Türkiye'ye Patriot vermeyen NATO, Polonya'ya 2 adet Patriot bataryası gönderiyor

Türkiye'ye Patriot vermeyen NATO, Polonya'ya 2 adet Patriot bataryası gönderiyor

Obama döneminde Türkiye'ye Patriot bataryası vermeyen NATO, Polonya'ya 2 adet Patriot bataryası göndereceğini açıkladı.

ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının "savunma amaçlı olarak" Polonya'ya gönderileceğini açıkladı.

ABD Avrupa Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komutanı General Tod Wolters, iki adet Patriot hava savunma bataryasının Polonya'ya gönderilmesi talimatını verdiğini duyurdu.

Açıklamada, Polonya'nın daveti ve General Wolters'ın talimatıyla ABD Avrupa Komutanlığı ile Afrika Komutanlığının uhdesindeki iki Patriot bataryasının Polonya'ya konuşlandırılacağı bildirildi. Söz konusu bataryaların "tamamen savunma amaçlı" olduğu kaydedilen açıklamada füzelerin hiçbir şekilde saldırı maksatlı olmadığına işaret edildi.

ABD ile Polonya arasında "Ukrayna'ya uçak gönderme" konusunda bazı yaklaşım farkları olduğu ortaya çıkmış, Polonya söz konusu uçakları Ukrayna'ya doğrudan değil, ABD'nin Almanya'daki askeri üssüne teslim edebileceğini açıklamıştı.

Pentagon ise söz konusu uçakların doğrudan ABD eliyle Ukrayna'ya teslim edilmesi olasılığını, sahada uygulanması pek mümkün olmayan bir durum olarak tanımlamıştı.

 

soooooooo.jpg

 

NATO TÜRKİYE'YE PATRİOT VERMEMİŞTİ

 

2013 yılında Türkiye kara ve hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için NATO müttefiki ABD’den Patriot füzesi almak için başvuruda bulunmuş ancak Türkiye’nin bu talebi ABD tarafından karşılık bulmamıştı.

Bu karanın ardından Türkiye ve ABD ilişkileri sarsılmaya başlamıştı. Türkiye, 2017 yılında Rusya’yla S-400 füzeleri için bir anlaşma yaptı, hatta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, imzaların atıldığını ve Moskova’ya ön ödeme yapıldığını da ifade etti.

Bu gelişmenin ardından da Türkiye-ABD ilişkileri gerildi.

Pentagon S-400 füzelerinin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını belirtirken, NATO da Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi satın alınmasının ‘sonuçları’ olacağını söyleyerek Türkiye'yi tehdit etti.

 

YAPTIRIMLA TEHDİT ETTİ

 

Hatta ABD, Rusya’dan füzeleri satın almaktan vazgeçmemesi durumunda Türkiye’yi F-35 programından çıkarıp yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Türkiye ise S-400 konusunda geri adım atmayacağını belirtti. ABD, Türkiye’yi Patriot füzesi satın almaya ikna etmek için çeşitli tekliflerde bulundu ama Türkiye tarafından olumlu cevap alamadı.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.