'Turan ordusu' ilk adımı Nahcivan'da attı.

'Turan ordusu' ilk adımı Nahcivan'da attı.

''Turan ordusu" ilk adımı Nahcivan’da attı.

 

Muhtar ülkede yapılan askeri manevralarda Türk subayları da yer alıyor; büyük hazırlıklar başladı, Kazakistan da Türk-Müslüman askeri birliğine katılabilir.

 

Azerbaycan Silahlı kuvvetleri Nahcivan Özerk Cumhuriyeti topraklarında geniş çaplı askeri tatbikatlara başladı.

 

Savunma Bakanlığı yönetiminin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalara müstakil Azerbaycan Ordusu'nun içindeki bölüm ve bölümlerin heyeti, havacılık, hava savunma sistemleri, füze ve topçu birliklerinin kuvvet ve araçları dâhil olmak üzere yeni, en modern standartlara uygun zırhlı araçlar dâhil edildi.


Tatbikatta Nahcivan Özerk Cumhuriyeti topraklarında bulunan askeri birliklerin savaş hazırlığının seviyesi kontrol edilecek, savaş tekniklerinin, modern silahların uygulaması imkânları öğrenilecek, görevleri daha hızlı ve verimli yerine getirilmesi, karargâhlar tarafından işlemlerin hazırlanması, etkileşimin ve teminatın düzenlenmesi, aynı zamanda savaş işlemlerinin farklı aşamalarında öne sürülen görevlerin uygulanması düzeylerine dikkat edilecek.


Nahcivan ve Azerbaycan'ın Ermenistan diğer sınır bölgelerinde askeri tatbikatlar olacağı konusunda yazılarımızda belirtmiştik ki, son zamanlarda Azerbaycan ile Türkiye arasında yürütülen müzakerelerde siyasi-ekonomik işbirliği konularının yanı sıra iki ülkenin tatbikat geçirmesi de gündemde. Not etmiştik ki, Türkiye Suriye'den Kürtlerin ve Ermenilerin toplu olarak, hem de aileler ve toplum halinde, Dağlık Karabağ'a göç edilmesinin, aynı zamanda Türkiye, Irak ve Suriye'den PKK militanlarının bu bölgeye sızmasından ciddi rahatsız. Bu nedenle Türkiye istiyor ki, askeri tatbikat sırasında göç bölgesine girilip-çıkılsın, ya da oraya füzeler atılsın ki, Dağlık Karabağ'a göç edenler ve orada kamp bitişik bölgede her şeyin rahat olmadığını anlasınlar. En azından, göç hevesi ve süreci dursun.


Ayrıca artık Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan askeri bileşiklerinden oluşan Avrupa medyasının diliyle söylersek, "Turan ordusu" adlı askeri birliğin oluşturulması konusunda yazmıştık. Ordunun resmi adı ülkelerin Anadolu Türkçesinde baş harflerini içeren takm. Takm’ın başkanlığı Türkiye'de idi. Fakat 3 ay önce Genelkurmay Ankara'dan Bakü'ye taşındı. Buna da neden olarak, Ukrayna'da patlak veren ve Azerbaycan'ı da tehdit eden Rus tehdidine mesaj verilmesi gerekliliği gösteriliyor. 

  

Diplomatik kaynaklara göre belirtmiştik ki, bu ordunun Dağlık Karabağ'da askeri operasyonlar veya gerilla savaşı götürecek hazır grupları var. Azerbaycan'ın onay vereceği takdirde bu gruplar Dağlık Karabağ'a atılacak. Azerbaycan ise şimdilik Rusya'dan gelecek tepkiden dolayı bekliyor.

 

Elde ettiğimiz bilgiye göre, şu anda Nahcivan'da yapılan talimlerde Türkiye ordusunun temsili mangası da yer alıyor. İddia edilir ki, Nahcivan öğretiler öngörülen Azerbaycan-Türkiye askeri öğretilerine hazırlıktır. Buna "Turan ordusu" nun ilk askeri manevraları da demek ve bu ordunun ilk adım seslerinin Nahcivan’dan gelmesi gibi de değerlendirilebilir.


Bu arada, 21 Nisan "Turan ordusu" na katılmasına görüşmelerin yapıldığı belirtilen Kazakistan'ın Savunma Bakanı Serik Axmetov Azerbaycan'ı ziyaret edecek.

 

S.Axmetov Azerbaycan'ın Savunma Bakanı Zakir Hesenovla, savunma sanayi Bakanı Yaver Camalovla buluşacak, bir takım askeri sanayi tesislerine baş çekecek ve askeri danışma götürecek.


Gayri resmi verilere göre, bu ziyaret sırasında Kazakistan'ın da "Turan ordusu" na katılması konusunun bir daha müzakere olunacağı bildirildi.


Bundan önce ise "Turan ordusu" na dâhil olan Türkiye'nin Silahlı Kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel Azerbaycan'ı ziyaret ederek üst düzey temaslarda geçirmişti. Bütün bunlar göstermektedir ki, Türk-Müslüman askeri birliğinin biçimi olan "Turan ordusu" nun esnek bir kuruma dönüşmesi için ciddi tartışmalar gidiyor. Uzmanlar bu askeri birliğin kurulmasını önemli adım olarak değerlendiriyorlar.

 

Musavat

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.