Suriye’de 3 adımlı “huzur” formülü

Suriye’de 3 adımlı “huzur” formülü

Suriye'nin siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü her daim savunan Ankara, yeni Suriye'nin kalıcı barış ve refaha kavuşması için de üç önemli nokta üzerinde duruyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Bu adımları," Geçiş yönetiminde yer alacak tarafların belirlenmesi, yeni anayasanın tüm kesimleri kapsaması ve Birleşmiş Milletler çerçevesinde adil seçimlerin olması" şeklinde sıraladı.

GEÇİŞ YÖNETİMİN TARAFLARI BELİRLENMELİ

Yeni Suriye'nin inşası, 2016 yılında başlatılan Cenevre Süreci ve bu senenin başında başlatılan Astana Süreci ile gerçekleştiğini belirten kaynaklar, ateşkesin sağlanması ve gerginliği azaltma bölgeleri gibi önemli mesafe kat edildiğini kaydetti. Diplomatik kaynaklar, Suriye'de kalıcı istikrarın ve huzurun ilk adımın Suriye'deki geçiş yönetiminde tarafların belli olması için atılması gerektiğini vurguladı. Bunun sonucunda bir siyasi çözümün mümkün olması ve rejim ve muhalefetin mutabakatını yansıtan bir anlaşma ortaya konulması gerekiyor.

KAPSAYICI YENİ BİR ANAYASA YAZILMALI

İkinci adım, Suriye'deki tüm taraflarının mutabık kalacağı, kapsayıcı yeni bir anayasanın yazılması. Kaynaklar, Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin barış sürecinde yurtlarına dönmelerinin önemli bir unsur olduğunu belirtti. Bunun önemi ise yeni anayasanın Suriye halkının tamamını kapsadığı zaman orta ve uzun vadede istikrarlı bir Suriye'nin kurulmasını sağlaması olacak.

BM GÖZETİMDE SEÇİMLER GERÇEKLEŞMELİ

Anayasa kurulduktan sonraki son adım, huzurlu bir ortamda seçimlerin gerçekleşmesi. Kaynaklar, Suriye halkının adil bir ortamda kim tarafından yönetilmek istiyorlarsa ona karar vermelerinin önemini vurguladı. Yapılacak olan seçimlerin uluslararası meşruiyet kazanması için Birleşmiş Milletler gözetiminde adil ve şeffaf olarak gerçekleştirilmesi gerekiyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.