Taliban'ın giremediği tek yer olan Pencşir'de Türkler direnişe geçti

Taliban'ın giremediği tek yer olan Pencşir'de Türkler direnişe geçti

Afganistan'ın baş kenti Kabil'e girerek yönetimi devralan Taliban'ın giremediği tek kent Pencşir. Pencşir'de başta Hazara Türkleri olmak üzere Taliban'a karşı direniş başladı.

300 bin kişilik Afgan ordusu savaşmadan ülkeyi Taliban'a teslim etti. Afganistan'ın başkenti Kabil'i kontrolüne alan Taliban, ülkedeki 407 ilçeden 15'ine henüz hakim olamadı. Güney Türkistan'da bulunan  Pencşir kenti, Taliban'a teslim olmayan tek bölge.

Kabil'e girerek başkentte hakimiyet kuran Taliban, çoğu Kabil'in kuzeyinde olmak üzere, 15 ilçede yerel direnişlerle karşı karşıya.

Ülkedeki 34 vilayetin 33'ünde hakimiyeti sağlayan Taliban, Afganistan'ın kuzeyinde bulunan ve "Güney Türkistan" diye adlanan bölgedeki Pencşir'e giremedi.

Taliban’ın henüz giremediği tek kentte; Kızılbaş Türkmenler, Hazara ve Özbek Türkleri ile Tacikler yaşıyor.

 

hazara.JPG

Türkmen kadınlar Taliban'a karşı direniyor

 

Pencşir'in vilayet merkezi Bazarak ile Şotul, Henc, Dere, Ruha, Paryan, Anaba ve Abşar ilçelerinde yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor.

Kabil'in kuzeyindeki Parvan vilayet merkezinde hakimiyet sağlayan Taliban, burada Salang, Cebel Sarac ve Surhi Parsa ilçelerinde henüz kontrol kuramadı.

Yine Kabil'in kuzeydoğusundaki Kapisa vilayetine bağlı Aval Kuhistan ve Duvum Kuhistan ile başkentin güneybatısındaki Maydan Wardak vilayetine bağlı Aval Behsud da Taliban'ın yönetimi altına girmeyen ilçeler olarak kaldı.

Başkent Kabil'de ise İstalif ilçesi henüz Taliban'ın yönetiminde değil.

Söz konusu yerleşimlerde büyük ölçüde halkın oluşturduğu silahlı gruplar pozisyonlarını korurken, Taliban'ın da saldırıdan kaçındığı gözleniyor.

 

hazara2.JPG

 

AHMED ŞAH MESUD'UN OĞLUNDAN TALİBAN'A DİRENİŞ ÇAĞRISI

Bu arada geçmişte Sovyet ve Taliban işgaline karşı direnen Pencşirli ünlü Afgan komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, Pancşir'de oluşturulan direniş grubunun başında bulunduğunu açıklayıp, halka "Taliban'a karşı savaşma" çağrısı yaptı.

Fransız Express dergisinde bir mektup yayımlayan Mesud, babası kumandan Mesud'un da memleketi olan Pencşir'e geçtiğini açıkladı ve tüm direnişçilere bu bölgede toplanma çağrısı yaptı.

 

hazara-ahmet-mesut.JPG

 

Ahmet Mesud mektubunda şu ifadeleri kullandı:

 

"Ulusal kahraman ve kumandan Mesud'dan, babamdan, Afganlar'ın özgürlüğü için verdiği mücadeleyi miras aldım. Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Penşir'de, köleliği reddeden tüm bölgelerden ve kabilelerden Afganlar, sizleri, bize katılmaya davet ediyorum."

 

Taliban, Kabil'i almak için ilk kez 1995'te kenti kuşatmış, dönemin Savunma Bakanı Ahmed Şah Mesud liderliğindeki geçici hükümet, saldırıyı püskürtmüştü.

Bu arada sosyal medyada Ahmed Mesud'un helikopterle Penşir'e gidiş görüntüleri yayımlandı.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.