Vizesiz Avrupa'da önemli adım

Vizesiz Avrupa'da önemli adım

 

ALMANYA’da Schengen vizesine ilişkin, Türkiye’yi ilgilendiren önemli bir mahkeme kararı çıktı. Türk işadamı Osman Nuri Korca, 2010 yılında Almanya’da Duisburg Havalimanı’ndan geri çevrilmesine ilişkin Almanya’daki Berlin Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtığı tespit davasını kazandı.

Mahkeme, davacı Türk işadamının, İkameti Türkiye’de kalması şartıyla, Şirketi adına hizmet sunumu amacıyla  ve seyahati üç ayı geçmemek kaydıyla Almanya’ya vizesiz giriş yapabileceğine hükmetti.


ABAD’IN KARARI ONANDI

Bu karar ile Almanya, Şubat 2009 tarihinde AB içerisinde yer alan “en yüksek mahkeme” konumunda bulunan ABAD’ın verdiği ve AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol’ün 41/1. maddesine (“standstill” kuralına) aykırı olduğuna hükmeden Soysal Kararına ilişkin hakları, büyük ölçüde teyit etti. Bu karar çerçevesinde Mahkeme; İkameti Türkiye’de olan ve Almanya’ya çalışma amaçlı seyahat etmeyen, Seyahati üç ayı geçmeyen, Almanya’daki şirketlere görüşme veya fuarlara katılım amaçlı gelen, Türk iş adamlarının, Almanya’ya vizesiz giriş yapabileceklerine hükmetmiş oldu.

İKV: Önceki kararları daha da güçlendirdi

 

İKTİSADİ Kalkınma Vakfı’nın (İKV) açıklamasında, “Berlin Yüksek İdare Mahkemesi’nin 26 Mart 2014’teki kararı, önemli bir gelişmedir” denildi ve şu görüşler dile getirildi: “Şubat 2009’da ABAD, verdiği Soysal Kararında AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol’ün 41/1. Maddesine (standstill kuralına) aykırı olduğunu dile getirmiştir. Geçerliliğini koruyan bir karardır. Berlin Yüksek İdare Mahkemesi de bunu bir kez daha ortaya koymaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.