Wagner askerlerini taşıyan uçak patladı: 140 ölü

Wagner askerlerini taşıyan uçak patladı: 140 ölü

Liderleri Prigojin’in de şüpheli bir uçak kazasında öldüğü Rus Wagner grubunu Mali’den Rusya’ya taşıyacak uçak pistten çıktı. Korkunç kazada ilk belirlemelere göre 140 kişi hayatını kaybetti.

Mali’de geçtiğimiz cumartesi günü (23 Eylül) Rus paralı asker grubu Wagner'e ait askeri uçağın Gao Havalimanı’nda pistten çıkması sonucu 140 kişi hayatını kaybetti.

Edinilen bilgiye göre Mali'de, Rus özel askeri şirketi Wagner'e bağlı Ilyushin IL-76 askeri nakliye uçağı 23 Eylül Cumartesi sabahı inişi sırasında önce pistten çıktı ardından alev aldı.

Mali ve Wagner askerlerini taşıyan uçakta 140 kişi hayatını kaybetti. Olay anına ilişkin görüntüler ise dün (27 Eylül) yayınlandı.

Görüntülerde, iniş sonrası pistte ilerlemeye devam eden uçağın pistten çıkarak infilak ettiği görülüyor.


SORUŞTURMA BAŞLATILDI


Düştükten sonra alev alan uçakta ölenler arasında bir Rus pilotun da olduğu belirtildi. Kazanın uçağın yakıt deposundaki bir arızadan kaynaklanmış olabileceği belirtilirken, olaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Mali’de bulunan Gao havaalanı Malili askerler, Wagner paralı askerleri ve BM istikrar misyonu askeri personeli tarafından kullanılıyor.

Uçağın daha önce Wagner Grubu'na ait olduğu ve kazadan yaklaşık bir hafta önce Hava Kuvvetleri'ne teslim edildiği biliniyor.

 

LİDERLERİ PRİGOJİN ŞÜPHELİ ŞEKİLDE ÖLMÜŞTÜ


Ukrayna savaşının ön cephelerinde savaşan paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın üst düzey askeri yönetimine başlattığı başarısız isyanından haftalar sonra gizemli bir uçak kazasında hayatını kaybetti.

Prigojin'in hayatını kaybettiği uçak kazasının arkasında Putin'in olduğu ve Prigojin'in hayatta olduğuna dair komplo teorileri bir aydır dünya gündemini meşgul ederken bu konuda en iddialı açıklama Rus askeri analist Dr. Valery Solovey'den geldi.

Moskova'nın ajan ve diplomat yetiştiren prestijli okulu, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde (MGIMO) eski bir profesör olan Solovey, Prigojin'in ölmesinden günler sonra Wagner liderinin hayatta olduğunu, uçakta onun değil dublörünün olduğunu söyleyerek takipçilerine ilerleyen günlerde Prigojin'in yerini açıklayacağının sözünü vermişti.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.