Türkiye'nin dört bir yanında Kerbela şehitleri için matem merasimleri düzenleniyor

Türkiye'nin dört bir yanında Kerbela şehitleri için matem merasimleri düzenleniyor

Türkiye'nin dört bir yanında İslam peygamberi Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakının şehit edilişlerinin yıldönümü nedeniyle matem merasimleri düzenleniyor.

İslam peygamberi Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakının şehit edilişlerinin yıldönümünde matem merasimleri düzenleniyor.

Irak’ın Kerbela bölgesinde yezit’in 30 bin kişilik ordusu tarafından kuşatılan Hz. Hüseyin ve ailesi, 10 gün boyunca susuz bırakılmış ve Muharrem ayının 10. gününde ( Aşura günü) şehit edilmişti.

Müslümanlar tarafından matem olarak anılan muharrem ayı ve Aşura günü çeşitli etkinlerle anılıyor.

Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) ve Zeynebiye Hareketi Gençlik Merkezi tarafından Muharrem ayı münasebetiyle Çanakkale Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirilen programla, Hazreti Hüseyin ve 72 yakını, Kerbela’da şehit edilişlerinin yıldönümünde anıldı. İstanbul’dan yaklaşık 2 bin Ehl-i Beyt dostu anma programı için şehitliğe geldi.

 

 

scscs-003.jpg

scscscscs.jpg

 

ZEYNEBİYE'DE MATEM MERASİMİ

 

İstanbul'da da Zeynebiye camiinde tasua merasimi düzenlendi. Hüseyni Tasua gecesi İstanbul'un Avrupa yakasındaki Halkalı bölgesinin sokaklarında ve meydanlarında farklı etnik köken ve mezheplerden binlerce Hüseyni yaslısı bir araya geldi. Yas tutanlar, Kerbela şehitleri için matem elleri şeklinde ağıtlar söyleyerek yas gözyaşları döktüler.  Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin (S) ve 72 yakınının, Muharrem ayının 10'uncu günü olan "Aşura Günü"nde şehit edilmeleri nedeniyle o gün, "matem günü" olarak görülüyor.

 

 

KARS'TA KERBELA ŞEHİTLERİ ANILDI

 

Kars'ta da Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yakınlarının Kerbela'da katledilmesinin 1383. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenleniyor.

Hazreti Ali Çarşı Camisi önünde bir araya gelen, ellerinde Türk bayrağı ile Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıyan yaklaşık 10 bin kişilik grup, anma programı kapsamında yürüyüşe başladı.

 

kars-005.jpg

 

Gruptakiler, Faikbey Caddesi'nden Işıklı Ehlibeyt Camisi önüne kadar mersiyeler eşliğinde sine dövüp, vücutlarına zincir vurdu.

Okunan mersiyelerde bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Siyah elbise giyen kadınlar, ellerinde dev zülfikar kılıcıyla yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşte çocukların taşıdığı, üzerinde "Hazreti Ali Asger (A.S)" yazan sembolik tabut dikkati çekti.

 

IĞDIR'DA TASUA GECESİ MERASİMİ DÜZENLENDİ

 

Iğdır'da, muharrem ayının 9. gecesi olarak anılan Tasua Gecesi'nde Kerbela şehitlerini anmak için bir araya gelen binlerce kişi dualar etti.

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının Kerbela'da katledilmesinin 1383. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Gün içinde Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayıp akşam saatlerine kadar süren programda, il merkezi, ilçeler ve köylerden gelerek camilerde toplanan vatandaşlar, daha sonra Zübeyde Hanım Bulvarı'na yürüdü.

Etkinliğe katılan binlerce kişi, sinezenler eşliğinde göğüslerine vurarak Kerbela şehitlerini andı.

 

ggggggggggggggggggggggggggg.jpg

 

Cami önlerinde ve şehir meydanında toplanan gençlerin söylediği sinezenlerin ardından, meddahlar tarafından Kerbela olayının konu alındığı mersiyeler seslendirildi.

 

İRAN'DA SOKAKLAR KIRMIZIYA BOYANDI

 

İran'ın İsfahan eyaletine bağlı Nuşabad şehrinde de Muharrem ayı dolayısıyla bazı Şii grupları etkinlik düzenledi. Hz. Hüseyin ve diğer Kerbela şehitleri anıldı. 

 

sccds.jpg

gvfvf.jpg

dsdsdsd.jpg

asasas-035.jpg

 

İlgili Haberler;

 

asasasasas-002.jpg

 


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.