Türk'e düşman olanlar çok memnun ama kozlar Bahçeli’de!

Türk'e düşman olanlar çok memnun ama kozlar Bahçeli’de!

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde ittifakın yapılmayacağının açıklanmasının ardından yeni bir kriz yaşanır mı sorusunu akıllara getirdi. İşte ayrıntılar;

Cumhur ittifakında yaşanan kriz ve ayrılık Türkiye gündemini uzun süre meşgul edeceğe benziyor. Gazeteci – Yazar Murat Muratoğlu ise ittifakın özellikle Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde sona ermesinin ekonomiye olan yansımalarını kaleme aldı ve dikkat çeken tespitlerde bulundu.

EKONOMİ KOLAY DÜZELMEZ

Sözcü Gazeteci yazarlarından Murat Muratoğlu bugünkü "En kötüsü geride kaldı mı?" başlıklı yazısında, "Bu saatten sonra iç siyasette kıyamet kopsa ekonomiyi fazla etkilemez. Zira arife tarif gerekmez. Ne yapılırsa yapılsın ekonomi öyle kolay düzelmez" dedi.

İşte Murat Muratoğlu’nun o köşe yazısı:

Siyasette geldiğimiz son nokta, tak sepeti koluna herkes kendi yoluna… Şahsen Erdoğan'ı haklı bulsam da, Bahçeli ekonomik sıkıntılarla kendi partisine kayan oyların farkında… Kozlar Bahçeli'de olunca işler değişiyor bir anda…

★★★

Cin şişeden çıktı. Lakin ittifakta sıkıntı olsa da olmasa da esas hikâye papazdı…Onun da etkisi bu kadardı. Hapishanelere iyi bakmalı, başka papaz rezervi kaldı mı?

Haberin etkisi geçtiğinden beri dolar yüzde 5'e yakın arttı. Faizler yukarıdatakıldı kaldı. Borsa düştükçe düştü, kafayı kaldıramadı.

★★★

Hani diyorlar ya; en kötüsü geride kaldı… Hiçbir şey henüz geride kalmadı. Hatta daha yarıya varılamadı. Sahi “geride kalması” için ne yapıldı?

Faizler artırıldı. Rahip Brunson bırakıldı. Şirketlerin iflas etmemesi için kararnameler yayınlandı. Zabıta, enflasyon düşsün diye esnafın üzerine salındı.

★★★

Bu sayede dövizin yükselmesi ve ödemeler dengesi krizi bir süreliğine ertelendi. Fırsat bu fırsat Hazine, Eurobond ile borçlanmayı denedi.

Dolar bazında yüzde 7.5 faizle 2 milyar dolar borçlandı. Altı milyar dolar teklif geldi. İyi de bu övünülecek bir şey değildi… Bu gibi ihalelerde almak istediğin miktarın 2-3 katı teklif verirsin ki, istediğin kadar alabilesin.

★★★

Batık Yunanistan'ın beş yıllık Eurobond faizi yüzde 3.6'da… Polonya'da yüzde 2.6'da… Ülke pavyona gitse hesabı ödeyemese ancak böyle senet imzalatırlar öyle çıkartırlar. Bizimki bildiğin tefeci faizinin resmisi… Düşünün başımızda buna bile sevinen bir ekonomi yönetimi…

★★★

Madem öyle IMF ile anlaşılsaydı. Hiç değilse yarısı kadar faizle borçlanılırdı. Yok olmaz! IMF gelirse, ulufe dağıtamazsın her istediğine…

Sarayın harcamalarına bile karışır yeri geldiğinde. Arkasından o kadar konuştuktan sonra seçim öncesi IMF'yi nasıl anlatırsın millete?

★★★

Önce bunun bir kriz olduğunu kabul etmek ve buna göre önlemler almak gerek. Ülke yönetimi inkâr politikası ile nereye kadar gidecek? Seçimlere kadar mı idare edecek? Edemeyecek!

Faizler kükremiş sel gibi bendini çiğnemiş, aşmış… Kredi faizleri yüzde 35-40'larla enginlere sığmamış, taşmış. Sahi hangi banka kredi verecekmiş? Hangi şirket bu faizlerin altından kalkacakmış? Bu faizden kredi alanlar zaten batmış!

★★★

Erdoğan ve AKP alacağını zaten almış. Başkanlık sistemine geçilmiş. Memleket tek adamın emrine verilmiş. Atı alan Üsküdar'ı geçmiş.

Bu saatten sonra iç siyasette kıyamet kopsa ekonomiyi fazla etkilemez. Zira arife tarif gerekmez. Ne yapılırsa yapılsın ekonomi öyle kolay düzelmez.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.