Sudan’da darbe yapıldı Devlet Başkanı tutuklandı

Sudan’da darbe yapıldı Devlet Başkanı tutuklandı

Sudan'da Anayasa askıya alındı. Sudan Devlet Başkanı El Beşir tutuklandı. Ülkeyi 2 yıl darbeciler yönetecek.

Sudan'da yaşanan darbe sonrası açıklama yapan ülke Savunma Bakanı devlet televizyonundan yaptığı açıklamayla, "Anayasa askıya alındı, Devlet Başkanı El Beşir tutuklandı" diye konuştu.

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, Yüksek Askeri Konseyin yönetime el koyduğunu açıkladı. Sudan'da artık askeri yönetim işbaşına gelirken devlet başkanı Ömer El Beşir ise tutuklandı. 

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, darbe sonrası alınan kararları devlet televizyonundan şu şekilde duyurdu:

“Bütün hükümet yetkililerini hapse attık. Hükümetle anlaşma yollarını çok denedik, yapamadık. Daha sonra halkın da isteği ve çoğunluğu ile müdahale ettik. 1 ay boyunca 04.00-22.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan ettik. 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan ettik. Anayasa askıya alındı, kanunlar yeniden yapılacak. 2 yıl boyunca ülkeyi Askeri Konsey yönetecek. Devlet Başkanı El Beşir tutuklandı. Sudan hava sahası kapatıldı. Geçiş dönemi sonrası seçimler yapılacak.”

MUHALİFLER SERBEST BIRAKILIYOR

Sudan'da güvenlik güçlerinin, Nil kıyısında bulunan Atbara kentindeki gösteriler sırasında gözaltına alınanlardan bazılarını serbest bıraktığı bildirildi. Atbara kentinde göstericiler, gözaltında bulunan kişilerin güvenlik güçleri tarafından serbest bırakılması talebiyle gözaltı merkezlerine yürüdü.

Güvenlik güçleri, göstericilere ilk anda göz yaşartıcı gazla müdahale etti ancak göstericilerin ısrarı üzerine gözaltında bulunanların bir kısmını serbest bıraktı. Kalan diğer kişilerin de işlemlerin tamamlanmasının ardından serbest bırakılacağı kaydedildi.

Öte yandan görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, muhalif siyasi liderler de Gobar cezaevinden serbest bırakıldı. Serbest bırakılan kişilere ait bilgi paylaşılmadı.

BEŞİR'İN KARDEŞLERİNİN EVİ KUŞATILDI

Sudan ordusu, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Hartum Bahri kentinde bulunan kardeşlerinin evlerini kuşattığı açıkladı.

Sudan ordusuna bağlı zırhlı araçların el-Beşir'in kardeşlerinin başkent Hartum'un kuzeyindeki Hartum Bahri kentinde bulunan evlerini kuşattığı ifade edildi. 

Evleri kuşatılanlar arasında muhaliflerce 'ülkedeki yolsuzluğun başı' olarak nitelendirilen Abdullah el-Beşir'in de yer aldığı kaydedildi.

TÜM SİYASİLER SERBEST BIRAKILDI

Başkent Hartum’daki SUNA merkez binası askerler tarafından kuşatıldı. Kuşatmanın hemen ardından haber ajansının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, ülkedeki tüm siyasi tutukluların serbest bırakıldığı bilgisi paylaşıldı.

SUNA, güvenlik ve istihbarat birimlerine dayandırdığı paylaşımında, "Ülke genelinde bütün siyasi tutuklular serbest bırakıldı." açıklamasında bulundu. 

GÖSTERİLER 19 ARALIK'TAN BERİ SÜRÜYOR

Sudan'da hayat pahalılığı, yakıt ve nakit sıkıntısına tepki olarak ve Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in görevi bırakması talebiyle 19 Aralık'tan bu yana rejim karşıtı gösteriler düzenleniyor.

DEVLET TELEVİZYONU'NDAN DUYURULDU

Sudan devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanırken, alt yazıda ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağı ifadesi yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI ÖMER EL BEŞİR’DEN HABER ALINAMIYORDU

Öte yandan dün akşamdan beri darbe girişi yaşanan Sudan’da görgü tanıkları, ordunun başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı binasını da kuşattığını ifade etti. Yine Hartum Uluslararası Havalimanında uçak seferleri durdurulurken gelen uçakların inişine izin veriliyor.

İKTİDAR PARTİSİ YÖNETİCİLERİ GÖZALTINA ALINIYOR

Sudan’da iktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu kaydedildi.  

CUMHURBAŞKANINI GÖREVDEN ALMA KARARI AÇIKLANMIŞTI

Al Mayadeen gazetesi, ülke ordusunun Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir ve hükümeti görevden alma kararı aldığını bildirdi. Yine Al Hadath gazetesi, kaynaklarına dayanarak Sudan Cumhurbaşkanı el Beşir'in istifasını doğruluyor.

SİYASETCAFE.COM 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.