Sibirya`da hava sıcaklığının sıfırın altında olduğu bölgelerde ortaya çıkan devasa çukurların oluşma sebebini araştıran bilim adamları oldukça endişeli.
Sırrı çözülemeyen kraterler için bilim insanlarından dehşet senaryo


1960`lı yıllarda çökmeye başlayan toprak giderek büyüyor.

Sibirya`da bulunan Batagaika Kriteri oldukça büyük bir alanı kaplıyor.

Devasa büyüklükteki çukurların ne zaman ve nasıl oluştuğu bilinmiyor. Sayıları sürekli artan dev çukurların arasına geçtiğimiz yıl 4 tane daha katıldı.

Sibirya`nın Yamal Yarımadası’nda bulunan 4 büyük krater dışında onlarca küçük krater olduğu da tespit edildi.

Bilimadamları bu kraterlerin içine girerek numuneler aldı. Gizemli kraterlerin neredeyse tamamının çok düzgün bir şekilde oluştuğu gözlemlendi.

Bilim adamlarının kritelerin nasıl oluştuğuna dair ilk öngörüsü iklim değişikliği oldu.


Kraterlerin 6 mil yakınında bulunan bir doğalgaz çıkarma tesisi de yeni iddialara yol açtı. Rus yetkililer, "Bu kaynaklar bazen küçük cep şeklinde bulunuyor. Buradaki sıkışma nedeniyle gaz dışarı çıkabilmek için böyle bir patlamaya neden olmuş olabilir" dediler.

Bölgede yaşayan insanlar, bazen şiddetli patlamayla birlikte göğe doğru yükselen alevler gördüklerini söylediler.

Deliklerin ortaya çıktığı Yamal`ın Türkçe karşılığı "Dünyanın Sonu" anlamına geliyor.

Rusya`nın kuzeyinde yer alan Yamal Yarımadası`nda bulunan yaklaşık 80 metre derinliğe sahip olan dev deliğin internete düşen fotoğrafları tüm dünyayı şoke etmişti.

Rus bilim adamları sırrı çözülemeyen bu deliği daha yakından incelemek için 80 metre derine indi ve buradan örnek topladı.

Bilim dünyası, Sibirya’da keşfedilen ve sayıları sürekli artan bu devasa deliklerin, iklim değişiklikliğine ve küresel ısınmaya neden olup olmadığını araştırıyor.

Rusya’nın Sibirya’daki zengin petrol ve doğal gaz yataklarına yakın mesafelerde bulunan bu dibi görünmeyen deliklerden bitişikteki doğal gazın sızıntı yapıp yanarak yeryüzünü ısıttığı ve bunun da buzulların erimesine, küresel ısınmaya, iklim değişikliklerine yol açtığı yönündeki iddianın bilimsel temelleri araştırılıyor.

Araştırmacıların ortak tahmini, küresel ısınma nedeniyle yeraltı gazlarının ani genleşmesi sonucu bir patlama meydana geldiği yönünde... Bir diğer tahmin ise deliğin meteor düşmesi sonucu oluştuğu... Ancak böyle bir durumun uzay gözlemcileri tarafından fark edilmemesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.

Deliğin etrafında oluşan kanalları inceleyen araştırmacılar, deliğin bir patlamanın sonucu oluşmasından ziyade, çöküntü sonucu oluşabileceğini belirtiyor.

Bilim adamları devasa deliklerin oluşma sebebini araştırmaya devam ediyor.

