Türk dünyasına yeni kapı: Türkistan Uluslararası Havalimanı’ndan ilk sefer İstanbul'a

Türk dünyasına yeni kapı: Türkistan Uluslararası Havalimanı’ndan ilk sefer İstanbul'a

Kazakistan Sivil Havacılık Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre Türkistan Uluslararası Havalimanı’ndan yurtdışına yapılacak ilk uçuş 21 Mart günü İstanbul’a gerçekleştirilecek.

Fly Arystan Havayolları tarafından Airbus-320 uçağı ile haftada iki gün yapılacak seferler ileriki zamanlarda haftada yedi sefere çıkarılacak.

21 mart günü Türkistan-İstanbul-Türkistan hattında uçacak seferin biletleri satışa sunuldu. En ucuz bilet 39900 tengeden(95 dolar) başlıyor.

Türk şirketi YDA tarafından 11 ayda inşa edilen ve 1 Aralık 2020’de hizmete giren Türkistan Uluslararası Havalimanı’ndan hali hazırda FlayArystan, SCAT ve Qazaq Air tarafından Almatı ve Nur-Sultan’a günlük uçuşlar yapılıyor. Yılda 3 milyon turiste hizmet vermesi planlanan havalimanından yakında İstanbul, Dubai, Moskova, Bakü ve Semerkand’a uçuşlar başlatılacak.

905 hektar üzerine inşa edilen ve saatte 450 yolcuya hizmet verme kapasitesine sahip havalimanında 3300 m uzunluğunda pist, 2 adet taxiway, 1 servis alanı, 7 adet geniş gövdeli uçağın park pozisyonunda sığabildiği büyüklükte apron, 10,500 m2 bir havalimanı terminali ve 12.800 m2 ek bina bulunuyor.

2018'DE GÜNEY KAZAKİSTAN EYALETİ’NİN ADI TÜRKİSTAN EYALETİ OLDU

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Güney Kazakistan eyalet merkezi Çimkent’e büyükşehir statüsü verilmesi, eyaletin adının Türkistan Eyaleti olarak değiştirilmesi ve eyalet merkezinin Türkistan kentine taşınmasını düzenleyen “Kazakistan’ın bazı idari ve bölgesel yapısı konularına” ilişkin kararnameyi 19 Haziran 2018’de törenle imzalamıştı.

İmzalanan kararnameyle Güney Kazakistan eyaletinin ismi Türkistan eyaleti olarak değişti ve eyaletin idari merkezi Çimkent şehrinden Türkistan şehrine taşındı. Son değişiklikle Sayram, Kentau, Arys, Shardara, Jetisay, Saryagash ve Lenger şehirleri Türkistan eyaletine bağlandı.

Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, 1 milyondan fazla nüfusu olan Çimkent’e büyükşehir statüsü verildiğine işaret ederek, “Türkistan eyaletinin merkezi, yüzyıllardır Kazak Hanlığının ve bütün Türk dünyasının siyasi ve manevi hayatının kalbi olan Türkistan kenti olacak” demişti.

TÜRKİSTAN ŞEHRİ

Tarihi kaynaklara göre 4. yüzyılda kurulan, eski adı “Yesi” olan Türkistan, Hoca Ahmed Yesevi’nin doğduğu ve yaşadığı kent olarak biliniyor.

Kazakistan’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk tarihi eseri olan ve 14. yüzyılda Emir Timur tarafından inşa ettirilen Yesevî Türbesi, şehrin görkemli yapılarının başında geliyor. Eser 1993 yılında başlayan restorasyonla Türkiye tarafından yenilenmişti. Şehir 1992 yılında temelleri atılan Ahmet Yesevi Kazak-Türk Üniversitesine de ev sahipliği yapıyor.

KAYNAK: kazakistan.kz

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.