Ukrayna'ya bağlı kalmak istiyoruz

Ukrayna'ya bağlı kalmak istiyoruz

Ukrayna'da Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç yönetiminin gösterilerle devrilmesinin ardından, Rus nüfusun yoğunlukta olduğu Kırım Özerk Bölgesi ve ülkenin doğu bölgelerinde gösteriler başladı. Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunacağı, Ukrayna'nın ikiye bölünebileceği, Kırım'ın bağımsızlık ilan edeceği iddiaları tartışılıyor. Öte yandan Simferepol'da toplanan yüzlerce Tatar, Rusya yanlısı politika güden Kırım yönetimini protesto ederek Ukrayna'ya bağlı kalmak istediklerini ifade etti.

 

 Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Ukrayna'ya Rusya'nın askeri müdahalede bulunacağı ile ilgili söylentilerin gerçek dışı olduğunu söyledi. Basına konuşan Matviyenko, "Böyle bir senaryo ihtimal dışı… Rusya pozisyonunu çok net bir şekilde ortaya koydu. Bizim bağımsız ve egemen bir ülkenin içişlerine karışma hakkımız yok." dedi. Ukrayna'da yaşayan Rus kökenli halka ve Kırım yerlilerine Rusya vatandaşlığı verilmesi ile ilgili iddiaları da yanıtlayan Federasyon Konseyi Başkanı, "Bu girişim çok zamansız. Bu öneri çok dikkatli bir şekilde incelenmesi ve müzakere edilmesi gerekiyor. Bu yersiz bir davranış olabilir." ifadelerini kullandı.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklamada kendilerinin Ukrayna'nın içişlerine karışmadığını, Batılı ülkelerin de karışmaması gerektiğini ifade etmişti.

"KIRIM HALKININ İRADESİNİ ORTAYA KOYMASINA SAYGI DUYULMALI"

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov ise, Kırım halkının büyük çoğunluğunun Ukrayna'da yeni kurulan yönetimi istemediğini söyledi. Twitter'dan gelişmeleri değerlendiren Puşkov, "Kırım halkının büyük çoğunluğu Bandera tarzı Ukrayna demokrasisi içinde yaşamak istemiyor… Eğer Batı Kiev Meydan'ını Ukrayna halkının sesi olarak tanımışsa, Kırım halkının da kendi iradelerini ortaya koymasına saygı duymalı…" eleştirisi getirdi. Batı Ukrayna'da ortaya çıkan Sepan Bandera ikinci dünya savaşı yıllarında Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmış Ukrayna ırkçısı bir lider olarak tanınıyor.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma başkanı Sergey Narışkin ise Ukrayna'da dünya kamuoyunun düşüncelerinin bölünmüş olmasının krizin çözümü adına ciddi sorun oluşturduğuna dikkat çekti. Türkiye'ye Perşembe günü gerçekleştireceği ziyaret öncesi İsrail'de temaslarda bulunan Narışkin, Rusya'nın Ukrayna halkı ile işbirliğini sürdüreceğini vurguladı.

Öte yandan Kırım'da bulunan yüzlerce Tatar, Ukrayna'da yaşanan olaylar sonrası Rusya yanlısı politika güden yönetimi protesto ederek Ukrayna'ya bağlı kalmak istediklerini ifade etti, "Kırım Rusya'nın değildir" şeklinde sloganlar attı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.