Türkiye Antarktika üssü için partner arıyor

Türkiye Antarktika üssü için partner arıyor

Türkiye Antarktika'da bilim üssü kurmaya yönelik çalışmalarında şartlardan biri olan proje çalışması için partner arıyor. Bu konuda öne çıkan iki ülke Şili ve İngiltere.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika'da üs kurmak için belli şartların olduğuna dikkat çekerek, "Bunlardan biri 3 sefer yapmak. İlkini geçen sene gerçekleştirdik. İkincisini bu sene gerçekleştireceğiz. Diğeri ulusal bir araştırma programı hazırlamak. Maliyetleri düşürmek için partner ülke arıyoruz. Şili ve İngiltere olabilir" dedi.

Özlü, Meclis'te bir grup gazeteciyle sohbetinde, Türkiye'nin Antarktika'da üs kurma hazırlıklarına ilişkin yürütülen çalışmaları anlattı. Antarktika'da üs kurabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerektiğine dikkat çeken Özlü, bu çerçevede geçen sene Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü'ne katılınmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısını Meclis'ten geçirdiklerini söyledi. Üs kurma kriterleri anasında Antarktika'ya en az 3 sefer yapılmasının da bulunduğunu kaydeden Özlü, ilk seferin geçen yıl yapıldığını, ikincisinin bu yıl, son seferin de gelecek yıl gerçekleştirileceğini söyledi. Özlü, bir diğer şartın ise ulusal bir araştırma programı hazırlama olduğunu söyledi. Bu çalışmanın da İstanbul Teknik Üniversitesi'nin öncülüğünde devam ettiğini belirten Özlü, "Her ülke o üssü kurarken ulusal program hazırlıyor. Örneğin yer kabuğu hareketlerini inceleyeceğim, buradaki canlıların hayatını inceleyeceğim diyor. Yer bilimleri, uzay bilimi alternatif olabilir. Bu henüz netleşmedi" dedi. Proje için geçen yıl 470 bin dolar harcama yapıldığını ifade eden Özlü, bu yıl ise 5 milyon TL'lik bir bütçe ayırdıklarını söyledi. Bakan Özlü, "Gerçekleştirilecek seferin süresi, orada ne kadar süreyle kalacağını önemli. Geçen sene 1 ay kaldık. Ulaşım da önemli bir kalem. Uçakla Şili'ye kadar gidiliyor, oradan gemiyle geçiliyor. Kullanılan geminin özellikleri de maliyeti etkiliyor. Bir de partner arıyoruz. Bir ülkeyle beraber yaparsak, maliyeti düşürürüz. Görüşmeler yapıyoruz. Şili olabilir çok yakın, orada üssü var. İngiltere olabilir" dedi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.