Vladimir Putin: Erdoğan'ın özü sözü birdir

Vladimir Putin: Erdoğan'ın özü sözü birdir

Rusya lideri Vladimir Putin, yıl sonu basın toplantısını düzenledi.

 

Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu seneki yıl sonu basın toplantısı pandemi nedeniyle iptal edilmedi ancak formatı öncekilerden farklı. Söz konusu farklılıklardan birisi, normalde geniş ve oldukça kalabalık bir salonda gerçekleştirilen basın toplantısının bu sefer video-konferans yoluyla gerçekleştiriliyor olması.

Putin’in gazetecilerin sorularını yanıtladığı yıl sonu basın toplantıları saatlerce sürüyor ve ne kadar süreceği önceden belirlenmiyor. Daha öncekilerinde de olduğu gibi bu sene de Rusya liderinin yıl boyunca yaşanan gelişmelere dair soruları yanıtlarken önemli açıklamalar yaptı.

Bu basın toplantıların en uzunu 2008 yılındakiydi ve tam 4 saat 40 dakika sürmüştü. Rusya lideri geçen seneki basın toplantısındaysa 4 saat 18 dakika boyunca 57 basın mensubunun sorusunu cevaplamıştı.

‘Karabağ’ın statüsü değişmeden kalmalı’


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ’da yaşanan şiddetli çatışmalar ve bu çatışmalara son verilmesine dair ülkesinin arabuluculuğunda imlanan anlaşmaya ilişkin soru karşısında da şunları söyledi:  “Rusya başından beri kan dökülmeden bir anlaşmaya varılmasını istiyordu. Dağlık Karabağ’ın statüsü olduğu gibi kalmalı ve sabitlenmeli. Fakat Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında bir iletişim imkanı olmalı, bunun için de bir koridor oluşturuldu.”

‘Karabağ’da her tarafın kendi doğrusu var’

 

Putin şöyle devam etti: “Türkiye ise ‘Azerbaycan’ın haklı davasını’ savunuyordu, yani 1990’lı yıllarda işgal edilen toprakların geri verilmesini istiyordu. Uluslararası hukuk çerçevesinde bakarsak da bunlar gerçekten de Azerbaycan’ın topraklarıydı. Fakat durum bundan daha karmaşık. Taraflardan her birinin kendi doğrusu var. Karabağ’daki Ermeniler de zamanında hayatlarını savunmak adına silaha sarılmıştı.”

Tarafların, çatışmaların sonlanmasına dair 10 Kasım’da imzalanan anlaşmada belirlenen noktalarda durduklarını ve bu mevzilerde durmaya devam etmeleri gerektiğini kaydeden Rusya lideri, mühim olanın insanların hayatlarını korumak olduğunu belirtti.

‘Erdoğan sözünü tutan biri’


Rusya lideri Putin, Türkiye’yle ilişkilere dair bir soru üstüne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sıklıkla görüş ayrılığına düştüklerini fakat Türk liderin verdiği sözleri tutan biri olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Türkiye liderine ilişkin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile şu anda belirli konularda görüş ayrılıklarımız var. Kimi zaman karşıt görüşlerde olduğumuz dahi oluyor. Ancak o (Erdoğan), sözünü tutan bir insan, bir erkek” değerlendirmesini yaptı.

 

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.