Taliban, Hindistan elçiliklerine baskın düzenledi

Taliban, Hindistan elçiliklerine baskın düzenledi

Taliban, Afganistan'ın 2 büyük kenti olan Herat ve Kandahar'da bulunan Hindistan elçiliklerine baskın düzenledi.

Vietnam Savaşı gazisi, ABD ordusundan emekli Başçavuş Larry Suer, ABD'nin Vietnam'da yaptığı gibi kendilerine yardım eden Afganları kaderine terk edeceğini söyledi.

Sputnik'e demeç veren Suer, son günlerde Kabil Havaalanı'nda yaşanan gelişmeleri 1975'te Güney Vietnam'ın başkenti Saygon'da yaşananlara benzetti.

ABD'nin 1975'te Vietnam'da ve ayrıca Guatemala'da yaptığı gibi Afganları da kendi kaderlerine terk etmeyi planladığını belirten Suer, "ABD hükümeti, geçmişteki hatalarından ders çıkarmamış. Öğrendikleri tek şey kopyalamak. Paralarını iflas ettikleri yere yatırıyorlar ve sonra paraları verdikleri kişileri suçluyorlar" dedi.

 

TALİBAN TAHLİYE UÇUŞLARINI ENGELLEDİ

 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Afganistan'dan tahliye etmek istedikleri Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışındaki vatandaşlarına ve vizesi olan Afganlara yardımcı olamadıklarını söyledi. Avustralya’ya gidebilmek için Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na gelen Avustralya vatandaşları ve vize sahiplerinden birkaç kişinin yaralandığını açıklandı.

Başkent Canberra’da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Morrison, Kabil'deki durumun kaotik bir şeklide devam ettiğini anlattı.

Bu ülkeden tahliye etmek istedikleri havalimanı dışındaki Avustralyalılara ve vizesi olan Afganlara yardımcı olamadıklarını belirten Morrison, ''Avustralya Savunma Kuvvetleri veya oradaki diğerlerinin havaalanının dışında operasyon yapmaları mümkün değil" dedi.

Eski Afganistan Devlet Başkanı Karzai, Taliban’a teslim olmayan son vilayette
Afganistan Ulusal Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ve Eski Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taliban’ın kontrol altına alamadığı tek vilayet olan Pencşir’e gelerek yerel liderlerle görüştü.

Abdullah, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Pencşir vilayetinin din bilginleri, aksakalları ve konutanları ile sohbet ettik” ifadesini kullandı.

Karzai ve Abdullah, Pencşir’e gitmeden önce başkent Kabil’de Taliban temsilcileriyle bir araya geldi.

Taliban karşıtı koalisyonun eski lideri Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud, Pencşir’i Taliban işgaline karşı korumak için silahlı birlikler topladığını duyurmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Emrullah Salih ve Ahmed Mesud'un kontrolü altındaki direniş güçlerinin Pençşir Vadisi'nde toplandığına dair bilgiler aldıklarını bildirmişti.

 

ELÇİLİKLERE BASKIN DÜZENLEDİ

 

Taliban militanlarının, Afganistan'ın 2 büyük kenti olan Herat ve Kandahar'da bulunan ve kapalı vaziyette olan Hindistan elçiliklerine baskın düzenlediği bildirildi.

Sputnik'e verdiği demeçte, Taliban Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim, Afganistan'ın kesinlikle yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve bu anayasanın oluşturulacağını söyledi.

Naim, "Afganistan'ın yeni bir anayasaya sahip olacağına hiç şüphe yok" dedi.

Taliban Sözcüsü, Afganistan'ın şu anda bir 'olağanüstü hal' ile karşı karşıya olduğu inancını dile getirdi. Naim, "Şimdi halkın ihtiyaçlarını karşılamamız, boşluğu aşmamız ve daha sonra başka adımlar atmamız gerekiyor. Ancak genel olarak yeni bir anayasaya ihtiyacımız var" diye ekledi.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.