Türkiye 'Deniz Topu' üretiminde dünyanın en iyileri arasına girdi

Türkiye 'Deniz Topu' üretiminde dünyanın en iyileri arasına girdi

Deniz Topu aldığımız İtalyanlar, ABD’nin baskısına maruz kaldı ve ‘satmamak yerine fiyatını çok yükselterek satışı yapmaya devam etme kararı’ aldı. Bunun üzerine MKE hızlı bir çalışma ile bu deniz topunu yarısından daha ucuz bir maliyetle üretti.

MKE’nin 'yerlileştirdiği' deniz topunun ilk atış videosu çok kritik bir dönüşümün habercisi. Türk mühendisler, ‘kasten fiyatı yükseltilen’ ürünü yarı fiyatına imal etti. Türkiye bu alanda artık ‘en iyiler’ arasında.

Makine ve Kimya Endüstrisi, 10 Kasım’da “Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Zafer, zafer benimdir diyebilenindir' sözünden esinlendik.” mesajıyla bir video paylaştı ve yerli deniz topunun ilk atışının yapıldığını duyurdu.

Son yıllarda farklı ürünlerin ‘yerlileştirildiği’ bir gerçek. Ancak bazı ürünlerin yerlileştirilmesi çok daha önemli anlamlara ve kritik değişimlere işaret ediyor. MKE’nin paylaştığı video ve ortaya konan ‘yerli/milli deniz topu’ işte bu nedenle oldukça değerli.

Konuya yabancı olanlar için Türkiye’nin deniz topunu kendi başına üretebilmesinin ne anlama geldiğini ve hangi gemilerimizde kullanılabileceği konularını Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan anlattı.

Satmamak için fiyat yükselttiler Türk mühendisler yarı fiyata yaptı

Büyük çaplı deniz topu üretmenin en zor kısmı teknolojisi bilgisiyle başlıyor Erkan anlatmaya… Deniz toplarının çok zorlu şartlarda karadaki gibi sabit durmadan, hareket halinde hassas ateş edebilecek şekilde imal edildiğini söylüyor.

“İşin en zor yanı ise hiçbir kara konuşlu topun ulaşamayacağı, dakikada 80 atım yapabilen insansız tam otomatik sistemler olmaları” bilgisini paylaştıktan sonra “Daha önce hangi sistemi kullanıyorduk?” sorumuza yanıt veriyor:

 

deniz-002.JPG

 

İTALYA'DAN ALIYORDUK

“Daha öncesinde tüm dünyada bu işin en önemli üreticisi olan İtalyan bir firmanın 76mm topunu kullanıyorduk. İtalyan firması şu anda bu konuda tekel olacak kadar piyasayı ele geçirmiş durumda… Türkiye ilk defa bu projeyle dünyada onlara alternatif, kaliteli bir sistemi üretmiş oldu. Bu noktada söz konusu ürünün ihracat pazarında sadece silah sistemi olarak da satılabileceğinin altını çizmekte fayda var.

Şu ana kadar İtalyan firması ile sorunsuz çalıştık. Ancak İtalyanlar, ABD’nin baskısına maruz kaldı ve ‘satmamak yerine fiyatını çok yükselterek satışı yapmaya devam etme kararı’ aldı. Bunun üzerine MKE hızlı bir çalışma ile bu deniz topunu yarısından daha ucuz bir maliyetle üretti.

Bir gemi inşasında en yüksek maliyeti oluşturan kalemler silah ve sensör sistemleridir. Biz dünya pazarında şu anda küçük ve orta sınıf savaş gemilerinde büyümekte olan ülkeyiz. Bu sınıf için en ideal deniz topu 76mm’dir. Ve biz bunu başarıyla ürettik.”

Şampiyonlar Ligi’ne girdik

Kozan Selçuk Erkan anlatırken, ‘Savunma sanayiinde bir kez daha kötü komşu yine ev sahibi yaptı’ diye düşünüyoruz… Bir diğer merak ettiğimiz husus, söz konusu sistemi hangi gemilerimizde kullanabileceğimiz oluyor?

Bu soruya yanıt vermeden önce çok kritik bir bilgi paylaşıyor Erkan ve “Deniz Topu çok pahalı ve üretimi zor bir silahtır. Dünyada ABD, Çin, Rusya, İngiltere, İtalya ve Fransa bunu yapabiliyordu. MKE sayesinde ilk defa Türkiye de bu ‘elit kulübe’ girdi” diyor.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.