Şuşa nasıl kurtarıldı? İşte tarihi savaşın ayrıntıları

Şuşa nasıl kurtarıldı? İşte tarihi savaşın ayrıntıları

8 Kasım 2020 günü 28 yıldır Ermeni işgalinde olan Şuşa geri alındı. Azerbaycan Ordusu alınamaz denilen Şuşa'yı sızma harekatıyla işgalden kurtardı. Peki Özel Tim bunu nasıl başardı?

Ermenistan'ın yüksek dağlar, orman ve zorlu arazisi nedeniyle alınamaz dediği Şuşa, Türkiye'de özel kuvvet eğitimi alan Azerbaycan ordusunun Yaşma timlerinin nefes kesen operasyonu ile alındı.

Yüksek dağlar ve korkutucu arazisi ile Ermenilerin alınamaz ilan ettiği Şuşa Azerbaycan Özel Harekat kuvvetlerinin akıl dolu operasyonu ile ele geçirildi.

Dağlık Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'nın kurtarılmasının ardından destansı bir operasyon çıktı.

Ermenistan hem kukla yönetimin başkent Hankendi'ye olan uzaklığı hem de tarihi ve stratejik öneme sahip Şuşa'ya özel bir bir önem veriyordu. Ermenistan ordusu bölgedeki bütün ağırlığını Şuşa'ya vermişti Ermeni ordusu etrafı meşe ormanları ve kayalıklarla çevrili olan şehirde ana savunma hakkını Karayolları üzerine kurmuştu.

Azerbaycan ordusunun önce Siha'larla havadan saldıracağı ardından da zırhlı araçlarla şehre gideceği hesap ediliyordu. Bu nedenle Kayalık bölgeler ve derin vadilerde savunma hattına önem verilmedi. Araçların geçiş güzergahlarına da yine Ermeniler tarafından anbean takip altına alındı.

 

YAŞMA TİMLERİ GÖREVDE

Azerbaycan ordusu savunma zaafını tespit edince tarihi bir sızma harekatı gerçekleştirdi. Azerbaycan ordusunun operasyonda Türkiye'de de özel kuvvet eğitimi alan Yaşma timleri görev aldı. Timlerde Şuşa kökenli askerlere yer verildi. Timler zaman zaman özel ekipmanlar da kullanarak Kayalık ve derin vadilerden şehre girdi. Timler o kadar sessiz sızdı ki bazı mevzilerdeki Ermeni askerleri bıçaklarla etkisiz hale getirildi. Sızma girişiminin başarıyla sonuçlanmasının hemen ardından Yaşma birliği sıcak çatışmaya girerek şehrin kontrolünü ele aldı. Ermeni basınında da bazı Ermeni generallerin 'Nasıl şehrin içine sızmışlar dünyadan haberimiz olmamış' diyerek bölgedeki komutanları eleştirdiği öğrenildi.

 

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.