Yabancı medyadan Afrin yorumları

Yabancı medyadan Afrin yorumları

TSK'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı ve operasyonun ABD için olası sonuçlarının dünya medyasındaki geniş yankıları devam ediyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, "Amerika'nın yeni Suriye stratejisi, ABD'nin müttefikleri birbiriyle savaşırken başarısızlığa mahkûm olabilir" diyor. Gazete, Türkiye'nin Afrin harekatı için "Washington'un o ülkede (Suriye'de) daha geniş ihtilafın içine sürüklenmeden askeri bir varlığını koruma planları sorgulayarak Trump Yönetimi'nin yeni Suriye politikasının sınırlamalarını gözlerin önüne seriyor" diyerek ABD'yi eleştirdi.

Haberde, Türkiye'nin Afrin harekâtının "ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un ABD'yi, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerinde ucu açık bir askeri varlığı bulundurmaya bağlayan bir stratejiyi açıklamasından birkaç gün sonra başlatıldığına" dikkat çekiliyor.

-VİCE NEWS: ABD SURİYE'DE KENDİNİ BİR AÇMAZA SOKTU-

New York'tan yayın yapan Vice News sitesi, "Yıllarca mücadele ettikten sonra ABD, Suriye'de IŞİD'i yenmek üzere ancak bunu yapmak için kullandığı taktikler orduyu devasa stratejik bir deliğin içine soktu" dedikten sonra Suriye'nin kuzeyinde tırmanan kriz nedeniyle "ABD'nin kendini iki müttefiki Türkiye ve Suriyeli Kürtler arasındaki toprak savaşı ortasında mahsur kalmış buluyor" sözlerini kullanıyor.

Analistlere dayanarak yeni ihtilaf nedeniyle Washington'un diğer bazı hedeflerini gerçekleştirmek için elindeki az sayıda kozları kaybetmesi riskinin de bulunduğunu söyleyen Vice News, bu hedeflerin arasında "Diktatör Beşar Esad'ı iktidardan uzaklaştırmayı, İran'ın etkinliğini azaltmayı" da saydı.

-ASHARQ AL-AWSAT: AFRİN, TÜRKİYE İÇİN BAŞ BELASI-

Londra merkezli Asharq Al-Awsat gazetesi, "Afrin, Türkiye için baş belası" başlığı ile verdiği haberde Afrin'de sürdürülen Zeytin Dalı operasyonu için "Ankara'nın 'terörist' olarak nitelediği Kürt milislerinin Suriye ile sınırından kovmaktan daha fazlası. Aslında operasyon, Suriye toprakları içinde 30 kilometrelik bir 'güvenli bölge'nin oluşturulmasından önce Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sağlamlaştırmaya hizmet edecek" şeklinde değerlendiriyor.

Operasyonun Ankara'ya kontrolü sıkılaştırma olanağını sağlayacağını kaydeden gazeteye göre, "Amerika'nın sessizliği ve Suriye rejiminin etkisizliği karşısında operasyon, Ankara'ya taarruzunu gerçekleştirmesine izin veren Rusya ile Ankara arasındaki mutabakatları gözlerin önüne seriyor."

-GUARDİAN: AFRİN OPERASYONU HARİTANIN YENİDEN ÇİZİLMESİNE YOL AÇABİLİR-

İngiliz Guardian gazetesinin yer verdiği bir yorumda, Türkiye'nin Afrin operasyonunun tüm bölgeyi etkileyebileceği savunulurken "Yeni cephe yerel bir ihtilaftan ibaret değil. Haritayı yeniden çizen daha geniş bir Kürt ayaklanmasına yol açabilir" iddiasına yer veriliyor.

Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunun ardından Kürtlerin "özlemlerinin" Ortadoğu'da Irak, İran ve Türkiye'yi ortak bir çizgide birleştirdiği değerlendirmesinin de yapıldığı yorumda "Daha şaşırtıcı olanı ise Batılı güçlerin IŞİD'e karşı o kadar değerli bir müttefiki olan Iraklı Kürtlere karşı tavır almaları" deniliyor.

-EURONEWS: OPERASYON, ANKARA-WASHİNGTON BAĞLARINI DAHA DA GERDİ-

AB'nin yayın kuruluşlarından Euronews ise, Türkiye'nin Zeytin Dalı harekatının ikinci haftaya girdiğine işaret ederken Ankara'dan yapılan, Washington'un YPG'yi silahlandırmayı durdurma sözünü verdiği açıklamalarına dikkat çekiyor.

Operasyonun "Menbiç kentini ve bunun ardından doğuya doğru, Irak sınırına kadar uzatılacağı" değerlendirmelerine yer veriliyor ve bunun sonucunda "Türk güçlerinin uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Suriye'de bulunan 2 bin kadar ABD askeriyle karşı karşıya gelebileceği" öne sürülüyor. Haberde, Afrin operasyonunun "Suriye'nin iç savaşında yeni bir cephe açarken NATO müttefiki Washington ile bağları daha da gerdi" görüşü dile getiriliyor.

-ASİAN TİMES: MEMBİÇ OPERASYONU ABD STRATEJİSİNİN TEMEL ÇELİŞKİSİNİ ORTAYA KOYAR-

Bangkok merkezli Asia Times, Zeytin Dalı operasyonunun ABD için yarattığı "zorluklar"a vurgu yapıyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Menbiç'e operasyon düzenleme niyetini açıklamasını "Trump Yönetimine sert bir uyarı" olarak görülüyor.

Afrin'den "farklı" olarak Menbiç'teki nüfusun çoğunluğunu Kürtlerden değil, Araplar ve diğer bazı etnik gruplardan oluştuğunun altının çizildiği haberde, "Menbiç'ye yönelik bir operasyonun, ABD'nin, Arapların hakim olduğu ve aşiretler arasındaki dayanışmanın güçlü olmaya devam ettiği, çok etnikli, Suriye'nin kuzeyinde Fırat'ın doğusundaki bölgede Kürtlerin yanında yer alma stratejisinin temel çelişkisini gözlerin önüne serecek" ifadeleri kullanılıyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.