Son dakika: Putin Rus birliklerine Ukrayna'ya girin talimatı verdi

Son dakika: Putin Rus birliklerine Ukrayna'ya girin talimatı verdi

Rusya- Ukrayna gerginliğinde son dakika gelişmesi: Rus birlikleri Ukrayna'ya giriyor.

Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre,  Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus birliklerine Ukrayna'ya girin talimatı verdi.

Rusya daha önce Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair karar almıştı.

Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Donbas'taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısına cevap vermek için güvenlik konseyi toplantısından bir süre sonra televizyondan halka hitap etti.

Putin'in konuşmasından satır başları şöyle: 

"Ukrayna’nın doğusu eski Rus toprağıdır"

"Donbas'taki durum kritik seviyeye ulaştı. Ukrayna bizim için sadece bir komşu değil, aynı zamanda tarihsel akrabamız, kültürel ve dinen, Slav ve Ortodoks yakınımız. Ukrayna, tarihimizin bir parçası. Ukrayna’nın doğusu eski Rus toprağıdır."

"Ülkelere SSCB’den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı"

"Modern Ukrayna Sovyetler eliyle Rusya tarafından ihdas edildi, yaratıldı. Lenin ve yoldaşları tarihi Rusya’dan toprak kopartmak pahasına Ukrayna’yı meydana getirdi. Kruşhov biliyorsunuz Kırım’ı Ukrayna’ya bağladı. Lenin devlet kurma ilkelerinde hatalıydı. Bu anlattıklarım tarihi bir olgu ve Lenin Stalin, Khruşev ve diğerleri Ukrayna SSCB’yi vücuda getirdi. Ülkelere SSCB’den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı. Sovyet geçmişimiz ve yapılan hataları değiştiremeyiz ama bunları doğrudan lafı çevirmeden anlatabiliriz."

"Bolşevik politikası sonucunda Ukrayna kurulmuştur"

"Şayet Ukrayna Sovyet geçmişinden ve komünizmden kurtulmak istiyorsa bunun için Rusya ile bir olması yeter. Bolşevikler Donbas'ı Ukrayna’ya eklemledi, çaldı. Ukrayna tarihi Rusya’nın bir parçasıdır ve bir tek halkız. Ukrayna ihdas edilirken ve tarihi Rusya’nın toprakları Ukrayna’ya bağışlanırken kimse o toprakların sahiplerine fikrini sormadı. Bolşevik politikası sonucunda Ukrayna kurulmuştur."

"Ukrayna yabancı güçler tarafından yönetiliyor"

"Ukrayna, Rus gazını çalmıştır. Ukrayna, hiçbir zaman gerçek bir devlet geleneğine sahip olmadı. Ukrayna yetkilileri milliyetçilik virüsü ve yolsuzlukla kirlendi. Ukrayna yabancı güçler tarafından yönetiliyor, bu tüm yönetim birimlerini etkiliyor. Ukrayna'da Rus dili ötekileştirildi. Ukrayna "kukla bir rejim" ile ABD’nin kolonisi."

"Ukrayna, kendi nükleer silahlarını yapma planı içinde"

"Eğer Ukrayna kitle imha silahları edinirse küresel durum değişir, bunu göz ardı edemeyiz. Ukrayna’nın nükleer silah sahibi olması Rusya için tehdit olur. Ukrayna, kendi nükleer silahlarını yapma planı içinde."

"ABD ve NATO, Ukrayna’yı bir savaş tiyatrosuna döndürdü"

"ABD ve NATO, Ukrayna’yı bir savaş tiyatrosuna döndürdü. ABD İHA’ları Rusya üzerinde sürekli casusluk yapıyor. NATO eğitmenleri, Ukrayna’daki tatbikatlarda sürekli yer alıyor. Ukrayna anayasası, yabancı askeri üslerin topraklarında olmasına izin vermiyor."

"NATO endişelerimizi dikkate almadı"

Son günlerde NATO’nun genişlemesi ile ilgili 5 dalga görüyoruz. NATO’nun genişlemeyeceğine dair söz almıştık ancak tam tersi oldu. NATO’nun alt yapısı Rusya sınırlarına ulaştı. Ukrayna'nın NATO’ya girişi ile ilgili karar önceden verildi. NATO endişelerimizi dikkate almadı. Rusya'ya saldırı paltformu Ukrayna oldu. NATO aynı şekilde devam etmeyi planlıyor, bunu asla kabul etmeyeceğiz."

"Rusya, güvenliğini koruma hakkına sahip"

"Rusya sorunları çözmek için her zaman diplomasiyi destekliyor. ABD yeni saldırı füzeleri geliştiriyor. Batı yaptırım için bir gerekçe bulur ya da üretir. Rusya, güvenliğini koruma hakkına sahip, yapacağımız sadece bu."

"Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki 2 bölgenin bağımsızlığını tanıyacak"

"Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki 2 bölgenin bağımsızlığını tanıyacak. Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum.

Putin'in kararına tepki yağdı

Putin'in bu kararı sonrası ilk tepki AB'den geldi. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'nın adımı, Minsk Anlaşmalarının ve uluslararası hukukun açık bir ihlali." diyerek tepki gösterdi.

Almanya, Polonya, İngiltere ve Fransa da Rusya'nın kararını kınadı.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.