Türk dünyası birleşiyor

Türk dünyası birleşiyor

Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Türk dünyası arasındaki ticareti de ayağa kaldıracak.

Geçtiğimiz ay yük taşımacılığı alanında hizmet vermeye başlayan hattın yarattığı avantajları konuşmak için Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan ulaştırma ve ekonomi bakanları İstanbul'da toplanacak. Toplantıda şuanda bu ülkelerle Türkiye arasında olan yaklaşık 7 milyar dolarlık ticari hacmin yakın vadede 10 milyar dolara çıkarılması için yapılacak çalışmalar masaya yatırılacak.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi gibi önemli bir projenin hizmete alınmasıyla Türk dünyası ile ilişkiler bir kat daha artarken istişareler ekonomik boyutta da devam ediyor. Bu kapsamda 30 Kasım Perşembe günü düzenlenecek Türk Konseyi Ekonomi Bakanlıkları'nın yedinci toplantısında ülkeler arasındaki ekonomik durum masaya yatırılacak.

 

TÜRK DÜNYASI İSTANBUL'DA BULUŞACAK

Ekonomi Bakanlığı'nın ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilecek toplantıya Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan ekonomi ve ulaştırma bakanları katılacak. Toplantıda hem ülkeler arasındaki ticaret durumunun değerlendirilmesi hem de Türk firmaların ülke pazarlarında karşılaştıkları sorunların da masaya yatırılması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl altıncısı Bakü'de yapılan toplantıda milli paraların güçlendirilmesi ve ticaretin artırılması gibi konulara vurgu yapılmıştı.

TİCARET 7 MİLYAR DOLARLAR SEVİYESİNDE

2016 yılında Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ticaret hacmi 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ticaret hacminin bu yıl 2 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Diğer bir konsey üyesi olan Kazakistan ile ise ticaret hacmi 1.9 milyar dolar seviyesinde, Kırgızistan ile 410 milyon dolar, Özbekistan ile 1.2 milyar dolar, Türkmenistan ile 1.6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu seviyenin yakın vadede 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması için çalışmalar yürütülecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.