Üniversite hastanesinde skandal! Bakire öğrencilerin listesi sızdırıldı

Üniversite hastanesinde skandal! Bakire öğrencilerin listesi sızdırıldı

Al-Farabi Kazakistan Ulusal Üniversitesi, bakire olan kız öğrencilerin kişisel bilgilerini sızdırdı.

Kazakistan'ın en büyük şehri olan Almatı'dakİ Al-Farabi Kazakistan Ulusal Üniversitesi Hastanesi'nde yaşanan kriz büyük tepki topladı.

Neden toplandığı bilinmeyen yaklaşık 190 kadın öğrencinin bekaret durumları üniversite tarafından sızdırıldı.

Yüzlerce kadınla ilgili son derece kişisel ve gizli tıbbi bilgiler, yetkililer tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Yaşları 17 ile 21 arasında değişen öğrencilerin bekaret durumları hakkında neden bilgi topladıkları belirsizliğini koruyor ancak paylaşılan veriler arasında isimler, yaşlar, telefon numaraları ve kimlik numaraları da yer alıyor.

Yayına girdikten birkaç dakika sonra, üniversiteye bağlı çeşitli sosyal medya gruplarında yayılan bu bilgilerin ardından, kız öğrencilerin üniversitenin tıp merkezinde özel jinekolojik muayenelerden geçirildiği iddia edildi.

Bu muayenelerin sonuçlarının sızdırıldığı açıklanırken bu muayenelerin eski Sovyet devletindeki öğrenciler için zorunlu olup olmadığına dair bir açıklama yapılmadı.

Listede adı geçen ancak ismini vermek istemeyen bir öğrenci yerel haber kaynaklarına yaptığı açıklamada çok sert ifadeler kullandı. İsmini açıklamayan öğrenci, "Kişisel verilerimiz her yere adeta asıldı. Mahrem tıbbi muayenelerden sonra bilgileri toplayıp genel bir sohbet odasına atıyorlar" dedi.

Bir başka öğrenci ise Kazakistan'da mahremiyete verilmeyen önemi eleştirdi. Üniversite, hatadan sorumlu tıp merkeziyle sözleşmesini feshetmeyi planladığını ve bir iç inceleme yürüttüğünü açıkladı, ancak büyük veri ihlalinden etkilenen öğrencilerden herhangi bir şekilde özür dilemedi.

Kazakistan Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Sayasat Nurbek şok edici sızıntıyı eleştirdi. Nurbek, "Özellikle tıbbi nitelikteki kişisel verilerin aktarılması bir ihlaldir. Bu konuyu kontrol altına aldım, çünkü burada doğrudan bir ihlal var. Sorumlular mevcut mevzuatımız uyarınca cezalandırılacaktır" dedi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.