Volkan AYDEMİR

Volkan AYDEMİR

KAFKAS İSLAM ORDUSU VE BAKÜ

KAFKAS İSLAM ORDUSU VE BAKÜ

Yıl 1918. kanı kanımızdan, canı canımızdan olan. Hemen yanı başındaki küçük Nargin adasında, ağır hava şartlarında.

Yılanların ve çalıların arasında Osmanlı askerleri Anadolu’nun yağız delikanlıları esaret altındadır. Bakü'nün kahraman kadınları Anadolu analarının  gözyaşlarına merhem olmak için, Bakü çayhanelerinde, evlerde örgütlenirler. 1890’larda Bakü’de yayınlanan “ekinci” gazetesinde yazdığı gibi canlanan soydaşlık ve birlik duygusuyla erkekleriyle birlikte!

Rus esareti altında olan ve insani olmayan şartlarda yaşayan binlerce Osmanlı askerinin gece kayıklarla karaya oradan da İran üzerinden Anadolu’ya kaçmasına yardım ederler. Bir kaç yıl sonra Bakü şehri Rus destekli ermeni çetelerinin işgali altındadır.

Ahmed CAVAD'a "çırpınırdın Karadeniz'i" yazdıran bir mücadele başlar. Bakü'de, Kurtuluş Savaşın Anadolu gibi; Azerbaycan halkı kadını erkeği, genci yaşlısı vatan savunmasındadır. Ama düşman ağır silahlı ve acımasızdır. Bu defa Anadolu anaları Kınalı kuzularını gönderir Baküye. Kardeş yardımı gecikmez. 1918 yılının 15 Eylül sabahı Nuri paşa komutasındaki  Osmanlı Süvarisi Bakü'ye kandaşlarına yardıma koşar.

1130 anadolu aslanı vatan toprağına karışır. Bakü azad edilir, Azerbaycan halkı sevince boğulur:

Bakü şehitler Hiyabanını her bayramda Kafkas İslam Ordusunun Kahraman askerlerine, şehitlerine ve de Nuri paşaya minnet ve şükranlarını göstermek için Azerbaycan halkı yaşlısıyla çocuğu, genciyle ziyaret eder, dualar okurlar.

Meylim üzündeki gara haldadır
Hicranın elacı ilk vüsaldadır
Ne vahdır aşığın gözü yoldadır
Bir gonağ gelesiz bize lâleler.

Dizelerinin Osmanlı süvarisi için yazıldığı söylentiler arasındadır.

Nihayet; Bakü'nün azadlığı gibi, Natavanın Gazeline ilham olmuş, Vagıf'ın şuh güzeline dizeler yazdığı Karabağ'da bir ilkbaharı seyre çıkmak bizlere de nasip oldu!

Şimdilerde Güney Kafkasya jeopolitiğinde Türkiye, Azerbaycan, Rusya ortaklı oluşmadı planlanan Zengezur kara ticaret ve ulaşım yolunun önünü kapamak için yeni bir satranç tahtası kuruldu. Ermenistan kadim Azerbaycan topraklarını kendisine peşkeş çeken eski sahibine ihanet ederek yeni bir hami buldu ABD! 13 Kasım 2019 tarihli ABD VE İŞGALCİ ermenistan  İLİŞKİLERİ başlıklı yazımda:

“Pentagon Ermenistan'da Bioloji Laboratuvarlar tesis etmiş. Rusya ise bundan rahatsız, zira Ermenistan Rus uzmanların laboratovara girişine izin vermiyor. Sergey Lavrov'un geçen günkü Ermenistan seferinde izin konusu çözülemedi.

Peki o laboratuvarlar komşulara tehdit mi?

Uluslararası Sorunlar üzere; Rus uzman Yevgeni Mihaylov'un iddiasına göre Ermenistan'da 10 civarında laboratuvar mevcut. Laboratuvarlarda virüsler de hazırlanıyor ve Türkiye, Kuzey Kafkasya ile Azerbaycan'a yayılması hedefleniyor.

Rusya ermenistan arasındaki ilişkiler: Amerikanın ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya girme çabası üzerine bozulur. Neticesinde Donmuş çatışma bölgesi Dağlık Karabağ'da sıcak çatışma haline dönüşür, hatta Dağlık Karabağ'da Azerbaycan 92 yılının hesabını kapatabilir. Ama önümüz kış hemen olmaz.” Diye özellikle belirtmiştim. Güney Kafkasya bölgesinde açılacak transit bir karayolu batıyı endişelendiriyor.

Rusya’nın Akdeniz kıyılarına karayoluyla bağlanmasını istemiyorlar. Yapılması planlanan ortak tatbikat ve İran’ı  tavrı bu yüzden. Çin’den Avrupa’nın en batısı Portekiz,e İspanya’ya yaklaşık beş konteyner elleşmesi (yani Konteyner yüklemesi) ve 14 günlük süreyi kapsayan bu yola karşılık, Amerika başkanı Biden’ın açıkladığı yeni ticaret yolu rotası tam ondört konteyner elleşmesi ve 44 günlük bir süreyi kapsıyor. 

Hal böyle olunca tabi sözüm ona büyük patron ABD paydaşı olmadığı ticaret yolunu kapamak için Güney Kafkasya’da söz sahibi olmak istiyor. Sizinle paylaşmak istediğim diğer bir bilgi ise;

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Başkan Joe Biden hakkında görevi kötüye kullanmaktan azil soruşturması açılmasını istedi. Cumhuriyetçi Başkan McCarthy gazetecilere verdiği demeçte "Temsilciler Meclisi komitelerimizi Başkan Joe Biden hakkında resmi bir görevden alma soruşturması açmaya yönlendiriyorum. Kanıtların bizi nereye götürdüğüne bakacağız" dedi. Görünüşe göre Biden’ın ilerlemiş yaşıyla birlikte Alzaymır, demans tablosu Amerikan erklerini de endişelendirmeğe başladı. İddiamı yeniliyorum! Kamala Harris demokratların adayı ve Amerika Birleşik Devletlerinin yeni başkanı olur.

Kardeş ülke Azerbaycan ve Bakü’nün ermeni çetelerden 105. Kurtuluş yıl dönümü Kutlu Olsun!

KALIN SAĞLICAKLA! 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Volkan AYDEMİR Arşivi