Taksim nostaljik tramvay 105. yılında

Taksim nostaljik tramvay 105. yılında

1914 yılında ilk seferini gerçekleştiren elektrikli tramvayların hizmete başlamasının üzerinden bir asır geçerken, nostaljik tramvaylar 105. yılında ilgi görmeye devam ediyor. 

İstanbullular için nostaljik önem taşıyan ve ilk seferini 1914 yılında yapan elektrikli tramvaylar, 105. yaşını kutluyor. Nostaljik tramvayın 105. yılı için Beyoğlu Tünel meydanında kutlama yapıldı.

İETT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Özçelik, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'un raylı sistem serüveninin, 1869'da Dersaadet Tramvay Şirketi'nin kurulmasıyla başladığını anımsatarak, 'İlk raylı sistem, 1871'de Azatkapı-Beşiktaş arasında atlı tramvaylarla başlamış, daha sonra 1912 Balkan Savaşları'nın başlamasıyla birlikte atların askere çağrılması nedeniyle, iki yıl kadar ara verilmiştir.' dedi.

1913'te Silahtarağa'da elektrik fabrikasının kurulmasıyla birlikte ilk elektrik üreten çalışmalardan birinin de raylı sistem olduğunu anlatan Özçelik, '11 Şubat 1914'te iki yıl aradan sonra yenilenerek ve bu kez elektrikli olarak modernize edilmiş araçlarla, İstanbul'da tekrar raylı sistem serüveni başlamış oldu.

Kutlama programında, vatandaşlara, pamuk şeker, salep ve nostaljik İstanbul tramvayların resimleriyle süslenen, 'İstanbul'un aşkıdır tramvay' yazılı yastıklar hediye edildi.

NOSTALJİK TRAMVAYIN TARİHİ

Adı Beyoğlu ile özdeş hale gelen tramvaylar ilk seferini 11 Şubat 1914 tarihinde gerçekleştirmişti.

İstiklal Caddesi'nin vazgeçilmezleri arasına giren tramvay, gelişen teknolojilere ve şehirleşmeye yenik düşerek 1961 yılında Avrupa Yaka'sında, 1966'da ise Anadolu Yakası'nda son seferine çıkarak yolcularına veda etti. Daha sonra sembolik olarak İstiklal Caddesi'nde yeniden çalıştırılan tramvay, bugünkü hattı olan Tünel-Taksim arasındaki yolculuğunu sürdürüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.