The Hill'den Türkiye-ABD ilişkileri yorumu: İkili bağlar başarısız olmaya mahkum

The Hill'den Türkiye-ABD ilişkileri yorumu: İkili bağlar başarısız olmaya mahkum

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde yaşanan sıkıntılar ABD'li analistlere konu oldu. The Hill sitesinde yer verilen makalede "Amerika-Türkiye ilişkilerindeki gerilemeye" dikkat çekildi ve bu bağlar için "başarısız olmaya mahkum" yorumu yapıldı.

Tanınmış akademisyen Simon Waldman imzasını taşıyan makalede, "Amerika'nın Türkiye ile ilişkilerinin kaderinde başarısız olmak var gibi görünüyor" görüşü dile getirilerek, iki ülke arasında yaşanan sorunların çözümü için yapılan girişimlerin pek sonuç vermediği savunuldu.

Bunun ardından, "Üzücü gerçek budur ki Türk siyasilerden ABD'ye 100 ziyaret yapılsa bile ilişkiler eski haline getirilemiyor" denildi.

Makalede, Türkiye'nin ABD ile olduğu kadar Rusya ile ilişkilerinde de sıkıntı yaşaması için nedenlerin olduğu belirtilirken, Rusya'nın Suriye'de YPG ve Beşar Esad'a verdiği desteğin ve Irak Kürt Bölgesi'nde düzenlenen bağımsızlık referandumu karşısındaki sessizliğinin altı çizildi.

Buna rağmen Ankara ile Moskova arasındaki bağların gelişmeye devam ettiği vurgulanırken, Türkiye-ABD ilişkilerinin ise artık bir "yararının bulunmadığı", Gezi protestoları sonrası "otoriter eğilimlerin yoğunlaştığı" Türkiye'nin kendisini "Batı ittifakının kıdemsiz ortağı" yerine "bölgesel, küresel bir süper güç olarak gördüğü" belirtildi.

The Hill'deki makalede, "Türkiye, kendinin, sadece NATO'nun en büyük ordularının birinin sahibi değil aynı zamanda önemli bir coğrafi konumu, enerji merkezi olma potansiyeli, çeşitlendirilmiş ticari ilişkiler ve komşu ülkelerle kültürel yakınlık dahil elinde sert ve yumuşak güç araçları olan yükselen bir ekonomik güç olduğunu ifade ediyor" denilerek Rusya'nın ise Türkiye'nin bölgesel ihtiraslarına "saygı" gösterdiği vurgulandı.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.