciklerin, bir tören ve ritüel objeleri olduğunu söylüyor. Sibirya’da, Baykal Gölü yakınlarındaki Angara Nehri yakınlarında daha önce benzer örnekler bulunmuştu, ancak en son yapılan analizler yeni bulunan bu venüsün aksine, bu figürlerin aslında giyimli olduğunu öne sürüyor.

Arkeologlar 1993 yılından beri Bryansk bölgesinde araştırma yapıyor. Radyokarbon tarihleme yöntemleri, avcı toplayıcı insan gruplarının bu bölgede 24.000 ila 21.000 yıl önce yaşadığını gösteriyor. Araştırmacılar burada sayısız mamut kemiği, bizon kemiği ve çakmaktaşı buldu. Bu venüs, Üst Paleolitik Çağ’ın ortalarına tarihleniyor. Venüs’ün bulunduğu tabakaya yapılan radyokarbon tarihlendirmesi ise tam 23.000 yıl öncesine işaret ediyor.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.